Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Femei Matematicieni

1.) Hipatia (370-415 d.Hr.)
În Alexandria a fost o femeie numită Hipatia, fiica filosofului Theon, care a avut astfel de realizări în literatură și știință, încât a depășit cu mult toate filozofiile din timpul ei.
-Socrates Scholasticus

Lista noastră începe cu Hypatia, fiica proeminentului matematician egiptean Theon cu care a colaborat la mai multe lucrări matematice celebre. Din moment ce Hypatia era fiica unui matematician și filozof de clasă superioară, a primit aceeași educație ca și colegii săi de sex masculin și nu a trecut mult timp până a dovedit că este un matematician mai performant decât mulți, inclusiv chiar și tatăl ei.

Ea este considerată prima profesoară de matematică cunoscută din istorie și a fost, de asemenea, cunoscută pentru predarea astronomiei și modul de utilizare a unui dispozitiv astrolab pentru modelarea evenimentelor astronomice.
Pe lângă faptul că a devenit un profesor respectat de matematică (ceea ce nu se mai auzea pentru o femeie în Egipt la acea vreme), a făcut și câteva progrese în domeniul matematicii, și anume dezvoltarea conceptelor de elipse, parabole, și elipse prin împărțirea conurilor în planuri.

2.) Sophie Germain (1776-1831)
Algebra nu este decât geometrie scrisă, iar geometria este doar algebră figurată.
-Sophia Germain

Sophie Germain s-a născut la Paris, Franța, în 1776 și s-a îndrăgostit de matematică la o vârstă fragedă. În adolescență, își petrecea timpul citind toate cărțile de matematică disponibile în biblioteca ei și se învăța latină pentru a putea studia operele lui Issac Newton și Euler.

La vârsta de 18 ani, s-a înscris la renumita academie de matematică École Polytechnique, ceea ce nu era un lucru ușor pentru o femeie la acea vreme. Pentru a atrage atenția profesorului ei, ea a trimis scrisori împărtășind munca ei matematică folosind numele unui fals student de sex masculin. După ce a descoperit că munca a fost efectiv realizată de Sophie, profesorul ei a fost extrem de impresionat și a devenit mentorul ei, ajutând-o să se stabilească și să devină respectată într-un domeniu al matematicii dominat de bărbați.

Cele mai mari realizări matematice ale sale includ contribuția la Ultima teoremă a lui Fermat, deschizând calea pentru rezolvarea problemei câteva secole mai târziu și pionierând ceea ce este cunoscut sub numele de teoria elastică, ceea ce a determinat-o să devină prima femeie care a fost onorată de Academia de Științe din Paris.

3.) Ada Lovelace (1815-1852)

Ada Lovelace a fost o matematiciană engleză care este considerată primul programator de calculator din lume!
În 1836, ea a scris primul program de computer din lume cunoscut ca algoritm pentru un motor analitic pentru a calcula numerele Bernoulli.
În 1852, Lovelace a murit din cauza unei boli la doar 37 de ani. Cu toate acestea, în ciuda scurtei sale vieți, ea a adus contribuții semnificative la domeniile matematicii și informaticii care pot fi văzute până în prezent. Ea este încă privită ca prima persoană care a înțeles potențialul unei mașini de calcul.
Fără contribuțiile Ada Lovelace, este posibil ca computerul modern și algoritmii asociați pe care îi considerăm de la sine considerat să nu existe.

4.) Sofia Kovalevskaya (1850-1891)
Este imposibil să fii matematician fără să fii poet în suflet.
-Sofia Kovalevskaya

Sofia Kovalevskaya este încă o femeie matematiciană incredibilă și inspirată, care a depășit prejudecățile de gen din timpul ei pentru a aduce contribuții semnificative la domeniul matematicii.
După ce și-a demonstrat abilitatea de a efectua calcule matematice avansate la o vârstă fragedă, Sofia a început să urmeze cursurile la Universitatea din Heidelberg numai după ce a primit o permisiune specială, deoarece nu era băiat.
Sofia se va lupta pentru ca majoritatea vieții sale adulte să obțină aceleași privilegii de a studia și preda matematică ca și colegii ei barbati. Ea va deveni un profesor de matematică foarte apreciat și a fost prima femeie care a obținut un doctorat în matematică și prima femeie din Europa care a devenit profesor cu normă întreagă.
Cea mai mare contribuție a sa la domeniul matematicii a fost în studiile sale de ecuații diferențiale și integrale eliptice, și anume în legătură cu înțelegerea funcționării planetei Saturn și a inelelor sale.

Liliana Usvat
www.mathematicsmagazine.com
Tel: 416-708-7454





Liliana Usvat / Toronto    10/22/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian