Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Sweet & Salty - Cu tine

De fapt n-ai plecat niciodată. Știi asta.
Pentru că avântul revenirilor tale românești este atât de puternic, încât anulează micuța zbatere viscerală a despărțirilor recurente.

N-ai plecat. Ți-ai dus România cu tine prin buzunare, o regăsești în conversații captate întâmplător în magazinele canadiene, zumzăind în limba ta maternă, alegându-se deasupra englezei generale, la fel ca uleiul în apă.
Lumea e atât de schimbată acum, atât de babilonic colorată, că nu e mare mirare să te întâlnești oriunde și oricând cu un conațional. Acum e aproape banal.

În 2001 nu era așa. Emigrarea ta a fost jale sfâșietoare împletită cu bucurie apoteotică – emoții ca acelea nu se mai fabrică astăzi. Dorul s-a demonetizat.
De ce ai plânge din cauza lui? Nu mai bine pui mâna pe telefon?
Desigur că ai în minte și-n inimă un fuior ciudat, care se trezește la viață doar când cobori din avion la Cluj. Brusc parcă, plămânii ți se deschid ca o carte și aplaudă distopic din inima lor de plămâni, relaxându-se deodată. Pentru că aerul miroase altfel acasă.
Și pietrele au altfel de finisaj cenușiu, iar blocurile ceaușiste sunt atât de frumoase!
Râzi. Cum să admiri monstruozitățile epocii comuniste? Însă lăcrimezi de drag, pentru că ele ți-au văzut copilăria și tinerețea. La adăpostul lor s-a ascuns primul tău sărut. Atunci nu te-au mirat. Nu te-au oripilat. Nu ți-au făcut nimic. Intrau cuminți în firescul peisajului vieții tale. Făceau parte din lumea ta, gata construită, la care abia acum – cu mofturile tale de adult umblat prin țări străine cu arhitecturi sofisticate și zgârie-nori din sticlă și betoane – te-ai trezit să strâmbi din nas. Atunci le luai la pachet cu iarba și cerul, cu Someșul și dealul Feleacului.

Ai plecat într-un aprilie epic. O primăvară de pomină. Peste poate de frumoasă. Sau poate n-o fi fost ea chiar atât de minunată, însă suflețelul tău speriat se agăța cu ghearele de fiecare frunză de liliac și-o vedea mirobolantă. Nici nu avea limba română atâtea grade de comparație cât s-o poți spune-n cuvinte. Liliacul izbucnise nebun. Atât de nebun c-ar fi trebuit să fie internat la psihiatrie. Cum să-ți facă-n ciudă și să înflorească prematur, râzând de tine că te duci de la cald la rece, de la mama la nimeni, de la elevii tăi la voluntariatul canadian? Sigur că tu nu știai asta. Aveai lacrima în gât și frica îți pompa nebunește în piept.
Pentru că nu era hotărârea ta. Era acceptarea ta.
Și, ca o sabie a lui Damocles, deasupra stătea suspendată întrebarea: dacă nu va fi bine?
Ai plâns în reprize tot drumul. Iar când ați ajuns la Toronto, Pearson International Airport ți s-a părut gargantuesc, inexpresiv, rece și, mai ales, plin cu oameni urâți.
Însă urâtul era în tine – ruptura trăită durea cumplit. Rana era mare și proaspătă. Dar aveai s-o pui deoparte, să o lași acolo. Odată intrată în stupul formalităților canadiene, începeai altă viață și conștientizai asta.
Ai descoperit că peste tot sunt oameni și peste tot e Dumnezeu. Ai luat la pachet și binele și mai puțin binele. Iar atunci când a fost cazul, ai făcut din lămâi limonadă.

Și-ai înțeles că țara ta e omul tău, e familia ta, e aroma de cozonac și sarmale din bucătăria ta. Țara e unde ți-e bine. Iar tu, nu doar că ți-ai dus România în valize și limba română prin buzunare, dar ai dăruit-o și altora.
Ai întins România ca untul pe pâine. La fel cu toți emigranții români, campionii îmbrățișărilor.


Em Sava
Toronto




Em Sava    4/23/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian