Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Subiectiv - Renașterea Vestului

Un articol găsit în „The Free Press” cu titlul „ De ce se merită să apărăm Vestul” m-a făcut să citesc discursul Prim-Ministrului Italian Giorgia Meloni ținut cu ocazia primirii distincției de „Cetățean Global” de către Consiliul Atlantic, o organizație internaționalist-liberală de reflecție cu sediul la New-York, la data de 23 septembrie, 2024, în care susține că declinul Vestului nu este inevitabil. Redând pasaje din discursul dânsei în acest articol, o fac pentru că am găsit o personalitate cu vederi despre lume interesante care oferă mai multă claritate decât mulți alți conducători de popoare.

În primul rând, a spus dânsa, este mândră de-a fi prima femeie care servește ca Prim-Ministru al unei națiuni atât de extraordinare, ca Italia, al cărui guvern se străduiește să o facă din nou un protagonist la masa de șah geopolitică. „Ca politician ai două opțiuni: să fi un conducător ori un urmăritor, să indici o direcție ori nu, să acționezi pentru binele poporului ori numai să te orientezi pe baza anchetelor populare din presă. Ambiția mea e să conduc, nu să urmez”.

În continuare citează un articol din „Politico” întitulat „Meloni Naționalism al Vestului”. Autorul, Dr. Constantini se referă la ideea că supraviețuirea și renașterea civilizației vestului este nouă pe scena Europeană. „Eu nu știu dacă naționalism este cuvântul potrivit, pentru că se referă la doctrina agresiunii și totalitarismului. Oricum nu trebuie să fim rușinați să folosim și să apărăm concepte ca națiune și patriotism, pentru că ele înseamnă mai mult decât un loc; înseamnă credința celui care aparține unei culturi, tradiție și valori. Când vedem steagul suntem mândri, asta însemnă că ne mândrim să aparținem unei comunități și suntem gata să contribuim la binele ei. Pentru mine Vestul e mai mult decât un loc. Cuvântul Vest nu definește țări cu loc specific geografic, ci o civilizație construită de-a lungul secolelor cu geniu și sacrificiul multora. Vestul este un sistem de valori în care omul este central, bărbații și femeile sunt egali și liberi, și astfel sistemul este democratic, viața este sacră, statul este secular și bazat pe regulile legii.”

În continuare dna Meloni arată că Vestul are două riscuri. Primul este acela subliniat de filozoful Roger Scuton despre Oikophobia (aversiunea cuiva pentru propria casă) care duce la ideea distrugerii simbolurilor legate de civilizație în Europa și America. Al doilea risc este paradoxul că în timp ce Vestul se des-apreciază singur, de multe ori se arată superior altora, ceea ce prezintă pericolul de-a deveni mai puțin credibil. Așa numitul Sud Global cere mai multă influență. Națiunile în curs de dezvoltare recunoscut autonome, colaborează între ele, autocrația câștigă teren în fața democrației și riscăm să fim considerați cetăți pentru referință proprie. Reversarea situației e necesită crearea unui model de cooperare bazat pe picior de egalitate și construirea pe termen lung a unui sistem nou de parteneriat cu țările Africane. „Mai presus de orice, trebuie să ne redobândim conștiința a ceea ce suntem.Ca popoare vestice avem datoria să găsim răspunsuri problemelor viitoare cu credință în valorile noastre, sinteză născută din contopirea filozofiei Greciei, legile romane și umanismul creștin”.

Referitor la narațiunea că regimurile totalitare dovedesc multă compasiune, în contrast cu inevitabilul declin al Vestului și a democrațiilor neputincioase, narațiune exploatată de o armată de răgete maligne angajate să manipuleze realitatea prin exploatarea contradicțiilor noastre „trebuie să le spunem foarte clar că ne vom apăra valorile”.
Președintele Reagan a spus cândva: „Mai presus de orice, trebuie să realizăm că niciun arsenal, nicio armă din arsenalele lumii este atât de formidabilă ca voința și curajul moral al omului liber. Asta este arma pe care adversarii noștri în lumea de astăzi nu o au”, a relatat dna Meloni.

„Libertatea, valorile noastre și mândria pe care o simțim pentru ele sunt armele de care adversarii noștri se tem cel mai mult. Noi nu putem renunța la identitatea noastră, pentru că asta ar fi cadoul cel mai de preț ce-l putem face regimurilor totalitare. Patriotismul este cel mai bun răspuns declinismului. Apărându-ne rădăcinile este precondiția culegerii fructelor pârguite. Învățând din greșelile trecute, e precondiția unor decizii mai bune în viitor”. În legătură cu problemele acestei ere, spune: „Apărăm Ucraina pentru că ne e cunoscut haosul unei lumi în care cei puternici câștigă. Luptăm contra traficanților umani pentru că ne amintim că în urmă cu secole am luptat să desființăm sclavagismul. Apărăm natura și umanitatea pentru că știm că fără munca responsabilă a umanității nu e posibil să construim un viitor susținut. Developând inteligența artificială încercăm să-i guvernăm riscurile pentru că am luptat să fim liberi și nu avem intenția să ne vindem libertatea pentru mai mult confort. Știm să citim aceste fenomene pentru că civilizația ne-a oferit uneltele necesare”

În încheiere adaugă: „Timpul în care trăim cere să alegem ce anume vrem și pe ce drum să mergem. Putem continua să alimentăm ideea Vestului în declin; putem să ne predăm ideii că civilizația noastră nu mai are nimic de spus și alte drumuri de urmat. Ori putem să ne reamintim cine suntem, să învățăm din greșeli, să adăugăm propriile noastre istorii acestui extraordinar drum și să guvernăm ceea ce se întâmplă în jurul nostru astfel ca să lăsăm copiilor noștri o lume mai bună. Și aș vrea să gândesc că motivul pentru care m-ați ales pentru acest prețios premiu, este acela că împărtășim aceleași puncte de vedere”.

Gândesc cât de înviorător este să întâlnești o personalitate cu vederi proprii limpezi, neconformiste cu ceea ce zilnic suntem bombardați la televiziune, radio sau presă, într-o lume în care ideea patriotismului a devenit pedepsibilă cu întemnițarea, libertatea cugetului văzut drept un act de răzmeriță contra statului, religia luată drept inaptitudine intelectuală și adevărul considerat minciună. O nouă renaștere a tuturor valori naționale, spirituale și tradiționale, nu poate fi instaurată doar cu aportul personal al unei singure persoane, al unui singur discurs ori al unui singur patriot; o asemenea renaștere ne cheamă pe toți să o reinstaurăm.


David Kimel
Toronto





David Kimel    10/8/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian