Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Ziua Națională a Lecturii la Liceul „Gheorghe Surdu” din Brezoi, Vâlcea

Conform Legii nr. 21 / 14 ianuarie 2022, data de 14 februarie a devenit Ziua Națională a Lecturii!
În acest an, 2025, ne aflăm la a IV-a ediție! Acest eveniment este organizat în instituțiile de învățământ din România.
Astfel, vineri 14 februarie (deoarece sâmbăta era 15) am fost invitat la Ziua Națională a Lecturii organizată de Liceul „Gheorghe Surdu” din Brezoi, Județul Vâlcea. Cochetul orășel montan, Brezoi, se află în nordul județului Vâlcea, pe Valea Lotrului, în Țara Loviștei. De aceea mai este numit și „capitală lovișteană”!
Liceul loviștean poartă numele profesorului, pictorului și documentaristului Gheorghe Surdu, personalitate marcantă nu numai a Brezoiului, ci și a județului. În prezent director este prof, Ilie Diaconescu, iar director adjunct doamna prof. Mirela Vlad.
Evenimentul la care am fost invitat, ca scriitor și jurnalist, a fost organizat de doamna prof. Diana Ioana Predușel și doamna prof,. Cătălina Jianu de la CDI.
În deschidere doamna Diana Predușel a menționat printre altele că: „Prin lectură, omul se conectează la universul literar pe care începe să-l cunoască și să-l experimenteze. Timpul dedicat lecturii nu trebuie rezervat doar azi, de Ziua Națională a Lecturii, ci zi de zi. Cartea nu trebuie abandonată pentru că acest abandon se manifestă negativ în timp”... „În momentul când recităm o poezie sau citim un text trebuie să simțim sufletește mesajul transmis de autor. Cu cât lecturăm mai mult, cu atât devenim mai pasionați de literatură, mai experimentați” „La liceu avem foarte mulți elevi talentați care pentru astăzi au pregătit câteva lecturi, atât din creațiile proprii cât și ale scriitorilor români și străini, în limba română, engleză și franceză!...”
În continuare eleva Denisa Brebeanu din clasa a X-a B, înainte de a da curs prezentării colegilor săi care vor lectura, ține o scurtă alocuțiune prin care subliniază „importanța lecturii, pentru că aceasta îți dezvoltă în primul rând vocabularul dar și abilitatea de a comunica cu semenii”. Menționez că această elevă citește foarte mult!
Vă prezint lista cu elevele și elevii care au lecturat din creațiile proprii sau din scriitorii români și străini.
Predușel Sofia Teodora - cls a II-a A, Mesea Ștefan, Nițescu Yasemin, Codiță Ștefania, Roman Jessica, Vlad Sandra, Stanciu Maria - clasa a V-a B, Burlan-Mitu Ricarda, Popescu Sofia, Vasilescu Alberto - clasa a VIII-a A, Ștefan Andreea, Dulcă Alessia, Ghiță Georgiana - clasa a IX-a, Țolea Teodora - clasa a X-a B, Georgescu Iasmina, Cojocariu Daria - clasa a X-a A, Ciocan Adelin, Boborodea Aura, Meianu Andreea - clasa a XI-a B, Belu Ariana, Ștefan Iulia - cls a XII-a A
În partea a doua a evenimentului domnișoara Denisa Brebeanu a prezentat invitatul.
„Vă prezint ca invitat pe domnul Ion Nălbitoru, de profesie inginer, care este și scriitor, având publicate mai multe romane și volume de teatru, dar și jurnalist. Dânsul este Președintele Ligii Scriitorilor Români, Filiala „Gib Mihăescu”, din Vâlcea, Președintele Forumului Cultural Brezoi și membru în Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România!”
După ce am punctat importanța lecturii, în special a cărților tipărite, am prezentat câteva materiale pe care le-am adus: revista „Valea Lotrului”, revista „Memoria Slovelor”, antologiile „Legendele Lotrului” și „Memoria slovelor” vol 1, dar și un roman „Fântâna Sângeroasă”, pe care le-am scris în anii de liceu, dând astfel un imbold elevilor care au talent literar și pe care nu trebuie să-l abandoneze, din contră să-l dezvolte și să-l perfecționeze!
Le-am explicat diferența dintre lectura unei cărți și lectura online care te supune radiației computerului, îți obosește creierul și ochii. Lectura unei cărți este relaxantă și te transpune în altă lume, distrăgându-te de la lumea efervescentă, citadină, de tumultul și energiile negative care domină societatea mai ales prin mass-media.
Lectura și scrisul de mână creează o conexiune perfectă a creierului cu mâna. Cititul creează o conexiune atât cu imaginarul, dar și cu lumea reală și amândouă la un loc conexiunea omului cu Divinitatea! Prin scris și lectură te eliberezi de energiile negative, te încarci pozitiv, capeți noi experiențe din experiențele personajelor. Aș putea spune că o carte este ca un cadou bine împachetat și pe care-l desfaci cu multă curiozitate până la final când găsești „cadoul”, „bijuteria”, miracolul și fascinația, trăirile sufletești ale personajelor, jocul psihologic realizat cu abilitate de scriitor, ca apoi, după lectura mai multor volume, să începi să percepi din psihologia oamenilor care te înconjoară, să vezi realitatea din carte transpusă în realitatea cotidiană. Lectura dezleagă mistere și este ca o lumină a cunoașterii! Când ai început să citești o carte, cu pasiune, n-o mai lași din mână, dornic să ajungi la final, la deznodământ, la „bijuteria” despre care nu știai nimic la începutul lecturării cărții!
Le-am mai explicat elevilor că pe vremea mea informațiile le luam din „telefonul mobil” numit CARTE, iar „Google” pentru noi erau bibliotecile și librăriile!
La final am donat la CDI revistele „Valea Lotrului” și romanul meu scris în liceu „Fântâna Sângeroasă”.
Am stabilit cu elevul Denis Mesea - clasa a IX-a A - Președintele Consiliului Școlar al Elevilor Liceului „Gheorghe Surdu”, să ia legătura cu elevii talentați și, sub îndrumarea doamnei prof. Diana Predușel, să-i promovez în revista Ligii Scriitorilor Români, Filiala Gib Mihăescu, alături de scriitori de valoare din țară și diaspora.
La final doamna prof. Diana Predușel mulțumește tuturor pentru implicare și urmează câteva momente de socializare și fotografii de grup!

A consemnat Ion NĂLBITORU – membru UZPT








Ion Nalbitoru    2/17/2025


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian