Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Elena Văcărescu - „ambasadoarea sufletului românesc" (Nicolae Iorga)

S-a născut în București in septembrie 1864. Tatăl său a fost Ioan Văcărescu, iar mama, Eufrosina Fălcoianu, ambii descinzând din familii de boieri patrioți, cu multă știință de carte.

Copilăria și-a petrecut-o când la Fălcoi - Oltenia, la moșia bunicilor, când la Văcărești - Muntenia. A avut o guvernantă englezoaică de la care a aflat multe lucruri despre operele scriitorilor britanici. Ceva mai târziu pleacă în Franța, la Paris, unde rămâne definitiv. Tot aici, ia contact direct cu literatura franceză și cu făuritorii ei precum: Ch. Leconte de Lisle (1818-l894) și Victor Hugo (1802-l885). Aici, la Paris, își realizează educația aleasă, la Sorbona, audiind lecții de filozofie, de estetic
ă și de istorie, ținute de profesori celebri, iar arta poetică și-o perfecționează cu ajutorul poetului parnasian Rene Francois Armand Prudhomme (1839-l907), zis Sully Prudhomme.

O întâlnire cu Regina Elisabeta (Carmen Sylva) i-a marcat viața în mod profund. De la Carmen Sylva a învățat să aprecieze tot ce e bun, nobil, adevărat, frumusețea naturii și cea a muncii. Elena a fost invitată la Palatul Regal devenind protejata reginei, dat fiind că aceasta tocmai pierduse singurul ei copil și toată dragostea reginei s-a revărsat asupra Elencuței.

Elena Văcărescu a colecționat cântece populare românești și le-a publicat într-o carte cu titlul Rapsodul Dâmboviței, beneficiind și de aportul reginei, care a tradus aceste cântece în limba germană. Ea s-a bucurat de o adevărată faimă, întrucât lucrarea amintită a fost editată și în alte țări.

Regina Elisabeta țintea însă mult mai departe: ea dorea să o logodească cu Ferdinand, prințul moștenitor al Tronului, care o iubea foarte mult pe Elena, dar Regele Carol I s-a opus categoric fiindcă această căsătorie nu era în concordanță cu Constituția țării. Așa se explică plecarea intempestivă, mai bine zis exilarea Elenei Văcărescu la Paris și expedierea Reginei Elisabeta, pentru doi ani, în Germania. Viitorul Rege, Ferdinand întregitorul, care era îndrăgostit puternic de Elena, a suferit foarte mult din cauza despărțirii de viitoarea poetesă.
Despre șederea ei în Franța, Elena Văcărescu scrie: „Pentru mine Franța rămâne țara care a primit solia mea românească, țara care, înțelegându-mi misiunea, mi-a înlesnit-o cu o generozitate pe care renunț să o descriu în culori ditirambice".
La Paris publică șase volume de versuri, face parte din comitete feministe, filantropice, umanitare, publică permanent diverse articole în ziare și reviste, precum în „L'Ilustration", „Les Debats", „Le Temps"; are numeroase colaborări literare sub forma de: proză, versuri, teatru, traduceri etc.

Popularizează în conferințe diferiți scriitori români: Vasile Alec-sandri, Mihai Eminescu etc.

Întreprinde o operă de traduceri ale poeților noștri: G. Coșbuc, O. Goga, M. Eminescu. Crezul ei puternic era idealul național de reîntregire a țării: Elena face o expunere privind situația României în fața Senatului Francez, este membră în Consiliul Național al Unității Române, alături de N. Titulescu, O. Goga și alții. Este membră a delegației române participante la Conferința de Pace de la Paris (1919-l920), este prezentă la semnarea Tratatului care consfințea frontierele României Mari.

Franța îi acordă ordinul Legiunii de Onoare, instituit de Primul consul Bonaparte în 1802, iar Generalisimul Foch Ferdinand (185l-l929) o felicit㠄pentru serviciile deosebite aduse cauzei Aliaților, în general, și Franței, în special".
În 1920 participă la Ședința de fondare a Ligii Națiunilor, în delegația română.
Academia Română îi acordă în 1925 titlul de Membră de Onoare a acestei instituții, fiind prima femeie care a primit acest titlu.

Considerăm că această distinsă doamnă, Elena Văcărescu, a îndeplinit cu cinste și multă competență Testamentul înaintașului ei, Ienăchiță Văcărescu, care afirma:
„Urmașilor mei Văcărești Las vouă moștenire Creșterea limbii românești Și a Patriei cinstire."

Elena Văcărescu se stinge din viață la Paris în 1947. Corpul ei a fost înmormântat în cavoul familiei Văcăreștilor din cimitirul Bellu din București.





Dumitru Constantin    9/7/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian