Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Expoziție inedită la Biblioteca Metropolitană București cu ocazia Sărbătorilor Pascale (22 aprilie 2024)

Luni, 22 aprilie 2024, începând cu ora 13.00, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” al BMB, din str. Tache Ionescu nr. 4, va avea loc vernisajul expoziției Învierea Domnului, Sărbătoarea Nemuririi, dăruită oamenilor, în ilustrate românești, realizată în parteneriat cu Biblioteca Sfântului Sinod. Expoziția prezintă, în premieră, publicului larg, ilustrate românești vechi, dintr-o serie de colecții speciale unicat, care fac parte din patrimoniul Bibliotecii Sfântului Sinod.

„Înainte de apariția telefonului și a televizorului, cu ocazia Sfintelor Sărbători, dar și cu alte prilejuri, oamenii își trimiteau mesaje scurte, ilustrate cu imagini viu colorate, ca un semn de neuitare, bucurie, prețuire și respect, cu urări de prosperitate spirituală și materială. Vederile sau cărțile poștale cu temă pascală, pe care le găsim din abundență, chiar dacă multe sunt mai vechi de o sută de ani, au dimensiuni standard (14 cm x 9 cm) sau sunt de format mic (12 cm X 6 cm), unele fiind tipărite în afara țării noastre, ceea ce ar putea explica iconografia uneori puțin neobișnuită”, ne-a mărturisit Arhimandrit Policarp Chiţulescu, consilier patriarhal, Directorul Bibliotecii Sfântului Sinod.

„Este un mod inedit de a prezenta publicului larg o colecție absolut minunată de ilustrate vechi românești, care ne arată esența spirituală a neamului românesc, surprinsă în niște cărți poștale care nu erau altceva decât un liant al credinței și speranței. Nu este singurul proiect de acest fel al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti. De-a lungul timpului, BMB a inițiat și a organizat mai multe expoziții, care au urmărit promovarea patrimoniului cultural și național și care au avut un impact extrem de pozitiv asupra comunității bucureștene”, declară managerul Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, Ramona Ioana Mezei.

Chiar dacă mesajul creștin de pe aceste ilustrate este concentrat adesea în salutul pascal Hristos a înviat! totuși, prin imaginile purtate, ele transmit mesaje vizuale pline de lumină, optimism, fiind adevărate îndemnuri la dărnicie, inocență, pace și speranță. De aici, prezența îngerilor, a copiilor, a unor animale inofensive precum mielul pascal, iepurele și puii, în timp ce florile și lumina învăluie cu jovialitatea lor întregul mesaj.

Prezent în aproape toate ilustratele, Oul, simbol al vieții și al perpetuității, odată vopsit în roșu trimite la biruința Mântuitorului Iisus Hristos asupra morții și a răului câștigată de Acesta prin jertfa Sa de pe cruce.

„Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos reprezintă șansa nemuririi oferită nouă tuturor de El, Dumnezeu-Omul venit pe pământ din iubire, pentru ca omul să fie nemuritor prin iubire, credință și ascultarea de Dumnezeu-Viața”, conchide Arhimandrit Policarp Chiţulescu.

Expoziția rămâne deschisă până pe 15 mai 2024 și este prezentată atât outdoor, pe gardul Bibliotecii Metropolitane București, cât și indoor, pe panouri volante, care vor fi expuse atât în fața Sediului Central „Mihail Sadoveanu”, cât și în interior.

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.

E-mail: comunicare@bibmet.ro

www.bibmet.ro www.facebook.com/BibliotecaMetropolitanaBucuresti/

Serviciul Comunicare al BMB




Serviciul Comunicare al BMB    4/21/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian