”Little Canada” - Our Home and Miniature Land
Cunoscută anterior sub numele: ”Our Home and Miniature Land” (Casa noastră și Țara în miniatură), ”Little Canada” este o expoziție - atracție turistică, situată într-un mall din Piața Yonge – Dundas din Toronto, Ontario. Intrarea sa este situată vis-à-vis de intrarea la metrou stația Dundas. Little Canada conține replici la scară HO ale structurilor naturale cât și create de om, situate în toată Canada. Gasim aici machete a obiectivelor Golden Horseshoe, cascada Niagara, orașele Ottawa, Quebec City și Toronto. HO este o scară de modelare a transportului feroviar folosind proporția 1:87 (3,5 mm la 1 foot). Este cea mai populară scară de model de cale ferată din lume. Muzeul acesta minunat s-a deschis pe 5 august 2021.
Omul de afaceri olandez Jean-Louis Brenninkmeijer, care s-a mutat în Canada în 1999 pentru specializare în managementul comerțului cu amănuntul la compania familiei sale, a decis, împreuna cu soția sa Mimi, să se stabilească în Oakville. El a creat conceptul pentru Little Canada în 2011, la scurt timp după ce a vizitat Miniatur Wunderland din Hamburg, Germania. Brenninkmeijer a cerut ajutorul a opt cluburi de modele feroviare din zona Greater Toronto și Hamilton, în vederea realizării viziunii sale pentru o Canada în miniatură. Doar David MacLean, inginer civil și președinte al The Model Railroad Club din Toronto, a fost de acord să participle la acest proiect. Timp de 18 luni cei doi s-au întălnit la fiecare două săptămâni, iar în 2013 au încorporat ”Our Home and Miniature Land”. Brenninkmeijer a investit cinci milioane dolari pentru a dezvolta proiectul și a primit încă 12 milioane dolari de la 120 de investitori. Până în iulie 2021, investiția totală a fost de 24 de milioane dolari de la 200 de investitori. Au fost angajați cel puțin o sută de pasionați de modele, care din 2014 până în 2019 au lucrat cca 100.000 de ore într-un depozit din Mississauga pentru a crea componentele modelului la scară. Printre aceștia s-au numărat aproximativ 50 de artiști, producători de modele, specialiști în mecatronică (design de sisteme electromecanice controlate prin computer), în animație și artiști scenici. Alți specialiști au fost arhitecți, artiști digitali, electricieni, pictori, instalatori, sculptori și artiști vizuali.
Expoziția a fost proiectată pentru a fi asamblată și dezasamblată, permițând mutarea acesteia la locația din Dundas Street East nr 10, din Toronto. S-a semnat un contract de închiriere pe 20 de ani pentru locația respectivă în august 2019. Din cauza epidemiei de Covid 19, inaugurarea a fost amânată pentru iulie 2020. Expoziția și instalațiile ei se desfășoară pe două etaje care acoperă 4.200 m ². Grupată pe regiuni, expoziția cuprinde machete la scară a următoarelor obiective: Golden Horseshoe, cascada Niagara și orașul Niagara Falls, Ottawa, Toronto, Quebec City și Nordul Canadei. Acesta din urmă este încă în construcție. Fiecare destinație trece printr-un ciclu repetat de 15 minute de tranziție de la răsărit la apus.
Machetele obiectivelor sunt construite la scară, cu unele repere și clădiri bazate pe planurile structurii. Fiecare obiectiv a fost proiectat digital și împărțit în bucăți care au fost apoi tăiate cu laser. Clădirile sunt construite din diverse materiale, inclusiv lemn de balsa, placaj și polistiren. Membrii echipei care proiectează o destinație, călătoresc la situl respectiv, având pentru fiecare destinație un ambasador desemnat care oferă o „perspectivă asupra culturii locului respectiv”. Costul pentru proiectarea și construirea a 0,093 m² (un foot ²), a fost între 500 și 1.200 $ US. Fiecare destinație necesită între 9 și 12 luni pentru finalizare. Pentru destinația Toronto, au fost necesare peste 35.000 ore de proiectare și construcție. Au fost incluse trenuri de GO Transit, Union Station, Galeria de Artă din Ontario, Primăria Toronto, elicoptere, tramvaie, Don Valley Parkway și Gardiner Expressway.
Dacă vizitați dimineața expoziția veți auzi ciripit de păsări, lătrat de câini și camioane de gunoi care fac tururi în oraș. În timpul amurgului, orizontul este iluminat de 30.000 de LED-uri, se aud greieri și sirene. Replica Centrului Rogers, a cărui construcție a costat 60.000 $, ocupă un spațiu de 1,5 x1,5 m, iar acoperișul retractabil funcționează. Deasemenea conține un tablou de bord care vă arată cele mai importante momente din Toronto Blue Jeys games din ziua precedentă. Turnul CN a fost limitat la o înălțime de 4,3 m, deoarece o replică la scară 1:87 nu s-ar potrivi, iar First Canadian Place și Centrul Toronto-Dominion sunt de asemenea la o scară mai micâ de 1:87 pentru a nu atingee tavanul. Clădirea Galeriei de Artă din Ontario a trebuit și ea să fie construită la o scarâ mai mică decât 1:87, cu porțiuni trunchiate pentru a se încadra în spațiul alocat. Mai sunt reprezentate situri și structuri istorice cum ar fi districtul Distilâriei, hotelul Royal York, Piața St. Lawrence și viaductul Prince Edward.
Orașul Ottawa cuprinde o replică a clădirii Parlamentului canadian în timpul Zilei Canadei. Château Laurier are un perete lipsă pentru a permite vizitatorilor să priveascâ în camerele mobilate din interior; la fel și clădirea Agenției de Venituri din Canada. Tot aici este înfățișată ByWard Market cu trăsuri trase de cai și Canalul Rideau. Designul acordă o atenție deosebită peisajului stradal; semnele stradale au același design ca și cele din oraș. Puțin mai încolo descoperim Cascada Niagara: o cascadă mică ce curge în Horseshoe Falls; Rainbow Bridge, Clifton Hill și Niagara-on-the-Lake înconjurat de podgorii.
Expoziția Micul Nord se va desfășura într-o cameră răcoroasă, cu temperatură controlată, astfel încât vizitatorii își voe putea vedea respirația în timp ce expiră. Pentru Quebec City a fost ales anotimpul de iarnă. Regăsim aici Château Frontenac, precum și locuri învecinate ca Mont-Sainte-Anne. O parte a expoziției prezintă destinații incomplete în curs de construcție. Destinațiile viitoare ce vor fi adăugate includ orașul Montreal, Canada Atlantică (portul Halifax, Golful Fundy și vapoarele înalte la Lunenburg), preriile Canadei, Munții Stâncoși Canadieni și coasta de vest. Se va deschide o nouă destinație în fiecare an.
Echipa de proiectare intenționează, de asemenea, să adauge o reprezentare a memorialului pantofilor și jucăriilor de pluș de la Centenialul Flame de pe Parliament Hill din Ottawa, care a fost infințat după descoperirea mormintelor la școala rezidențială indiană Kamloops. Vizitatorii pot intra într-un stand numit „Littlization Station”, care conține 128 de camere care vor fotografia simultan vizitatorul. Acestea crează două modele tipărite 3D la scară 1:87 ale individului. Un model poate fi plasat în cadrul expoziției într-o locație aleasă de vizitator, iar celălalt poate fi luat acasă ca suvenir.
Muzeul din Toronto este inspirit de alte parcuri - miniatură din lume, dar cel mai apropiat de această realizare este Madurodan, din Olanda. Cele mai cunoscute Orașe în miniatură din lume sunt: Miniatürk, Istanbul, Turcia. Aici găsim o mică Hagia Sofia și Moscheea Albastră. Bekonscot Model Village, Marea Britanie. Cel mai vechi și mai prețuit sat model din lume. Centrul de expoziții de planificare urbană din Shanghai. Madurodam, Țările de Jos; Mini Siam, Thailanda; Le Petit-Paris, Franța. Catalunya en Miniatura, lângă Barcelona.
Madurodam este un parc în miniatură din districtul Scheveningen din Haga, Țările de Jos. Acesta găzduiește o serie de replici la scară 1:25 ale reperelor celebre olandeze. Parcul a fost deschis în 1952 și de atunci a fost vizitat de zeci de milioane de vizitatori. Madurodam poartă numele lui George Maduro (1916–45), student olandez la drept din Curaçao, care a luptat cu forțele de ocupație naziste, mai întâi ca locotenent în armată și mai târziu ca membru al rezistenței olandeze. George Maduro a murit în lagărul de concentrare de la Dachau în 1945. În 1946, Maduro a fost distins postum cu Medalia de Cavaler clasa a IV-a a Ordinului Militar William. Numele vine dela St. William of Gellone (755–814), Primul Prinț de Orange in Olanda.
În 2011, s-a observant o scădere a interesului public, ceeace a determinat conducerea parcului să investească într-o renovare la scară largă, la un cost de 8 milioane euros, în timp util pentru aniversarea a 60 de ani a parcului în 2012. Parcul a fost închis publicului între noiembrie 2011 și aprilie 2012. Parcul este acum împărțit în trei teme: apa, ca prieten și dușman; orașe istorice; și Țările de Jos ca sursă de inspirație pentru întreaga lume. Fiecare temă oferă activități diferite – de la spectacole de lumini până la mixarea muzicii. Sloturi mici pentru monede declanșează poduri, fabrici sau un petrolier în flăcări. S-au făcut îmbunătățiri estetice, dar și informative. Standuri mici de televiziune prezintă scurte înregistrări video sau informații aprofundate. Vizitatorii primesc carduri cu cip la intrare, care pot fi folosite pentru a declanșa aceste avioane miniaturale în aeroportul Schiphol în 2007. Fiecare obiect din Madurodam a fost construit la o scară de 1:25. Un computer măsoară toate propietâțile obiectivului și trimite toate informațiile către o mașină care realizează modelul fizic. Modelul merge în camera de pictură, unde capătă aspectul final. Deoarece cele mai multe miniaturi sunt în aer liber, au nevoie de retușuri regulate de vopsea.
Madurodam se străduiește să arate o viziune realistă asupra Țărilor de Jos, inclusiv flora și decorarea străzilor, modelate la scară. Producerea copacilor la scară redusă necesită timp. De asemenea, sunt o mulțime de oameni mici în jurul clădirilor. Aceasta arată viața reală a poporului olandez. Acești „rezidenți” se schimbă și ei odată cu vremea. Iarna poartă jachete și haine calde, iar vara poartă tricouri. „Locuitorii” din Madurodam includ unii care par să fi venit din alte țări (imigranți), reflectând viața reală din Țările de Jos. Printer modelele parcului găsim clădirea Binnenhof din Haga pe Prinsjesdag, cel mai vechi parlament din lume încă în funcțiune.
Deși Madurodam este în principal un oraș în miniatură, o colecție de repere olandeze se găsește și în mijlocul peisajelor. Amintim Rijksmuseum, Binnenhof (unde se află guvernul), Aeroportul Schiphol, principalul aeroport internațional al Țărilor de Jos, Portul Rotterdam, al treilea cel mai mare port din lume, Turnul Dom din Utrecht, Case tradiționale olandeze pe canal, Câmpuri de allele, Mori de vânt, skyline-ul orașului Roterdam ca podul Erasmus, Euromast, Gara centrală, casele- cuburi și clădirile HQ Unilever. Ca și în Toronto, și la Madurodam se pot realize mici modele pentru vizitatori. Selfie-urile 3D sunt generate din imagini 2D realizate la Fantasitron, o cabină foto selfie 3D în care clienții pot avea modele 3D personale. O companie de tipărire, terță parte, cum ar fi Shapeways, imprimă și livrează modele către patroni.
Madurodam l-a inspirat pe arhitectul Fernando de Ercilla Ayestarán să promoveze construcția proiectului Catalunya en Miniatura, unul dintre cele mai mari parcuri în miniatură din lume, deschis în Catalonia, Spania, în 1983.
Am vizitat muzeul într-o duminică dupa amiază și în scurt timp am fost cucerită de atmosfera din sălile muzeului. Nu numai exponatele, luminile, informațiile, dar publicul, cu mic cu mare era atît de interesant. Copiii, pe care cu greu îi oprești din joaca lor, erau copleșiți de interesantele exponate și își fâceau poze, chiar dacă semi întunericul nu era propice pentru astfel de activități. Un uriaș fotoliu de Muskoka, din lemn, costituia o adevărată invitație pentru copii. La ieșire, magazinul oferâ amintiri de tot felul, pentru vizitatorul interesat.
Arh. Mariana Popa Toronto, ian 2024
|
Arh. Mariana Popa 1/1/2024 |
Contact: |
|