Îndemnurile unioniste valabile prin veacuri
Entuziasmul a fost cuvântul de ordine al evenimentelor istorice din 1 Decembrie 1918 – fără îndoială, momentul zero al istoriei românilor. Presa de la noi a captat și a transmis această stare de beatitudine a națiunii noastre nou născute. Dar nu numai atât – cei care scriau „la gazetă” în acel timp, și alături de ei corifeii vremii, au fost propagatorii activi ai ideii unioniste, militând și activând continuu în favoarea unității naționale.
Unul dintre ziarele acelor vremi, „Românul”, nota că „oricât de fidel au să vorbească cronicile acestor zile, nu vor reda niciodată tot entuziasmul de care este cuprinsă toată românimea”. Mai departe, același ziar care apărea la Arad amintește: „Pe o vreme de iarnă grea, cu zăpadă și viscol, au venit din toate părțile românești sutele, miile, zecile de mii, pe jos, călări, cu căruțele și cu trenurile. Am văzut la Alba Iulia căciulile Maramureșului, pălăriile Câmpiei, cușmele Banatului, sumanele Țării Bârsei și ale poienarilor sibieni”. Mai departe, ziaristul arădean al acelei vremi scrie: „Nu știm pe cine să admirăm mai mult: pe plăieșii beți de însuflețire sau pe sibienii, lugojenii care se întreceau să se prezinte în modul cel mai demn. Atâta lume se revărsa spre câmpia cetății, că umplea largul orizonturilor, venind ca dintr-un imens izvor. Când au prins a fâlfâi steagurile tricolore, părea că tot pământul s-a mișcat din temelii”.
Dincolo, peste Ocean, președintele american din acea vreme, Wilson, citat de ziarul „Unirea” din Blaj, îndemna românii să-și ia soarta în propriile mâini. „Românul” scria: „De acuma, cărarea noastră e hotărâtă și nu mai e putere pe lume care să ne poată abate de la ea. Toate micile dezbinări și certuri să amuțească!”.
În „Unirea”, se spune: „Diriguitorii dintre Nistru și Tisa vor găsi în sufletul lor tăria unei uniri de aspirațiuni pentru a dovedi că la porțile Orientului, țăranul de la Dunăre știe să fie element de ordine și progres”.
Sunt nenumărate mărturii că presa din acele vremuri era activă precum un „influencer” de azi, ba chiar mai puternică.
Să tragem o concluzie: urmare a marii adunări populare de la 1 Decembrie 1918 s-a constituit și s-a întrunit, pe 2 decembrie, Marele Sfat Național. Acesta a nominalizat un Consiliu Dirigent. În componența sa, unul dintre miniștri, Al. Voevod, avea ca portofoliu relațiile externe și presa națională. Deci Guvernul de atunci, de la începutul activității sale își afirma grija față de existența și activitatea jurnalismului. Atunci!
Să amintim toate acestea și clasei politice de astăzi!
Să actualizăm sloganurile clamate atunci, pe 1 Decembrie 1918!
Să credem în ele!
Sorin Stanciu Președinte al UZPR
|
Sorin Stanciu 11/29/2024 |
Contact: |
|