Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Expoziția de pictur㠔ÎN MEMORIAM REGINA MARIA”- Castelul Pelișor 5 - 27 iulie 2025

Călătoria spre Peleș a Alexandrei Teacă este plină de fervoare, cu glamour, cu har și acribie.
Când intri în expoziție intri îbtr-o lume cu amintiri maiestuos drămuite și începi să pășești ușor devenind martor și pariticipant.
O radiografie arhitecturală a pictoriței cu intervenții simultane dar precise ale arhitectei.

Palate construite de familia regală a României, castele medievale, mânăstiri și biserici îl face pe privitor să intre într-o lume istorică
Privirea pictoriței vine dintr-un interval temporar neliniștit, cu ferestrele deschise spre alte lumi, care au fost, prin care ea, pctorița întrezărește minuscule detalii ce licăresc și povestesc.Parcă șoptesc în imagini turnuri, creneluri, tabernacole, pereți și ferestre.
Alexandra ne poartă prin castele, biserici, prin copilării, prin personajele redate empatic regina Maria într-un scrânciob legat cu sfori de un copac sau tot regina în mare ținută la încoronarea de la Alba Iulia, cu mantie și coroana cu fleuroane alături de regegele Ferdinand.
Tendența, aplecarea spre abstracționism răpește parcă din solemnitatea unor castle prin plăsmuirea florilor în altă manieră pictate, o viziune resurecționară personală a artistei.
Tocmai de aceea se dovedește a fi o maestră a condensării artistice, creând compoziții cu multiple pucte de fugă, cu perspectivă.

Creatoare de frumos, cu aleasă zestre de la desenul lucid al arhitectei pînă la imaginea transformată de plasticiana care construiește chiar și din culoare, Alexandra Teaca domină prin capacitatea de a sugera, de a domina forma prin libertatea interpretării prin darul ei coloristic. Accentele de luminozitate, incandescență, pastel alternează, temporizează și aduce reale note de echilibru, grație intervențiilor coloristice temporizante. Își regizează cu măiestrie fiecare sugestie cromatică, trăsătură de penel.
Departe de a se complace în anamorfoza de cinema, (procedeu optic folosit pentru comprimarea imaginii, astfel încât să se poată înregistra pe pelicula cinematografică normală o imagine corespunzătoare ecranului lat), artista captează lumina în compozițiile sale, lumină pe care mai apoi o oferă privitorului....Are o verbialitate proprie, și pot să spun, pentru că astfel cred, o "limpezire" a limbajului său artistic. Nu sînt improvizații, sunt experimente gîndite cu grație, eleganță și inteligență artistică. Abia aștept vernisajul de mîine, 8 august 2024 în Salonul de pictură al Grădinii Botanice...

Lucrările sale au contrapunct al privirii, cînd să pleci din fața uneim lucrări te întorci și o mai privești, o dată, de mai multe ori....
Alexandra Teacă este absolventă a Institutul de Arhitectură și Sistematizare ,,Ion Mincu” din București, specialitatea arhitectură și sistematizare, studiul formei, pictură, reprezentări, studiu de perspectivă și design. În anul 2014 a obținut titlul de doctor în arhitectură cu teza ,,Influența picturii asupra limbajului de arhitectură de la începutul secolului XX”. Este membru al în Uniunii Arhitecților din România, al Asociației ”Art Majeur”, a artiștilor plastici din Franța, și membru network international I.H.S. Rotterdam.
Alexandra Teacă este autor al unor importante lucrări de specialitate dintre care amintim: ,,Considerații estetice în artă și arhitectură - Antichitate, Evul Mediu și Renaștere”, ,,Considerații estetice în artă și arhitectură- Secolul al XVII-lea”, ,,Considerații estetice în artă și arhitectură - Secolul al XIX-lea”, precum și al unui album de pictură intitulat ,,Metamorphosis”.

Prezentă la Castelul Pelișor a fost și ale designerul Simona Șpan ale cărei creații de basm ne-au fascinat . Imaginația artistei ne-a convins având în vedere că totul pornește de la stilul clasic interacționând cu modernismul, barocul, renscentismul. Materialele fine alese, voaluri pictate, organza, brocartul, catifeauua, dantela, au mantii de floare, de fluturi, de vis....

Expoziția este deschisă între 5 și 27 iulie și va putea fi vizitată în regim de gratuitate, conform programului de vizitare al Castelului Pelișor.


Liliana Popa





Liliana Popa    7/8/2025


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian