Să nu ne uităm niciodată istoria! Noi nu suntem oricine-n lume!
Am deosebita onoare de a vă prezenta o lucrare de mare valoare istorică și științifică în domeniul „Genealogiei geneticeˮ a domnului Prof. Dr. Teodor Horvat care mi-a trimis recent, cum a mai făcut de altfel și altădată, având preocupări asemănătoare în domeniul genealogistic, eu la nivelul familiei mele, dânsul la un nivel mult mai larg și mai înalt, ultima lucrare a dânsului în domeniul „genealogiei geneticeˮ, o genealogie impresionantă, intitulată „Generalul britanic Christopher Ghyca, cvadruplă descendență voievodalăˮ, pe care cu acordul dânsului o voi face publică pe pagina mea de Facebook și o voi trimite și prietenilor mei din mediul online.
Menționez că în textul pliantului de prezentare și lansare la Turda a „Triedrului istorico-literar al Familiei Rațiu de Noșlacˮ, realizat de mine, am afirmat următoarele, cu referire la una din cele trei lucrări ale acestuia, respectiv „Marele Arbore Genealogic al Familiei Rațiu de Noșlacˮ, citez: „Este cel mai mare arbore genealogic al Familiei Rațiu asamblat până acum. Fără cunoștințe și deprinderi practice în domeniul tehnologiei informației, aplicată într-un domeniu atât de complex precum genealogia, acesta nu putea fi realizat.
Este foarte probabil ca într-un viitor relativ apropiat, „genealogistul clasicˮ și „genealogistul informaticianˮ care studiază istoria familiei, pe care o materializează grafic, text sau combinat, așa cum s-a practicat până acum, să devină un genealogist multidisciplinar, și istoric, și informatician și genetician. Acesta va fi „genealogistul geneticianˮ, super specialist într-un domeniu nou, care folosește testele ADN pentru a ajuta unii membri ai familiei să poată urmări legăturile genealogice cu alți membri ai familiei, să-și identifice strămoșii și să-și localizeze rudele în viață care au același Genom. Genealogia genetică prin analiza ADN-ului individual poate ajuta la obținerea de informații certe despre istoria și prezentul membrilor oricărei familii.
În cadrul Secției de Științe Medicale a Academiei Române, funcționează Comisia de Istoria Medicinei, coordonată de președintele Academiei, Acad. Ioan-Aurel Pop și condusă de Acad. Victor Voicu, șeful secției. În toamna anului 2020 la Editura Academiei Române în colecția Civilizația Românească, coordonată de Acad. Victor Spinei, sub conducerea Acad. Victor Voicu și Acad. Irinel Popescu a apărut lucrarea „File din istoria medicinei româneștiˮ, vol. I și II. În perioada decembrie 2021 - septembrie 2022, au apărut o serie de opt articole scrise de Prof. Dr. Teodor Horvat și Dr. Alin Burlacu, sub titlul, „Regele Mihai și Regina Ana - gene românești”, publicate în revista „Medica Academica”. Recent au publicat articolul „Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei, dublă descendență mușatinăˮ, în care autorii, „genealogiști geneticiˮ, cum i-am denumit eu, demonstrează dubla moștenire genetică mușatină, de la tată, Regele Mihai, cât și de la mamă, Regina Ana, pe care o are în Genom Custodele Coroanei Majestatea Sa Margareta, precum și legăturile sale de rudenie actuale sau din trecutul Europei. Drumul „genealogiei geneticeˮ a fost deschis!ˮ Am încheiat citatul!
Dacă cercetăm un pic mai în amănunt Revista „Medica Academicaˮ, https://medicaacademica.ro/category/opinii/istorie/, constatăm cu ușurință că Prof. Dr. Teodor Horvat împreună cu alți cercetători doctori pasionați de „genealogia geneticăˮ, Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, Dr. Alin Burlacu și Dr. Alexandru Nicodin, au scris și au publicat începând cu 15 Decembrie 2021 și până în prezent, nu mai puțin decât 16 (șaisprezece) articole dedicate Genealogiei (considerată o știință auxiliară a istoriei, care studiază geneza și evoluția familiilor, gradul de rudenie între anumite persoane, precum și rolul pe care aceste înrudiri îl joacă în apariția și derularea unor evenimente istorice, putând explica cauzalitatea acestora), prin prisma „genealogiei geneticeˮ. În lunile iunie și iulie a.c. au mai apărut două articole scrise de Prof. Teodor Horvat și Dr. Alin Burlacu intitulate Cronică la “Amintiri din Chirurgie”, carte scrisă de Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu. Demn de remarcată încă de la bun început este „acribia pe pâineˮ, cum am denumit eu munca minuțioasă, meticuloasă și precisă a tuturor cercetătorilor mai sus menționați. Știu că e mult, greu și cere mult timp de citit, dar pentru prietenii mei care doresc să afle cum a evoluat „Genealogiaˮ, pornind de la cea începută sistematic încă din antichitate și iată ajunsă în ziua de azi la „Genealogia geneticăˮ, este un cadou rar și de mare valoare istorică și științifică.
Cu acest prilej vă îndemn, cum am mai făcut de fiecare dată când am avut ocazia, să încercați și să începeți să studiați și să cercetați ascendența și descendența familiei dumneavoastră printr-un efort tenace și cât mai profund de studiere a arhivei familiei, actelor de identitate, certificatelor de naștere și de deces, actelor de înnobilare sau de acordare de privilegii, unde este cazul, a registrelor bisericești sau sentințelor judecătorești, a documentelor istorice etc., apoi să așterneți pe hârtie sau în format electronic istoria familiei dumneavoastră și să construiți arborele (organigrama) genealogic al familiei dumneavoastră. Veți ajunge la rezultate surprinzător de frumoase. Fiecare familie are propria istorie de mare valoare întrucât un popor este constituit din totalitatea familiilor care-l compun, iar o familie este compusă din totalitatea membrilor acesteia, unul din ei fiind chiar dumneavoastră!
Pentru cine dorește să afle mai multe despre Dl Prof. Dr. Teodor Horvat vă recomand articolul doamnei Delia Budurca din 4 Martie 2021 publicat în revista Medica Academica, „Prof. Teodor Horvat, UMF “Carol Davila”, IOB București: Istoria medicinei românești, la Academia Românăˮ, https://medicaacademica.ro/prof-teodor-horvat-umf-carol.../ Mulțumesc pe această cale domnului Prof. Dr. Teodor Horvat pentru prietenia și încrederea acordată!
Vă doresc lectură plăcută! Ioan Gheorghe Rațiu, Brașov
|
Ioan Gheorghe Rațiu 10/15/2024 |
Contact: |
|