26 Aprilie - Ziua Pământului, Earth Day
Ziua Pământului, zi pe care o consemnează și Revista noastră Observatorul , a fost fondată în anul 1970 de senatorul american Gaylord Nelson în scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată față de mediu. După 2 decenii, în anul 1990 peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii.
În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde. De atunci în fiecare an pe 22 aprilie Ziua Pământului marchează lansarea mișcării ecologice moderne sărbătorind planeta noastră ca fiind una dintre cele mai populare sărbători de mediu. Ziua Planetei Pământ se desfășoară anual în jurul unei teme. Iată câteva dintre cele mai recente: 2018 - Punem capăt poluării cu plastic; 2019 - Protejați-ne speciile; 2020 - Acțiune privind clima; 2021 - Restaurăm Pământul nostru; 2022 - Investiți în planeta noastră; 2023 – Investește în planeta noastră. În anul 2024, tema Zilei Pământului este Planeta versus Plasticul.
Pământul se prezintă sub o varietate de culori frumoase, în special când privim imaginile astronomice. Aceste culori sunt rezultatul unor combinații unice dintre Pământ, litosferă, atmosferă și oceane, care influențează culorile pe care le vedem în imagini cu ajutorul radarelor și satelit. Cele mai frecvente culori ale Pământului includ verdele aprins al vegetației luxuriante, galbenul lanurilor de cereale, intensele nuanțe albastre ale apelor mărilor și oceanelor, rozul pigmentat al deșerturilor. Așa cum este privit din spațiu, Pământul este un amestec de verde, maro, albastru și alb. Fiecare dintre aceste culori este reprezentativă pentru o altă parte a crustei Pământului. Culorile verzi și maronii care pot fi văzute sunt masele terestre. În funcție de uscăciunea sau fertilitatea terenului, fiecare masă de teren este o nuanță de verde sau maro. Culoarea albastră reprezintă sursele de apă ale planetei, oceanele, lacurile și râurile. Culorile albe sunt norii de pe cer sau gheața polară. Majoritatea zonelor acoperite de nori sunt mici, însă acoperirea cu nori mari ar putea fi o dovadă a unei furtuni.
Trăim pe această minunată planetă ; să luăm de la ea, unicitatea culorilor sale. Culorile transmit emoție, creează stări de spirit, ne pot influența energia și de aceea, sunt un ingredient esențial al vieții noastre. Persoanele echilibrate și practice vor alege întotdeauna să-și decoreze casa în culorile pământului. Aceste culori constituie o bază excelentă pentru crearea unui decor clasic, dar și pentru interioarele moderne, fiind ușor de asortat și accesorizat. O schemă cromatică în care incluzi ocru, cărămiziu, teracotă, grej, bronz, va arăta foarte bine în cele mai multe încăperi, în special dacă le combini cu nuanțe neutre luminoase ; de exemplu în living pereții în alb ori bej cu o canapea în culoare neutră deschisă este o soluție care oferă o stare de bine, de calm. Bine venit este și un buchet de flori în culorile pământului din trandafiri, frezii, spray, roses, cymbidium, hypericum, ranunculus, craspedia, verdeață.
Organizatorii Zilei Pământului transmit în fiecare an că "Trebuie să refacem Pământul nu doar pentru că ne pasă de lumea naturală, ci pentru că trăim în ea. O planetă sănătoasă nu este o opțiune - este o necesitate.’’ Ziua Pământului, începând din anul 1970 a dat glas unei conștiințe publice emergente despre starea planetei noastre. Anul 2024 marchează 54 de ani de la Ziua Pământului. Să facem parte din aceasta zi și să ajutam să scriem în cartea Zilei Pământului, multe alte capitole, cu lupte și victorii. Așadar, Pământul este un loc frumos, colorat și viu
arh. Ion Constantinescu, Toronto
|
arh. Ion Constantinescu 4/23/2024 |
Contact: |
|