Mărtisor
Motto: “Si iar a venit primăvara
Si iar ne mintim că-i frumos Si iar frunzele urcă scara Si-i verde pământul pe jos.” (Adrian Păunescu, “Amăgire”)
Cu mărtisoare si echinoctiu, cu cocori si rândunele, cu aer cald si îmbătător, cu lumină crudă si nopti înstelate, cu poezie si culori, soseste primăvara! Capricioasă si zburdalnică, aducându-ti după o zi cu soare alta cu zăpadă, primăvara îti oferă în dar, pe lângă muguri, flori si soare si câteva astenii pentru suflet. Pe care, îti place sau nu, n-ai încotro si trebuie să le primesti cu bratele deschise, tot de dragul ei.
Si uite asa, pentru că este primăvară, ajungi să ti se facă dor de reavănul pădurii, de iedera vesnic verde si întunecată, de muschiul jilav ce creste pe copaci, de potecile pe care încă mai băltesc ochiuri de zăpadă, de puzderia de ghiocei, toporasi, brânduse si viorele ce se itesc din pământul nezbicit, făcându-si loc printre frunzele uscate căzute astă-toamnă. Chiar dacă multi sceptici îti vor povesti despre Dochia si cojoacele ei si îti vor spune că esti un visător, că nu se face primăvară cu o floare, nu te lăsa descurajat de acest verdict. Odată cu prima zi din mărtisor, s-a schimbat anotimpul! Uitată este vremea imortelelor, în parcuri si grădini încep deja să îmbobocească tufele de forsitia, luminând totul cu cântecul lor galben, iar florăresele te îmbie cu noutăti de sezon.
Un mărtisor, un pom înflorit si o dorintă
De sezon este si mărtisorul! El face parte din canonul primăverii, anuntând miniatural si vesel, vremea înnoirii. Mărtisorul simbolizează dragostea si fericirea si dă de veste că iarna a fost îmblânzită, că tot ce este ostil si neprielnic poate fi înfrânt prin lumina si căldura anotimpului aducător de viată si sperantă.
Doamnele si domnisoarele poartă mărtisorul din prima până în ultima zi a lunii martie, când vor lega snurul alb-rosu în ramurile unui copac înflorit, rostind în gând o dorintă si păstrând în suflet nădejdea împlinirii ei.
Câte dorinte, atâtea mărtisoare de târguit, pentru că ai de unde alege! Spre deosebire de perioada comunistă, când luai mărtisoare de la tutungerie si de la mercerie, ori, în cazul în care vroiai ceva mai scump si mai prezentabil, de la Fondul Plastic, azi mărtisoarele se găsesc câtă frunză si iarbă, la târguri special organizate cu această ocazie, la hipermarket si supermarket, în magazinele de podoabe, în florării, la tarabele din piată sau de pe stradă ori pe Internet.
Mărtisor lângă mărtisor
În buricul Bucurestiului, în Piata Romană si în Piata Unirii, începând de la jumătatea lui februarie, se dă startul la mărtisoare. Trotuarul este întesat de mese si tarabe pe care se tolănesc, prinse de snurul alb si rosu, potcoave, cosari, trifoi cu patru foi, animălute, flori ori semne zodiacale. Confectionate din aur si argint sau din metale comune, plastic, sticlă, lemn, mărgele ori materiale textile, produse în serie sau hand made, mărtisoarele îsi asteaptă cumpărătorii. Unele sunt personalizate si ambalate minutios, decorate cu panglici, fundite si autocolante în rosu si alb, altele sunt asezate mai simplu, în cutiute de catifea, pungute si plăsute. Toate te îmbie să le admiri, să le iei cu tine, să le oferi. Lângă mărtisoare stau aliniate armate întregi de ursuleti si inimioare de plus, podoabe, zorzoane, jucării, statuete din ipsos, cristale, flori din mătase, chinezării, felicitări. Cine poate să treacă indiferent pe lângă ele?
Copii, adolescenti, tineri, oameni de toate vârstele se opresc pret de o clipă la mesele cu mărtisoare si nimicuri pretioase. Cântăresc din priviri marfa, aleg, întreabă de cost. Unii se tocmesc cu vânzătorul, altii scot banii si cumpără pe loc. Iar altii pleacă mai departe, în căutare de ceva mai bun, mai atrăgător. Si poate, mai convenabil. Zi de zi, alte si alte persoane se perindă prin fata mărtisoarelor, admirând, cumpănind, căutând, într-un du-te vino continuu. În jurul tuturor, larmă, claxoane de masini, pietoni grăbiti, vuietul străzii.
1 Martie
În ajun de 1 Martie începe frenezia de dinaintea sărbătorii, de aceea cei care au amânat până în ultimul moment să cumpere un mărtisor vor trebui să facă fată aglomeratiei. Forfota, nerăbdarea, bucuria clipei anuntă evenimentul de a doua zi. La venirea serii, îmbulzeala din preajma meselor cu mărtisoare este si mai mare. Lumina orasului străluceste peste belsugul de marfă, dându-i irizări delicate si un aer ireal, ca si cum o lume din basme ar fi răsărit pe troturar, îmbrăcând zările în alb si rosu.
Cu alb si rosu, cu prospetime si prefacere, si anul acesta pe 1 Martie dăruim si primim în dar mărtisoare. Ele vorbesc cu simplitate si gingăsie despre puritatea oricărui început, depănând în dezmierdarea si alintul florilor mătasea apelor ce au pornit dezghetul, unduirea focurilor cu limbi de flăcări rosii topind albul zăpezii, zâmbetul blând al stelelor sărutând lumina.
Păstrează tot anul în suflet sărbătoarea Mărtisorului si ia primăvara de la început în fiecare zi: cu dorinte împlinite si mărtisoare multe!
Corina Diamanta Lupu
|
Corina Diamanta Lupu 2/23/2024 |
Contact: |
|