Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
17 martie -- St. Patrick's Day in Toronto

St. Patrick’s Day este cea mai importantă sărbătoare religioasă si culturală din Irlanda, celebrată pe data de 17 martie, ziua în care Sfântul Patrick a murit ; fiind primul propovăduitor al crestinismului, a intrat rapid în memoria băstinasilor, iar astăzi el este considerat patronul Irlandei. Sf. Patrick este si cea mai mare sărbătoare națională din lume, o sărbătoare care naște un adevărat festival la nivel mondial, cu mare fast în toate colțurile lumii unde se află puternici comunități irlandeze. Sute de mii de irlandezi au emigrat prin anii 1840, în special în Statele Unite, atunci când țara lor a fost afectată de o mare foamete, cauzată de lipsa cartofilor, ei ducând peste ocean tradițiile specifice, pe care le-au adaptat în noua lor țara. La origini este o sărbătoare catolică, dar în zilele noastre este dedicată întregii culturi irlandeze si este sărbătorită cu fast, devenind o tradiție atât în Irlanda si Marea Britanie, cât si în Statele Unite ; cel mai important festival este cel de la la Dublin.

Prima manifestație organizată pentru a-l celebra pe Sfântul Patrick a avut loc în 1762 la New York, fiind organizată de un grup de soldați irlandezi din armata britanică, care activau în colonii, mărșăluind pe Broadway. Ziua Națională a Irlandei este sărbătorită anual pe întregul mapamond. De la Dublin la Montreal, de la New York la Tokyo, St. Patrick’s Day este sărbătoarea tuturor celor care trăiesc și simt ,,verde”. Activități remarcabile au loc în special în America unde numărul irlandezilor depășeste 40 milioane, cea mai importantă comunitate fiind în orașul Chicago.

Simbolurile acestei sărbători sunt : culoarea verde, trifoiul, spiridușii, paradele și berea… verde, o bere specială lanasată de celebrul producător al berii Guiness.
Culoarea asociată inițial cu Sf. Patrick a fost albastrul, dar atunci când patrioții irlandezi au adoptat trifoiul ca simbol, acesta s-a asociat cu verdele. In timpul revoltei irlandeze din 1798, soldații irlandezi purtau uniforme verzi, pentru a atrage atenția asupra prospețimii, al sănătății, fertilității, speranței, dovadă că în această zi fermierii din Irlanda încep să cultive cartofii, iar în unele state din nord-estul Americii se plantează mazăre, mai ales datorită culorii acesteia. “Verdele este culoarea dintâi a lumii, cea din care iese la iveală frumusețea”, spunea în secolul 17, Pedro Calderon de la Barca - un renumit dramaturg. Culoarea verde, prezentă peste tot, în hainele și accesoriile purtate în ziua Sfântului Patrick, este culoarea primului steag irlandez.
Trifoiul este simbolul acestei zile, datorită celor trei frunze în formă de inimă, iar cifra trei este sacră în mitologia irlandeză.
Spiridușul celtic, mic și capricios, căruia îi place să joace feste, a devenit asociat cu Ziua Sfântului Patrick după 1959.
Tradiții comune festivităților includ vopsirea apei și a berii în verde. Incepând din 1962 apele canalelor râului Chicago care traversează orașul, sunt colorate în verde, folosindu-se câțiva coloranți vegetali care înverzesc apele pe perioada paradei, iar bulevardele pe care trece parada se vopsesc în verde. La origine, râul s-a colorat accidental, din cauza unor pompieri care încercau să depisteze cu ajutorul unor substanțe colorate scurgeri de gaze. Obiceiul de a colora apa fântânilor în verde s-a răspândit în întreaga lume. Până și din fântâna de la Casa Albă țâșnește apă verde în această zi. La Seattle, traseele paradelor sunt vopsite în verde, iar decorațiunile folosite sunt toate în nuanțe de verde.

In Canada locuiesc peste 5 milioane de irlandezi ; in provinciile canadiene Newfoundland și Labrador cu populație preponderant irlandeză, Sf. Patrick este sărbătoare publică, iar în Edmonton, Halifax, Hudson, Montreal, Ottawa, Quebec, Richmond, Toronto, Vancouver si Winnipeg se organizează fastuoase parade. La Toronto, traseul din 17 martie de pe Bloor, Yonge si Queen St. va fi plin de verde. De câțiva ani, Saint Patrick’s Day a ajuns și în România, unde este sărbătorită cu o paradă iar multe baruri organizează petreceri tematice.

Am scris acest articol, din respect pentru irlandezii din Canada, dar și pentru cei din întreaga lume, care sărbătoresc în 17 martie ziua Sf. Patrick. Oricine cred că vrea să fie irlandez de St Patrick’s Day! In această cea mai prietenoasă zi a anului, cititorule, fi și tu „verde”.

Happy St. Patrick’s Day !







arh. Ion Constantinescu - Toronto    3/14/2024


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian