Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Ziua Pământului, sărbătorită prin povești

Dragi copii, după cum veți vedea în cartea de povești „Călătoriile broscuței Far”, până și animăluțele și păsările, insectele și florile își dau seama că e nevoie de orice faptă bună, cât de mică, pentru a salva viața de pe frumoasa planetă Pământ. De aceea, broscuța Far a hotărât să străbată lumea, iar prietenul ei, șoimul migrator Șomi, o va însoți, ca amândoi să anunțe viețuitoarele și oamenii că, dacă noi nu ne îngrijim unul de altul, planeta Pământ nu va mai avea lacuri și iazuri pentru broscuțe, păduri boreale pentru renii lui Moș Crăciun și păduri pentru urși și căprioare. Nu va mai avea un loc pentru căsuțele bursucilor și ale rățuștelor, nu va mai avea copaci pe crengile cărora să poposescă șoimii și vulturii, nici ape în care delfinii să-și arate arta acrobației lor. Nu va mai avea nici păpădii care le ajută pe albinuțe să facă mierea cea gustoasă…
Broscuța Far este eroina poveștilor. Ea are curajul să plece într-o călătorie mare, pentru a transmite tuturor ceea ce am scris eu mai sus pentru voi, dragi copii.
Și să vă mai spun ceva. Broscuța Far, da, este o broscuță deosebită, așa spune și Mortel, ursul cel înțelept din România. Ea călătorește pentru a da de știre tuturor viețuitoarelor că viața le este în pericol, dar voi, dacă vreți să-i urmați exemplul, nu trebuie să plecați în nicio călătorie, ci doar să aveți grijă să nu călcați păpădia, să dați apă păsărilor din grădină, să duceți punga de plastic la coș, că altfel, veți vedea ce poate să i se întâmple țestoasei marine Țest…

Și cred că ar trebui să mai știți un lucru, dragi copii: povestile călătoresc și ele. Planeta Pamânt însă nu are granițe pentru ele. Poveștile nu au nevoie de pașaport, ele nu trec oceanele cu vaporul sau cu avionul și nu merg nici cu trenul, nici măcar cu bicicleta sau cu trotineta.
Poveștile călătoresc pe covorul magic, cu umbrela lui Mary Poppins, cu mătura fermecată a lui Harry Potter, pe spinarea calului lui Harap-Alb, în caleașca de stele, iar, în preajma Crăciunului, ele călătoresc în sania lui Moș Crăciun, trasă de reni.

Dar de acum a sosit timpul să vă las să citiți poveștile și astfel să o cunoașteți pe broscuța Far de-a lungul călătoriilor ei. Sper ca fragmentul reprodus mai jos să vă ajute să ajungeți la carte.

“Și cum se gândea Far la organizarea primei ei călătorii în poiană, numai ce vede că imaginea la televizor se schimbă și cineva începe să vorbească despre viața broaștelor.
– Dă mai tare, Far! Văd că e vorba despre noi, a rugat-o tata.
– Da’ chiar așa e, a spus bunicul, lăsând ziarul din mână.
Atunci, toți din căsuța verde, mama și tata, bunica și bunicul, broscuța Far și sora ei mai mică, broscuța Uța, s-au așezat în semicerc, în fața televizorului.
Crainicul anunța că emisiunea va fi despre broaște, care sunt în pericol din cauza poluării planetei, dovadă că din anul 1950, populația acestor amfibieni nobili, cum sunt ele cunoscute, a început să scadă și că din 1970, aproape două sute de specii au dispărut deja de pe fiecare continent.
– Nu-ți vine a crede! a spus bunicul. Cum e posibil așa ceva! Oare oamenii nu știu că noi, broaștele, păzim iazurile și mlaștinele, lacurile și izvoarele? Oare nu știu ei că fără broaște țânțarii, purtători de boli, s-ar înmulți…?!
– Să nu mai spunem câte povești și câte cântece am inspirat noi, a adăugat mama.
– Mi-aduc aminte de povestea în care un broscoi s-a transformat într-un prinț chipeș…, a intrat în vorbă și broscuța Uța.
– Oare strămoșii noștri de acum trei sute treizeci de milioane de ani nu le spun oamenilor nimic? a adăugat bunica, ridicând puțin vocea.
Fiecare din casă avea câte ceva de spus, numai broscuța Far s-a ridicat gânditoare din fotoliu, după care s-a dus la ea în cameră, și-a deschis caietul de însemnări și a început să scrie:
„Promit ca vara aceasta să călătoresc mai departe de Lacul Lea, de Păduricea Adur și de Poiana Paia. Am să plec, poate chiar peste ocean, să salvez viața broaștelor de pe planetă”.

Notă:

Volumul de povești “Călătoriile broscuței Far”, publicat sub numele meu de autor, Adriana Monica Gheorghiu, frumos ilustrat și editat de Editura Creator din Brașov, îl puteți găsi ușor pe site-ul libris.ro care prestează livrări internaționale.
Fiecare poveste din volumul menționat și-a făcut debutul în paginile revistei “Observatorul” din Canada, sub supravegherea domnului D. P. Popescu.

Adriana Gheorghiu
- Brampton / Canada





Adriana Gheorghiu     4/30/2025


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian