Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Shakespeare și UNITER la Craiova

Craiova îl ține aproape pe Shakespeare și, în această măreață tradiție, nu are cum să nu respecte crema teatrului românesc contemporan.

Pe când Shakespeare se năștea departe, într-un spațiu occidental marcat de mult de evenimente sociale și culturale care schimbau istoria lumilor, în Țara Românească, ce se întindea la nord de Dunăre, pe hrisovul lui Laiotă Basarab, prin care numea fosta cetate dacică Pelendava o veritabilă metropolă a Craiovei, un centru politic, administrativ, educativ, cultural şi economic, cerneala nu se uscase încă de 100 de ani…

Hrisovul acesta, ce durează acum de 550 de ani, a transformat Craiova pentru totdeauna într-un loc în care Shakespeare și Teatrul sunt venerați, căci cei de aici vorbesc despre ei ca fiind „din plămada din care sunt făcute visele…”

Și vor să ducă învățămintele mai departe și să-i transforme și pe alții, poate, pentru totdeauna: Caravana „Shakespeare – peste tot” călătorește în 61 de localități din România. Între 23 aprilie și 14 septembrie 2025, timp de 22 de săptămâni, o scenă mobilă, 3 auto-utilitare de teatru și 9 artiști vor străbate țara în lung și-n lat, din mari orașe până în cele mai mici sate, în stradă, în piețe, în scene de teatru accesibile tuturor, într-o inițiativă culturală și educațională a Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” și Fundația Shakespeare, al cărei președinte este părintele fondator al acestui festival în România, Emil Boroghină. Vor fi ateliere interactive pentru copii, unde vor explora, prin jocuri teatrale, teme precum iubirea, identitatea sau rivalitatea, iar la „Sonetele Itinerante”, actori îmbrăcați în costume elisabetane, într-un decor de epocă, vor da glas celor mai frumoase și tulburătoare sonete ale lui Will. Într-un stil rapid și improvizat, adaptat zilelor noastre, „Romeo și Julieta”, „Othello”, „Iulius Cezar” sau „Richard III” se vor juca în viteză, cu umor și în aer liber.

Din cei 550 de ani ai orașului, 175 sunt ai teatrului craiovean. UNITER-ul nu putea rata această cifră rotundă, pentru că împlinește 35 de ani și cele mai frumoase aniversări se fac ÎMPREUNĂ.

Ediția a 33-a a Galei Premiilor UNITER va avea loc luni, 26 mai 2025, în Sala „Amza Pellea” a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova. O ediție de colecție, la care trofeele vor merge la…

16 categorii de premii cu nominalizări vor fi în cadrul Galei Premiilor UNITER, ediția 2025: Cel mai bun debut, Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, Cea mai bună scenografie, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună actriţă în rol secundar, Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriţă în rol principal, Cea mai bună regie (Premiul „Lucian Pintilie”), Cel mai bun spectacol, Cel mai bun critic de teatru (Premiul „George Banu”), Cel mai bun text dramatic românesc montat în premieră absolută, Cel mai bun spectacol de teatru de animație / teatru pentru copii, Cea mai bună muzică originală și sound design, Cel mai bun video design, Cel mai bun lighting design și, nou introdus, Premiul pentru Cea mai bună coregrafie/ mișcare scenică. Juriul de nominalizări a fost format din criticii de teatru (în ordine alfabetică): Daria Ancuța, Doru Mareș și Maria Zărnescu, iar juriul care va decide premiile pentru cei mai buni artiști și cele mai valoroase creații teatrale este alcătuit din: Oltița Cîntec (critic de teatru), Andrei Măjeri (regizor), Ana Bianca Popescu (actriță), Iuliana Vîlsan (scenografă) și Irina Wolf (critic de teatru).

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER – Consiliul Director acordă Premiul de Excelenţă „Ion Caramitru” – Festivalul Internațional de Artele Spectacolului ATELIER, Baia Mare (30 de ediții în 2024), precum și Premiile pentru Întreaga Activitate – Rodica Negrea, Emil Coșeru, Nicky Wolcz (regie), Horațiu Mihaiu (scenografie), Carmen Mihalache (critică și istorie teatrală). Premiile Speciale au fost acordate pentru „Săptămâna Purcărete – 50 de ani de excelență în teatru” (proiect produs de Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, inițiat de Vlad Drăgulescu), „Moara Artiștilor” (Centru cultural educativ, inițiat și realizat de Asociația Pro Teatru Zalău), Bienala de Scenografie București (proiect reluat după 32 de ani de Centrul Român OISTAT), Festivalul D-butan-T (motor de căutare a artiștilor aflați la început de drum, organizat de Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe), dar și pentru Bogdan Budeș (post mortem–premiu special pentru noi traduceri de texte dramatice).

La nominalizările pentru „Cel mai bun spectacol” se află adaptări după „Casa Bernardei Alba” de Federico García Lorca (Teatrul de Stat din Constanţa), „Mary Stuart”, adaptare de Robert Icke după Friedrich Schiller (regia Andrei Şerban, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti), „Neînţelegerea” de Albert Camus (Teatrul Maghiar de Stat Cluj), „Regina nopţii”, textul și regia Leta Popescu (Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi), dar și „Richard al III-lea” de William Shakespeare, adaptare după Vecsei H. Miklós (Teatrul de Nord Satu Mare – Trupa „Harag György”).

Pentru „Cel mai bun debut”, competiția se va da între Medeea Chiriac (Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad), Iustin Danalache (Asociația Tangent și Teatrul Excelsior Bucureşti), Crina Dumitraşcu (Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu), Alex Ianăşi (Teatrul „Regina Maria” Oradea) și Andrei Pleşa (Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova).

„Cel mai bun actor în rol principal” ar putea fi Adrian Matioc (de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu), Csongor Zsolt Nagy (Teatrul de Nord Satu Mare – Trupa „Harag György”), Tibor Pálffy (Teatrul „Tamási Áron” Sfântu Gheorghe), Şerban Pavlu (ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti) sau Vlad Udrescu (Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova).

Pentru „Cea mai bună actriţă în rol principal”, competiția UNITER le propune pe Raluca Aprodu din spectacolul „Mary Stuart” (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti), Oana Mogoş pentru rolul din din spectacolul „Regina nopţii” (Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi), Corina Moise pentru rolul din „Prima facie” de Suzie Miller (montat la Centrul Cultural Lumina din Bucureşti), Roxana Sabău pentru rolul din spectacolul „Luntraşul” de Jez Butterworth (Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad) și Mihaela Velicu, pentru rolul din spectacolul „Casa Bernardei Alba” de Federico García Lorca (Teatrul de Stat Constanţa).

Timpul, ca un iremediabil pat la lui Procust, ne va arăta dacă aceste nume se vor regăsi, în viitor, pe scenele din țară și din lume.

Programe detaliate:

https://caravana.shakespearefestival.online/

www.uniter.ro




Silvana Cojocărașu    5/24/2025


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian