Bunătatea nu are nevoie de audiență
Acte de bunătate se intampla în fiecare secundă pe planeta noastra. Unii oameni, insa, cred ca ele nu au valoare prea mare dacă nu exista martori care sa aplaude. Într-o lume în care cele mai multe acțiuni sunt motivate de validare externă si recunoastere publica, e ușor sa uitam ca masura adevărată a acțiunilor noastre se găsește dincolo de ochiul uman. Un gest generos are aceeași valoare și semnificație dacă e făcut in prezenta altora sau dacă se intampla în solitudine tăcută.
Dorinta de faimă și recunoaștere este, din pacate, un element omniprezent al societății moderne, o forta dominanta care influențează aspirațiile celor mai mulți oameni. Deși căutarea recunoașterii este o tendința umană naturala, dacă devine obsesie poate să ducă la o existenta goala în care nu se ajunge niciodată la împlinire personală. De aceea e crucial sa știm că adevărata noastra valoare vine din interior.
Acest sentiment isi gaseste ecoul în cuvintele actorului Jim Carrey, care a spus: ”Cred ca toți ar trebui sa devină bogați și celebri și să facă tot ce au visat vreodată, numai ca să-și dea seama ca nu acesta e răspunsul.” Cuvintele lui sugerează că adevărata împlinire se găsește în ceva mult mai adanc si mai important decat asta. Bogăția și faima sunt de multe ori acompaniate de deziluzie pentru ca sunt niște reușite externe care nu duc neapărat la împlinire interioară și la fericire de durata. Carrey vorbeste din experienta - in ciuda succesului imens ca actor, a luptat cu depresia și a recunoscut ca nu s-a simtit implinit.
O legenda care mi-a rămas pentru totdeauna intiparita în minte este cea a omului bogat care viziteaza o catedrala în timp ce e în construcție și care vede un muncitor sculptand o pasăre în interiorul unei barne. Contrariat, il intreaba: “De ce petreci atata timp sculptand o pasăre într-o barna care va fi sub acoperiș? Nu o va vedea nimeni niciodată.” La care muncitorul răspunde: “ Pentru ca o vede Dumnezeu.” Răspunsul lui simplu dar foarte profund contine un adevăr spiritual care rezoneaza cu tradiții religioase și filozofice, și anume că intenția din spatele acțiunilor noastre conteaza mai mult decat acțiunea însăși. Ceea ce facem nu trebuie sa fie motivat numai de validare publica ci trebuie sa izvorasca din dorința de a onora un scop mai înalt. Trebuie sa facem bine chiar și atunci cand binele trece neobservat.
Fiecare gest de frumusețe și de bunătate, fie ca a trecut neobservat sau nu, are un rol crucial în felul în care lumea este modelata. Noi o modelam, fiecare din noi în parte, prin ceea ce gandim, ce facem și ce suntem. Audienta cea mai importanta e Dumnezeu. Semnificația acțiunilor noastre nu sta în grandoarea lor, ci în iubirea și intenția pe care le punem in ele. Fiecare gest, dacă e făcut cu o inima sinceră, e prețios în ochii divinității.
Astăzi nu ni se amintește destul de valoarea intrinsecă a acțiunilor noastre, de importanta modestiei și a autenticității. Social media și reality TV au transformat radical cum e privită faima și recunosterea. Accesul instantaneu la audiente vaste permite oricui să cunoască faima de moment și totodată sa prezinte o versiune a sinelui care, de cele mai multe ori, nu e autentica. Astfel, acceptarea publica devine o prioritate in locul pastrarii valorilor și a propriei integrități, ceea ce devine evident în preferința pentru senzațional și controverse.
Intr-o lume obsedata de nevoia de recunoastere publica, trebuie sa apreciem si momentele “mici”, nesarbatorite, și să înțelegem că adevărata importanță sta adeseori în fapte nevazute si nerecunoscute. Cultura noastra glorifica celebritatea si o echivaleaza cu valoarea personală însă adevarata noastra valoare e masurata de un standard mai inalt, unul care transcende judecata omenească și care se trage din observatie divina. In plus, eforturile nevăzute facute in momente private pot, indirect, sa inspire si sa ridice spiritul altora. Dacă dam ce avem mai bun în orice circumstanță, contribuim la o cultura de pozitivism și de încredere. Mai important decat orice, sa nu uitam ca, așa cum spunea Mama Tereza, nu contează cât de mult dăm, ci cu cata iubire dăm.
Danuta Gherman, Toronto
|
Dănuta Gherman 7/18/2024 |
Contact: |
|