Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Conferința „Cultura românească fără hotare” organizată la Alba Iulia

Conferința „Cultura românească fără hotare”, susținută de scriitoarea Corina Diana Haiduc din Montreal, a fost un eveniment cultural organizat la Alba Iulia de către Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană Lucian Blaga având parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia, Asociația Culturală din Montreal, Fundația Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României și Asociația Astra.
Iată conferința, prezentată în fața unui auditoriu cald și numeros„

Bună ziua și Bine ați venit! Mulțumesc organizatorilor. Mulțumesc pentru inițiativă și implicare scriitoarei Veronica Oșorheianu. Mulțumesc soțului meu Csaba Kirschner pentru suportul fizic, moral și emoțional, familiei pentru susținere, invitaților și tuturor celor prezenți pentru primirea foarte călduroasă, pentru flori și, mai ales pentru cărțile dăruite din suflet, cu autograf. Vă felicit pentru alegerea de a petrece împreună câteva ore povestind despre cultură. Nu am să vă țin dizertații despre ce este cultura sau despre valorile culturale și importanța lor. Mă aflu în fața scriitorilor din Uniunea Scriitorilor și nu numai. Mă înclin cu respect în fața domniilor voastre, stimați colegi. Mă simt copleșită de iubirea și atenția pe care mi-ați acordat-o.
Ce bine este din nou acasă!

Am terminat Liceul Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia în 1985 și Facultatea de Farmacie din București în 1991.
În 2007 am emigrat în Canada cu familia, la Montreal, provincia Quebec.
Aveam 40 de ani când am plecat în Canada. Eram proprietar asociat la 3 farmacii și profesor de științe farmaceutice. La Montreal, m-am întors la școală pentru aproape doi ani ca să-mi echivalez diploma de farmacist.
Aici mi-am descoperit și dezvoltat noi talente: scriitor, pictor și organizator de evenimente culturale. Ca o punte între cele două țări, țara mamă și țara de adopție, între cea de atunci și cea de astăzi, sunt tot eu, aceeași persoană dedicată binelui și frumosului celor din jurul meu.
În Târgoviște am fost președinta asociației româno-franceze Târgoviște-Orvault-Franța și am promovat cultura franceză în România prin înființarea de secții de carte franceză în orașe și satele din județul Dâmbovița, iar în Orvault, de lângă Nantes am înființat biblioteca de carte românească „Elena Văcărescu”.

În Montreal am continuat să promovez cultura românească.
Din 2017 sunt președinta Asociației Culturale Române înființată în 2009 de către doctorul Paul Dăncescu. Iată „cultura românească fără hotare”!
Asociez imaginea Asociației Culturale Române ca simbol al culturii românești cu cea a unui castel, la care eu am primit temporar cheile. Mă simt custodele acestui castel de care am grijă astăzi pentru ca să-l predau mâine în bună stare celor care vor veni. Am pregătit peste 500 de fotografii ca să prezint activitățile noastre din 2018 până în prezent.

Pe 30 mai anul acesta am sărbătorit la Montreal Ziua Românilor de pretutindeni și m-am simțit soră cu toții românii, oriunde s-ar afla, m-am simțit cetățean al întregului pământ, născută în România.
Organizez în fiecare lună evenimente culturale, particip și susțin celelalte asociații culturale românești, am făcut numeroase recenzii de carte, am moderat spectacole de caritate, am reușit să unesc în acțiune 13 asociații românești, fiind în strânsă colaborare cu președinta Comunității Moldovenilor din Quebec, Ala Mîndîcanu.
Pe timpul pandemiei s-a simțit și mai acut izolarea persoanelor în vârstă, membri ai Clubului nostru de Aur. M-am gândit atunci la bunicii mei și am inițiat în 2021 acțiunea „Primăvară pentru bunicii noștri”, care are loc în fiecare an în jurul datei de 1 martie, vizite la domiciliul, pachete alimentare cu produse românești ce stârnesc nostalgia vremurilor de altădată, și cu mărțișoare.
Sunt colaborator activ la mass media românească din Montreal: ziare, radio, televiziune sau din România la Radio România Internațional.
Public articole și interviuri în reviste din Montreal, Toronto, Statele Unite și România. În revista Candela de Montreal am publicat timp de 10 ani sute de articole. Aici am cunoscut-o pe Angela Faina, care mi-a dăruit câteva numere ale revistei DacoRomania.

În Montréal am fost organizator și prezentator al celor 4 ediții ale „Festivalului Candela” (2016-2019) la Casa Româna de lângă Catedrala Buna Vestire din Montréal cu sute de participanți, expozanți de carte, pictura, icoane și costume tradiționale românești, dansuri și muzică.
Din 2008 sunt secretara Asociației Canadiene a Scriitorilor Români.

Am publicat două cărți:
- „Ma vie en rose”, 2010, editura Nemesis din Montréal (carte bilingvă română - franceză cu texte scurte – ghid pentru cei noi veniți în Quebec (Canada) cu poezii și ilustrație grafică, reproducere din tablourile mele);
- „Și copacii plâng uneori”, 2012, editura Nemesis din Montréal (eseuri literare).
Am participat cu tablourile mele la vernisajul de pictură „Palettes de couleurs” la Galerie Valmi, Montréal în 2014.
Anul acesta, 2024, am organizat în cadrul Asociației Culturale Române:
13 ianuarie - „Ziua Culturii Naționale” în asociere cu mai multe asociații culturale românești
19 februarie - „Ziua Națională Brâncuși” în colaborare cu Consulatul General al României din Montreal
3 martie - lansarea de carte „Zâmbete în amvon” a preotului Constantin Lungu
21 martie - „Fenomenul Eugene Ionesco în francofonie” cu participarea lui Gilles Duguay fost ambasador al Canadei în România (1992-1995), a dnei Consul General al României la Montreal, Tullia Balla, a profesorului Jacques Bouchard și a actorilor care au jucat sute de reprezentații la Montreal a pieselor lui Eugen Ionesco.
11 aprilie participare video cu ocazia lansării cărții audio a poetei Liuba Sarbu la Consulatul General al României la Toronto în colaborare cu ACR
18 aprilie - cu ocazia Zilei Internaționale a monumentelor si siturilor istorice/ Iconografie - expoziție de icoane a pictorilor Ionela Manolescu si Eva Halus
20 aprilie - participare la concertul „Vive la Francophonie” al corului „La Muse”, dirijor Ioana German
30 aprilie - participare la expoziția de ouă încondeiate, organizată de către Consulatul General al României din Montreal
16 mai – prezentare și proiecție film „Au dela du papier”, realizator Oana Șuteu, în dialog cu realizatorul filmului și protagoniști
18 mai – moderator la evenimentul caritabil „ Inimă mare Fără Hotare!”, organizat de Liuba Sârbu, strângere de fonduri pentru repararea acoperișului unei case pentru o mamă singură cu 7 copii din Republica Moldova
26 mai – participare la spectacolul pentru copii „Fă-te, suflete, copil”, organizat de Alina Chirilă.

Stimați invitați, astăzi, aici și acum, în Cetatea Unirii, s-a înfăptuit Unirea dintre Montreal și Alba Iulia. Uniți prin cultură! Punți culturale Alba-iulia - Montreal. Scriitori în dialog cu publicul românesc. Mulțumesc.”
A urmat lansare de carte – Ioan Adrian Popa a prezentat cel de-al 9-lea volum de poezie „Santinelă”, editura Reîntregirea Alba Iulia 2024
Majoritatea celor prezenți au luat apoi cuvântul citind din creațiile lor proprii: Mălin Dumitru, Sonia Elvireanu, Marcel Vișan, Silviu Mihăilă, Veronica Oșorheianu, Carmen Oltean, Maria Mărgineanu, Felicia Holda, Victor Burde, Dana Bugnar, Daniela Barb Floroianu, Maria Cioica, Dragomir Vlonga, Ioan Străjan, Elena Anghel și mulți alții.
O adevărată sărbătoare a culturii la Alba Iulia!

Corina Diana Haiduc
președinta Asociației Culturale Române din Montreal





Corina Diana Haiduc    7/2/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian