Pe teme de emigratie : Pensia in Canada
I: Am venit în Canada fiind sponsorizari de fiica noastră si nu stim dacă ne calificăm să primim pensie în Canada. Ati putea să ne spuneti ceva despre acest lucru?
R: Foarte multă lume îmi scrie si mă întreabă despre pensii în Canada, fiind interesati fie pentru familia lor, fie pentru părintii lor sponsorizati si care trăiesc acum în Canada. Mărturisesc că nu sunt un specialist în pensii, dar as putea să scriu câteva rânduri despre ceea ce stiu.
Pensia în Canada are mai multe componente si mă voi referi pe scurt la fiecare: 1. Prima componentă a pensiei este cea care provine din contributia pe care fiecare lucrător / angajat a plătit-o de-a lungul perioadei de activitate în câmpul muncii: Canada Pension Plan (CPP). Suma se calculează după o anumită formulă, în functie de contributia depusă. 2. A doua componentă o constituie pensia de vârstă (Old Age Security Pension) care s-a înfiintat în Canada în 1952 si, pe parcursul anilor, programul a fost îmbunătătit. Este o pensie care se plăteste de guvernul canadian din venitul care provine din taxele încasate de la populatie. Această parte din pensie (old age) nu se acordă automat, trebuie să faci aplicatie pentru ea. Cine se califică? a. Aplicantul trebuie să aibă cel putin 65 de ani si să fie cetătean canadian sau rezident permanent atunci când aplicatia este aprobată; b. Trebuie să fi locuit în Canada cel putin 10 ani după vârsta de 18 ani; c. Pentru a primi această pensie în afara Canadei, trebuie să fi locuit / trăit în Canada cel putin 20 de ani; Suma primită depinde de numărul anilor trăiti în Canada, sumă calculată după anumite reguli, iar pentru a primi suma întreagă, trebuie să fi trăit în Canada cel putin 40 de ani. Istoria de muncă în Canada nu are relevantă. De asemenea, suma se indexează anual, în functie de cresterea costului vietii în anul respectiv.
3. A treia componentă a pensiei este suplimentul de venit garantat (Guaranteed Income Supplement) care se plăteste lunar celor care primesc pensia de vârstă si au un venit foarte mic sau nici un venit. Pentru a fi eligibil, persoana respectivă trebuie să primească pensia de vârstă, iar venitul personal sau pe familie trebuie să nu depăsească o anumită valoare. Această componentă se modifică în functie de venitul declarat în anul anterior si se re-calculează anual din iulie până în iunie anul viitor. In venitul personal sau pe familie se include absolut orice venit, indiferent de sursă si tară (pensia din România se ia în considerare ca venit) si se calculeaza un total pe familie (sot si sotie).
Venitul garantat nu se plăteste în afara Canadei decât numai pentru următoarele 6 luni după plecarea din Canada, indiferent de perioada trăită în Canada. Acest venit, spre deosebire de pensia de vârstă, nu este taxabil. Pentru cititorii nostri români, as mentiona exceptia referitoare la această componentă de pensie: persoanele care au fost sponsorizate din tările cu care Canada are încheiate acorduri de pensie - nu sunt eligibile pentru acest venit garantat pe timpul perioadei de sponsorizare (10 ani de la data când au devenit rezidenti în Canada pentru părintii sponsorizati), decât dacă îndeplinesc anumite conditii: a. Au trăit în Canada cel putin 10 ani după vârsta de 18 ani, sau b. Au trăit în Canada înainte de 6 martie 1996 si au devenit eligibili pentru această sumă înainte de 1 ianuarie 2001, sau c. Au primit pensia de vârstă înainte de martie 1996.
Cred că merită de mentionat o exceptie de la regulă: cei care au devenit rezidenti permanenti în Canada si care se califică pentru pensia de vârstă conform unui acord încheiat cu tara de origine (cum este cazul României), vor primi pensia / venitul garantat gradual, 1/10 din sumă pentru fiecare an de rezidentă în Canada. Sunt incluse aici persoanele care sunt în Canada de mai putin de 10 ani si cele pentru care contractul de sponsorizare s-a întrerupt dintr-un anumit motiv.
In încheiere as mentiona faptul că fiecare poate face cerere în România pentru a primi pensia care i se cuvine conform normelor în vigoare în România si perioadei lucrate acolo. Pentru mai multe detalii despre pensia din România, puteti vizita website-urile: http://www.cnpas.org/ sau / si http://www.dreptonline.ro/utile/pensie_domiciliu_strainatate.php
Mihaela Boeriu este consultant de emigraţie certificat de către Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC) şi practică în domeniul emigraţiei în GTA din 1993. Puteţi trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com Răspunsurile date sunt generale şi nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultaţi un specialist în emigraţie canadiană.
|
Mihaela Boeriu - mihaela@cgsconsultants.com 12/15/2010 |
Contact: |
|
|