Marturii ale muzicienilor care l-au cunoscut pe Dinu Lipatti
Propun acum . cititorilor Observatorului, cateva marturii ale altor muzicieni care l-au cunoscut, si care nu l-au uitat niciodata pe Dinu Lipati.
L-am intalnit pe dl Pierre Petit celebrul cronicar muzical al ziarului Le Figaro,profesor si director al Scolii Normale de Muzica din Paris. Aici l-a cunoscut pe Dinu Lipatti caruia i-a pastrat toata viata o deosebita admiratie…… ” Dinu Lipatti a avut genul de talent greu de definit spunea prof. Pierre Petit . Cand el canta, erai deasupra pamantului,erai cu ingerii,..erai in paradis, un paradis care era chiar in fata noastra. Nu pot uita nobletea cu care se comporta cu camarazii sai.Avea un rafinament pur latin desi venea dintr-o tara inconjurata de slavi…”
Tot un fost coleg de la scoala pariziana a fost si profesorul, pianist si compozitor, elvetianul Bernard Schule. El a scris o cronica dupa un concert sustinut de Lipatti in sala Pleyel in 1939, in revista Le Monde Musical .. “ Nu cred ca ma insel prezicandu-I o cariera dintre cele mai stralucite. Are o tehnica transcedentala pusa in serviciul unei naturi minunat de muzicale “.. Bernard Schule a creat o piesa pentru flaut si pian intitulata “ Omagiu lui Lipatti “ Am fost foarte impresionata cand am auzit ca s-a stins din viata la mai putin de o luna dupa ce ne intalnisem la Geneva .
In orasul Vevey pe malul lacului Leman are casa celebrul tenor si profesor Hugues Cuenod,colaborator si foarte bun prieten al lui Lipatti . El a interpretat in premiera Liedurile scrise de Lipatti pe versuri de Valery, Verlaine si alti poeti…. ”M-am gandit deseori la puterea ce-o avea de a se lupta cu boala.Ori era profund religios ori avea o inalta intelegere filosofica a vietii ...uneori era asa de vesel,..avea un humor atat de profund, ca-i facea pe toti din jurul sau sa uite de nenorocirea ce-l pandea…”
Am cunoscut si pe marele admirator si colectionar de documente Lipatti care si-a deschis in propria casa, un mic muzeu , rafinatul om de cultura ,doctorul cardiolog din Berna, Marc Gertsch. A studiat in copilarie pianul intamplator cu o profesoara de origine romana Estrela Pop datorita careia la 12 ani l-a ascultat pentru prima oara pe Dinu Lipatti ,era in 1949. Un an mai tarziu , printr-un functionar de la un magazin de muzica care inregistrase transmiterea in direct a concertului sustinut de Lipatti la Zurich [cu concertul de Chopin], a obtinut o copie platindu-i functionarului respectiv, copie ce a devenit pagina de istorie pentru ca datorita pasiunii dr.Gertsch s-a putut corecta o grava gresala pe care o facuse cineva dela EMI. punand numele lui Lipatti pe o inregistrare a pianistei cehe Halina Czerny Stefanska. Prin copia ce detinea dr.Marc Gertsch a demonstrat gresala . Vedeti ce insemneaza pasiunea ?
L-am cunoscut si pe dirijorul Rudolf Baumgartner de la Lucerna care era concert-maestru al orchestrei din Zurich, cand Dinu Lipatti a sustinut primul concert in Elvetia in 1943. … “ El a fost un idol pentru Elvetia spunea dirijorul Baumgartner. Stilul sau era de o puritate si o sobrietate extraordinara, era magnific .. de neuitat. Atunci a cantat compozitia sa “Concertino in stil classic” care ne-a uluit pe toti “
Celebrul violinist, Lordul Yehudi Menuhin imi spunea:..”Lipatti a fost,ca si mine, un fel de fiu spiritual al lui Enescu.De la el a mostenit conceptia despre interpretare.Dincolo de talentul genial, pe mine m-a atras la Lipatti calitatea sa umana care era de o finete rara. Toti cei care l-au cunoscut, precum si cei care-l admira acum ,dupa atatia ani, ii acorda o reverenta bine meritata “… Lory Wallfisch,pianista formata la scoala romaneasca,profesoara in America si in alte centre europene,a fost colega cu Lipatti la clasa profesoarei Florica Musicescu… ” Dinu Lipatti nu este unul dintre pianistii despre care poti vorbi usor. Despre arta sa, despre omul care a fost ,ai nevoie de cuvinte care sa cuprinda intreaga gama de nuante,pentru ca el nu poate fi comparat decat cu el insusi.A fost si a ramas un simbol al puritatii in muzica.”.. Dna Lory Wallfischy a fost in cele mai calde relatii cu Lipatti mai ales dupa 1946 cand a emigrat impreuna cu sotul ei Ernest –un mare violist –in America.In arhiva sa exista o bogata corespondenta cu Lipatti care, poate ca intr-o zi, va deveni publica.
Un alt american de origina romana este si pianistul profesor Julien Musafia ,format la Conservatorul din Bucuresti,clasa Florica Musicescu,detinator al premiului “Paul Ciuntu” ca si D.Lipatti … ” Ma simt intotdeauna mandru cand spun ca sunt roman si ca am studiat cu Florica Musicescu care l-a pregatit si pe Dinu Lipatti. Este un fel de inaltare a noastra prin asociere cu Lipatti pentru ca este suficient a-i pomeni numele si oamenii isi declara admiratia”..
Ce multi sunt cei care l-au cunoscut si cat de multi sunt cei care dupa zeci de ani doresc sa-I cunoasca… si continua sa-i studieze interpretarile si compozitiile.. Datorita distinsei mele colege, din Radio, Olga Grigorescu, cu care am colaborat deseori, am obtinut marturii ale unor profesori universitari,compozitori,pianisti,.. pasionati cercetatori ai fenomenului Dinu Lipatti .
Profesorul Dragos Tanasescu, presedinte EPTA pentru Romania, se ocupa de zeci de ani de Dinu Lipatti.Cerceteaza arhive,biblioteci,documente ..,tot ceea ce ar putea fi o marturie referitoare la marele muzician. Singur si apoi in colaborare cu profesorul Grigore Bargaoanu –Paris, au realizat carti de mare valoare,tiparite chiar si in Elvetia…. ” Fac parte din generatia care l-a cunoscut,care a avut sansa sa-l asculte in salile de concert din Romania. Dupa atatia ani, emotia artistica pe care am avut-o atunci, parca s-a marit.!.. Ma intreb de multe ori, oare noile generatii care nu l-au cunoscut ci, doar i-au ascultat inregistrarile, or fi avand o emotie mai puternica, legata de fenomenalul artist ?.. De ce se vorbeste si astazi despre el ?..Simplu.. Este iubit. Este stimat…”
Profesorul Universitar – Muzicolog Octavian Lazar Cosma..spunea : ..” La fel ca in cazul altor muzicieni bivalenti, inca se mai poarta discutii..Ce primeaza in individualitatea sa artistica ? Interpretul sau creatorul, pianistul de geniu ori compozitorul de substanta ? Compozitorul a ramas putin cunoscut pentru ca nu a fost cantat in tara lui foarte multi ani desi el a ocupat inca de la 16 ani un loc important in istoria muzicii romanesti. Multa vreme s-a spus ca Enescu nu are un continuator direct. Ei bine, Dinu Lipatti este cel care prin valoarea creatiei ii succede lui Enescu.Muzica sa este foarte moderna si in acelas timp adanc implementata in creatia culturii tarii sale Romania “…
Unul dintre cei mai de seama compozitori romani contemporani care s-a preocupat de unii dintre inaintasii de mare valoare intre care si Dinu Lipatti este Theodor Grigoriu … “ Rar sunt artistii trecatori pe acest pamant care, ca Dinu Lipatti, sa fi starnit atata admiratie, adoratie, iubire,exegeza pasionata. Placand din viata la 33 ani, ne-a lasat eternitatea calda a faptelor sale de compositor si interpret de geniu pentru a ne sustine sperantele si a ne consola in trecerea implacabila a timpului. Inca o pagina eroica a luptei omului cu destinul.”..
Acest capitol ar fi trebuit sa cuprinda si marturiile altor personalitati care l-au cunoscut sau care-i cerceteaza creatia. Le cer scuze si-i asigur ca n-au fost uitati, dimpotriva , vor fi intotdeauna stimati.. Ma refer la pianistul italian Marco Vincenzi, directorul canalului 2 de la Radio Geneva, Francois Page, la fiica doctorului lui D.Lipatti Dubois Ferrier dna Dominique Papon, Presedintele Inaltei Curti de Apel din Besancon, dl Charles Catteau , pianistul Dan Misrahi si profesorul Grigore Constantinescu .
In alt numar din Observatoul veti afla emotionantele amintiri ale unora dintre muzicienii care i-au fost elevi si pe care am avut sansa sa-i intalnesc .
Florica Gheorghescu Toronto ON
|
Florica Gheorghescu 2/23/2024 |
Contact: |
|