“Marea hermelina” – istoria unei nave abandonate
Pasagerii vehicolelor care calatoresc pe autostrada Queen Elizabeth (QEW) catre Niagara sunt desigur obisnuiti cu privelistea unei misterioase nave abandonate, ce strajuieste tarmul micului golf Jordan al oraselului cu acelasi nume din regiunea Niagara, situat intre Hamilton si St. Catherine.
Nava este acoperita de rugina, iar unul dintre cele trei catarge ale sale sta inclinat, aproape sa cada – marturie, pentru cei cu imaginatia mai bogata, a unei catastrofe de mari proportii (furtuna, incendiu, esuare, pirati?).
Cum si eu ma numar printre cei a caror imaginatie se lasa usor inflacarata, si pentru a raspunde corect intrebarilor copiilor mei (care, de fiecare data cand ne indreptam spre marile cascade, sunt interesati de istoria acestei epave), am incercat sa ma documentez cu privire la trecutul acestui reper istoric, iar descoperirile facute au infirmat si confirmat deopotriva presupunerile facute.
Epava are o vechime de o suta de ani, desi se afla in starea actuala numai din anul 2003. Construita in anul 1917 in Quebec, a functionat ca ferry pe raul St. Lawrence, apoi ca nava de marfa, si, in final, ca restaurant plutitor. In anul 1991 a fost transformata pentru a semana cu “Marea hermelina” (“La Grande Hermine” sau “The Big Weasel”) – una dintre cele trei corabii – si cea mai mare (de tip galion) – folosite de exploratorul european Jacques Cartier in cea de-a doua expeditie a sa (1535) pe tarmurile fluviului St. Lawrence, pe care le-a numit “Canada”, dupa cuvantul huron-irochez “kanata”, insemnand “sat”. (Celelalte doua corabii erau “La Petite Hermine” si l’“Émérillon” - Soimul).
“Marea hermelina” a fost adusa in portul Jordan in anul 1997, cu scopul de a fi transformata intr-un alt restaurant sau cazinou, insa decesul neasteptat al proprietarului au facut ca ea sa ramana abandonata in aceasta locatie pana cand un incendiu – intentionat sau nu – a distrus-o, din fericire numai partial, in anul 2003.
Ravagiile facute de foc, desi regretabile, i-au sporit insa misterul si atractia pe care o exercita asupra turistilor, ce adeseori se opresc din calatoria lor pentru a o vedea mai indeaproape.
Poate ca viitorul ii va surade din nou acestei nave – in sensul de a se vedea restaurata – pana atunci insa, cu siguranta nu va fi data uitarii, ci, leganata de valurile molcome ale micului golfulet unde se odihneste de aproape doua decenii, va continua sa capteze atentia trecatorilor si sa le inflacareze imaginatia.
Eliza Ginea . Toronto
|
Eliza Ginea 9/1/2023 |
Contact: |
|