Impresii dupa 22 ani de Canada ( raspuns la ancheta Observatorului )
La multi ani, Canada!
In urma cu 22 de ani am facut primul pas pe pamantul canadian care m-a cucerit. Ma cucerit inca din aeroport de la primul pana la ultimul pas pe care-l faci acolo. Ma cucerit curatenia, zambetul si atitudinea oamenilor, grija si responsabilitatea cu care-si fac treaba, tehnologia avansata. Ma cucerit frumusetea fiecarui colt de strada, fiecare gradina ingrijita, fiecare strada curata, fiecare varf de munte. Eram incantata de tot ce vedeam dar recunosc ca nu stiam prea multe despre aceasta frumoasa tara, acest Paradis pe Pamant.
Nu am venit cu gandul de a emigra in Canada ci am venit pentru a participa la festivitatea de absolvire a masteratului al fiicei mele (Simon Fraser University). Nici ea nu a avut cuibarita in minte dorinta de a ramane in Tara Artarului, dar pentru ca fiecare om are un destin si nimeni nu poate schimba firul vietii care este scris undeva acolo sus, iata ca, fata mea a ales sa se stabileasca aici, in Vancouver. Cum s-au petrecut lucrurile ? Ei bine, imediat dupa terminarea Universitatii, pentru ca a fost sefa de promotie a fost contactata de o companie multinationala, si fara nici un interviu i-a fost oferit un loc de munca bine retribuit cat si promisiunea de obtinere a cetateniei canadiene in timp de 6 luni. Lucru care s-a si intamplat.
Cum poti sa refuzi un job oferit in Canada, cand sunt atatia tineri din Romania care-si doresc sa-si gaseasca un loc de munca in strainatate? Cum sa refuzi a locui intr-o tara libera, civilizata, curata, unde lumea este calma, linistita, nu se agita, care are cel mai bun sistem de invatamant, dar si tara cu cel mai inalt nivel de trai din lume, sapte ani la rand ! Asa se face ca soarta i-a intors toate planurile facute in Romania iar ea a devenit cetatean canadian intr-un timp foarte scurt. Dar anii au trecut. Eu si sotul, timp de cativa ani, devenisem « navetisti » intre Romania si Canada, situatie care nu putea continua pentru tot restul vietii, iar batranetea pe care o simteam din ce in ce mai aproape, venind ca o toamna linistita, interiorizata, ne-a facut sa luam decizia de a emigra, pentru a fi impreuna cu fiica si nepotii nostri. Asa se face ca ziua de 15 mai 2014, a insemnat o noua pagina in cartea vietii mele. A fost ziua in care am primit cetatenia canadiana. Acum, dupa aproape 14 ani de cand ne-am stabilit in Canada, pot spune ca am luat cea mai buna decizie. Canada a devenit noua mea tara, noua mea casa. Canada a fost tara care ne-a oferit ospitalitate, cetatenie, armonie, camin, asistenta medicala gratuita etc. Apoi…. canadienii se bucura de unul dintre cele mai inalte standarde ale calitatii vietii din lume. Un mediu nepoluat asigură un trai curat, iar civilizatia e la ea acasă: e tara amenzilor, dar niciun om care traieste aici nu simte aceasta presiune, daca respecta regulile.
Ma bucur pentru nepotii mei care au sansa sa traiasca intr-o tara in care au dreptul de a-si spune parerea, intr-o lume toleranta fata de toate credintele si natiile, pentru ca in nici o alta tara nu exista o ingemanare atat de frumoasa a diverselor culturi, alcatuind astfel o natiune toleranta si iubitoare de pace.
Canadienii sunt cunoscuti pentru politetea lor incredibilă: isi cer scuze pentru orice, chiar si pentru cele mai marunte lucruri. “Imi pare rau” este mai frecvent in cultura canadiana decat “multumesc” si “te rog”. Este de inteles ca utilizarea excesiva a cuvantului care inseamna regret si recunoasterea vinovatiei. Lumea este calma, linistita, nu se agita. E zambareata, e un cult al zambetului, ai spune.
De cand suntem pe pamant canadian am vizitat multe locuri cu peisaje naturale superbe, de poveste, lacuri cu ape curate si “1000 de insule”, iar in mijlocul apei cate o casa, sau daca un, cel putin ceva care este amenajat pentru sedere! Nu stii daca visezi sau casele acelea sunt intr-adevar acolo. Asa ceva, mai rar! Pana in vara asta principalele locuri turistice pe care le-am vizitat au fost cele din zona British Columbia si am crezut ca am vazut totul, dar in urma cu cateva zile ne-am intors dintr-o calatorie, de aproximativ 1000 km, distanta de la Vancouver la Banff. Ca sa vorbesc despre tot drumul si toate frumusetile Paradisului Canadian ar trebui sa scriu un alt articol. Dar niciodata nu voi putea uita varfurile stancoase acoperite inca de zapada a Muntilor Stancosi, in luna iunie. In Muntii Stancosi din Alberta este situat Banff National Park cel mai vechi parc national din Canada si unul dintre parcurile nationale de top din toata America de Nord dar si unul dintre cele mai vizitate. In afara de parcul in sine este orasul linistit Banff, catunul Lake Louise, unul dintre cele mai pitoresti lacuri din Canada. Apa turcoaz a lacului Luise, cu crestele inzapezite ale muntelui Victoria in fundal, este cea mai fotografiata scena din Stancosii canadieni. Varfurile din jurul Banff-ului au 2400-3000 m si se ridica brusc, pantele fiind abrupte, lucru care mi s-a parut caracteristic pentru aceasta ramura a Muntilor Stancosi.
Asadar, pentru tot ceea ce simt, pentru tot ceea ce admir, pentru tot ceea ce primim, noi ”adoptatii” acestei tari nu pot sa spun decat: Multumesc frumoasa tara, Canada! Happy Canada Day! Dorina Cornelia Aldea - Vancouver
|
Dorina Cornelia Aldea - 6/29/2023 |
Contact: |
|