Gabriel Stănescu ( 9 septembrie 1951 - 21 noiembrie 2010 )
Gabriel Stănescu s-a născut la 9 septembrie 1951 în Bucuresti, poet, eseist, ingrijeste ediţii de texte exilate, a apucat să scoată câteva numere ale noii serii a revistei CRITERION, a trecut la 40 de ani Oceanul Atlantic, s-a stabilit „la Tropice”, lângă Atlanta, în statul nord-american Georgia, a întemeiat o editură si migrează în fiecare an către Bucurestiul de a cărui „dragoste si abjectie” se pare că nu poate scăpa. Activitatea sa de editor de reviste (ORIGINI/ ROMANIAN ROOTS, CAIETE INTERNATIONALE DE POEZIE/ NTERNATIONAL NOTEBOOK OF POETRY, ALMANAH ORIGINI/ ROMANIAN ROOTS ALMANAC) si de cărti ce navetează între America si România, completează profilul acestui autentic factor integrator al literaturii si culturii autohtone cu segmentele ei aflate în exil si în diaspora. Este la fel de adevărat că anualul Caiete internaţionale de poezie, de 300 de pagini, este expresia unităţii întru poesie a tuturor creatorilor planetei, indiferent de limba sau de ţara în care acestia îsi scriu versurile, ce apar aici în româneste si în diverse alte limbi.
Gabriel Stanescu, editorul Criterion Publishing, in etate de 59 de ani, a decedat subit duminica 21.11.2010 la Bucuresti in apartamentul sau, probabil pe un fond de epuizare fizica si psihica ocazionat de Targul de Carte Gaudeamus 2010 unde programase numeroase lansari. Trupul neinsufletit este acum depus la Capela Cimitirulului Ghencea Militar, bd. Ghencea, nr. 18, sector 6, unde inmormantarea va avea loc cel mai probabil miercuri 24.11.2010, fiind vegheat de mama domnului Stanescu si de cativa prieteni.
Adresa de email gabi_stanescu_origini@yahoo.com ramane accesibila doar de pe laptopul domnului Stanescu care se va afla in zilele urmatoare in posesia mea, dar pentru proiectele editurii va rog sa redirectati corespondenta (si) la adresa editura.criterion.publishing@gmail.com iar pentru problemele personale ale domnului Stanescu sa redirectati corespondenta la Virginia Stanescu" , sotia decedatului, acum in drum spre tara, venind din SUA, (si/sau) sa ma contactati pe mine (preferabil pe email) la idobrinescu@gmail.com sau pe tel. 0722296224 avocat Ionut Dobrinescu (prieten al domnului Stanescu). De asemenea, telefonul mobil al domnului Stanescu 0766574422 (Cosmote) se va gasi temporar la mine in zillele urmatoare Avem rugamintea sa anuntati prietenii si cunoscutii domnului Stanescu (realmente raspanditi in intreaga lume) si sa comunicati disponibilitatea de a da o mana de ajutor la inhumarea si comemorarea domnului Stanescu, de indata ce anumite detalii vor fi stabilite. Dumnezeu sa-l odihneasca!
Când: miercuri 24 nov. 2010 Unde: Capela Cimitirulului Ghencea Militar, bd. Ghencea, nr. 18, sector 6, Bucuresti
Uniunea Scriitorilor din România şi Asociaţia Scriitorilor Bucureşti anunţă cu tristeţe încetarea prematură din viaţă a poetului Gabriel Stănescu. Gabriel Stănescu s-a născut la 9 septembrie 1951, la Bucureşti. Licenţiat al Facultăţii de Filosofie, a Universităţii din Bucureşti în, 1977, a devenit doctor în filosofie îna nul 2002, cu teza: ”Particularităţi etnoculturale ale românilor americani. Contribuţii la studiul comparativ al etnosului românesc”. A lucrat în presa studenţească. A fost membru fondator al cenaclului Universitas. După 1990, Gabriel Sătnescu a emigrat în SUA, revenind în România după mai mulţi ani de exil. A condus o revistă româno-americană de cultură: Romanian Roots. Gabriel Stănescu a debutat în revista „Cronica” din Iaşi în 1969. A fost autorul mai multor volume de poezie: Exerciţii de apărare pasivă, Ed. Albatros, 1984; Împotriva metodei, Ed. Albatros, 1991; America! America!, Ed. Euphorion, 1994; Sfârşitul care începe, Ed. Panteon; 1996; Peisaj cu memorie, Poeme haiku memory landscape, Ed. Criterion Publishing, 1996; Stress, Ed Helicon, 1998; Identitatea neantului, Colecţia Poeţi optzecişti, Ed. Axa, 1998. În 2010 i-a apărut o antologie bilingvă cu 111 poeme. Prin dispariţia lui Gabriel Stănescu, poezia noastră pierde un autor valoros, cu o mare sensibilitate. Va fi înmormîntat miercuri la ora 12 la Cimitirul Ghencea Militar unde se află depus.
Draga Gabi,
Am aflat cu încremenire că ai plecat. Te-ai grăbit, prietene. Laşi un gol mare în cultura română, dar şi în sufletele nenumăraţilor care te-au cunoscut, iubit şi apreciat. La justa ta valoare. Probabil că îngerul tău păzitor ţi-a şoptit în suflet cuvântul Sf. Apostol Pavel: „Lupta cea bună m-am luptat, credinţa am păzit, alergarea am isprăvit.” Sigur că ai luptat lupta cea bună, ca nimeni altul. Ai fost mereu pe baricade, niciodată sub ele. Te-ai luptat pentru ţelurile tale înalte, ale tale şi ale ţării noastre. Ai luptat ca un soldat fără de arginţi, dar cu o inimă de aur şi cu o energie, cu o forţă care mi s-au părut mereu inepuizabile. Te-ai luptat şi ai câştigat. Sigur că ai păzit credinţa. Puţini sunt cei care te-ar putea egala în dragostea ta faţă de valorile de credinţă, spiritualitate şi cultură ale neamului nostru. Puţini sunt cei care au curajul să apere credinţa şi neamul cu pasiunea pe care ai avut-o tu. Această dragoste îţi va cristaliza chipul şi numele în istoria generaţiilor ce vor veni.
Văd că alergarea ai isprăvit. Dar ce alergare! Şi cu cât folos. Din mersul tău înainte uite-te, prietene, înapoi şi bucură-te de ce ai lăsat după tine. Bucură-te că ai venit, ai luptat, ai învins. Acum te duci la Domnul. Ţi-ai şi început călătoria în ziua Învierii Sale. Şi acolo o să ai de lucru, dar altfel. Împărăţia lui Dumnezeu nu e letargie. Este creştere infinită în Duhul Sfânt.
Mă voi / ne vom ruga pentru tine, iar tu, din îmbrăţişarea divină în care cred că eşti, să mijloceşti pentru noi.
Cu drag, al tău prieten şi coleg de ţară şi de emigraţie, Doru
Theodor Damian New York şi colegiul redacţional al revistei Lumină Lină
|
Ionut Dobrinescu 11/22/2010 |
Contact: |
|