Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Scriitorii lunii mai (florar)

Luna mai este nu numai luna florilor, ci și intervalul în care s-au născut ori au dispărut scriitori importanți.

Scriitor și filosof, Lucian Blaga s-a născut la Lancrăm, județul Alba, la 9 mai 1895, și a decedat la 6 mai 1961, la Cluj-Napoca. A fost fiu și urmaș de preoți și nu a vorbit până ce a împlinit patru ani. A urmat studii superioare de teologie, filosofie (doctorat) și biologie. Academician, diplomat, profesor universitar, destituit la instaurarea comunismului în România, creator al unui sistem filosofic bine structurat. Între altele, a publicat volume de poezie: Poemele luminii, În marea trecere; proză: Hronicul și cântecul vârstelor, Luntrea lui Caron; teatru: Zamolxe, Meșterul Manole; eseuri filosofice: Elogiul satului românesc (la întrarea în academie); traduceri din Goethe și din literatura universală etc. Este considerat unul dintre cei mai mari poeți români, prezent în manualele școlare și numele lui este pe frontispiciul unor instituții importante.

Pe numele lui la naștere Ion Nae Theodorescu, alt mare poet, Tudor Arghezi, cu ascendenți în Oltenia, tatăl născut în Craiova, iar bunicul în Cărbuneștii Gorjului, s-a născut la București, la 21 mai 1880, unde a și decedat, pe 14 iulie 1967. A urmat liceul, fără bacalaureat, s-a călugărit, demisionând pe motiv că se îndoia de credință, a plecat în Franța, apoi în Eleveția, Italia și Anglia, fiind bijutier,ceasornicar sau practicând diferite meserii. În Franța, are un copil nelegitim, Eliazar Lotar, ajuns cineast și fotograf. Revenit în țară, are doi copii legitimi, Baruțu (Joseph) T.Arghezi,devenit scriitor și publicist, și Mitzura (Domnica Teodorescu), devenită actriță și politiciană. Pseudonimul Arghezi ar veni fie de la numele vechi al râului Argeș, fie de la numele Ergezi Rozalia, care ar fi fost mama sa. Scriitorul a debutat în presă de timpuriu, avea numai 16 ani, dar în volum abia la vârsta de 47 de ani, cu volumul Cuvinte potrivite.A fost închis, pentru colaboraționism în 1918, apoi în 1943 pentru pamfletul Baroane, interzis după anul 1948, apoi academician, reabilitat și avantajat pentru aderarea la noua ordine socială, ca și Mihail Sadoveanu. Cărți de poezii: Flori de mucigai, Cărticica de seară, cadențe; proză: Cartea neagră, Cimitirul Buna-Vestire, Ochii Maicii Domnului, Lina, Cu bastonul prin București; cărți pentru copii: Prisaca; publicistică și studii critice. Unii critici literari l-au considerat al doilea mare poet român, după Mihai Eminescu.

În luna mai a decedat poetul George Topîrceanu ( București, 20 martie 1886- Iași, 7 mai 1937),
membru corespondent al Academiei Române, cu părinți din zona Sibiului. Urmează, fără a finaliza, Dreptul și Literele. Este cunoscut, inclusiv pus pe note, cu versurile sale săltărețe, inspirate și apropiate de lumea măruntă a funcționarilor, a gâzelor etc. A fost luat prizonier un an și jumătate și s-a îmbolnăvit la Turtucaia, murind la vârsta de doar 51 de ani. Opera literară: Balade vesele și triste, Parodii originale, Migdale amare, Amintiri din luptele de la Turtucaia, Minunile Sfântului Sisoe (roman satiric neterminat). În ciuda unor critici care l-au minimalizat, cine n-a zâmbit citind sau ascultând versurile: „Locuința mea de vară/ E la țară.../ Acolo era să mor/ De urât și de-ntristare/ Beat de soare/ Și pârlit îngrozitor!/ Acolo, când n-are treabă,/ Orice babă/ Este medic comunal./ Viața ce aci palpită/ E lipsită/ De confort occidental.” (Vara la țară), sau „Trec anii, trec zilele-n goană,/ În zbor săptămânile trec,/ Rămâi sănătoasă, cucoană,/ Că-mi iau geamantanul și plec!” (Balada chiriașului grăbit).
Prozator, dramaturg, poet, doctor în filosofie, academician, Camil Petrescu s-a născut la București, la 22 aprilie 1894, unde a și decedat, la 14 mai 1957. Depăsind stadiul romanului tradițional, el pune bazele romanului modern, cu Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, criticul literar Nicolae Manolescu observând „ renunțarea curajoasă la iluzia cunoașterii absolute a omului”. Romane: Patul lui Procust, Un om între oameni; nuvele: Moartea pescărușului, versuri: Transcendentalia; teatru: Jocul ielelor, Suflete tari, Danton; studii: Modalitatea estetică a teatrului.Personajele sale sunt oameni inadaptabili, căutând certitudini și însetați de absolut. Piesele sale au avut și au încă succes la public.

La Giurgiu, la 8 ianuarie 1898,( 27 decembrie 1897?) s-a născut criticul literar, estetician, doctor în filosofie Tudor Vianu, care a decedat la București, la 21 mai 1964. Opera: Arta prozatorilor români, Istoria literaturii române moderne (în colaborare cu Vladimir Streinu și Șerban Cioculescu), Estetica, Arghezi, poet al omului, Poezia lui Eminescu, Despre stil și artă literară.
Profesor universitar și ambasador, director al Teatrului Național o vreme, în contrast cu Topîrceanu, care este un autor popular, înțeles adică de tot românul, esteticianul este studiat în universități, de către studenți, profesori și cercetători, în special pentru studiile sale de stilistică, estetică, poetică și literatură universală.

În luna mai s-au născut ori au dispărut și alți scriitori români și străini, precum Jerome K,Jerome (n. 2 mai 1859), Niccolo Machiavelli (n. 3 mai 1469), Henryk Sienkiewicz (n. 5 mai 1846), Hector Malot (n.20 mai 1830), Honore de Balzac ( n. 20 mai 1799), Arthur Conan Doyle (n.22 mai 1859), Walt Whitman (n.31 mai 1819), George Coșbuc (m. 9 mai 1918), George Bacovia (m.22 mai 1957), Fănuș Neagu (m.24 mai 2011), Ion Caraion (n.24 mai 1923).

În luna florilor, au înflorit, deci, și literatura română și literatura universală.
Corneliu Vasile





Corneliu Vasile    5/1/2025


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian