Cenaclul Observatorul la moment de bilant
Semne Bune Anul Are
A mai trecut un an. Parca ieri vorbeam vrute si nevrute despre Mileniu si necazurile ce vor veni cu el, mai ales cu privire la computere. Mileniul a trecut, computerele au continuat sa functioneze bine, merci, in schimb promisiunea cu "un secol de pace si bunastare" a fost, o amagire si primul secol al noului mileniu e sangeros, confuz si nelinistitor. Doar timpului implacabil nu-i pasa si uite ca au trecut patru ani ca vantul si ca gandul, de stam si ne miram... Tot la fel de implacabil OBSERVATORUL si-a continuat activitatea, nu numai a ziarului ci si a cenaclului OBSERVATORUL. Privind în perspectiva scurgerii timpului, constatam ca acest cenaclu,care cu câtiva ani în urma fusese doar un fel de vis, de dorinta, a luat o forma închegata si a devenit, de acum, o activitate extrem de serioasa. Cenaclul OBSERVATORUL are astazi in componenta sa artisti, scriitori, ziaristi, poeti, istorici, profesori, analisti, editori, ingineri, medici, pensionari, studenti s.a. A ajuns un lucru obisnuit ca la întrunirile cenaculului sa se celebreze evenimente istorice, aniversari, sa aiba loc lansari de carte, expozitii de pictura sau grafica, lansari muzicale, sa ne bucuram de particparea unor oaspeti din Romania si Basarabia.
La vreme de bilant, in prag de An Nou este bine sa amintim numele unor valorosi colaboratori si ne face placere sa le consemnam mai jos. La acest cenaclu s-au prezentat carti scrise de: Ovidiu Creanga, Mircea Tamas, Daniel Deleanu, Nicapetre, Veronica Pavel Lerner, Ion Segarceanu, Ilie Stelian, Viorel Neacsu, Irinel Popescu, Mihaela Albu, Christine Dumitriu van Saanen, Pr. Cezar Vasiliu, Iurie Colenic, Pr.Theodor Damian, Pr.Dumitru Ichim, Dr.Corneliu Florea, Aurel Marinescu, Vasile Dumitrescu, Maia Vieru, Valeriu Butulescu s.a. S-au citit si prezentat scrierile lui; Andrei Codrescu, Andrei Corescu, Francisc Pall, Laura Homa, George Filp, Elena Neacsu, Mihai Semedrea, D.C. Popescu, Sandra Popescu, Eugen Giurgiu, Dan Ghinea, Cristina Bobe, Florin Matache, Eugen Cojocaru, Lacramioara Oprea, Tea Nicolescu, Elena Buica,Gabiela Calutiu, Laura Mason, Maria Mihalceanu, Stelian Mitadinu,Valentina Vucoveanu, Liviu Radulescu, Daniel Hoblea. Liviu Popescu s.a. Cu mare bucurie i-am sarbatorit cu inima deschisa pe Mihai Eminescu, pe Marin Sorescu, Nichita Stanescu, Marin Preda, Nicolae Titulescu, Nicolae Iorga, George Enescu, Maria Tanase, Ilarie Chendi s.a. Cu dragoste de tara ce ne-a dat fiinta am sarbatorit 10 Mai si 1 decembrie, organizand conferinte, poezii si cantece, expozitii de fotografii si documente, incercand de aici, de departe, sa subliniem ca suntem nu canadieni, ci romani-canadieni. Dar activitatile cenaclului OBSERVATORUL, fata de anii trecuti, s-au diversificat si continua sa ia amploare. Anul acesta s-a infiintat Jazz Club "Aura Urziceanu" si primele intalniri muzicale cu Aura Urziceanu au avut loc la Lissa' Caffe. Sau s-au organizat expozitii de caricatura ale lui Mihai Stanescu, Gabriel Bratu, expozitii de grafica si pictura - Florin Hategan, Ortansa Moraru, Mary Dabuleanu. Prezentarea la fiecare intalnire a cenaclului a cartilor, revistelor, ziarelor primite din Romania, Canada si SUA a ajuns de acum o traditie. De asemenea prezentarea participantilor e intotdeauna un prilej de a intari "aerul de familie" ce caracterizeaza intrunirile OBSERVATORULUI. Si, legat de aceasta, se cuvin multumiri deosebite patronului tipografiei Centra Web, Dl. Jean Mazare, care pune la dispozitie spatiul necesar desfasurarii intalnirilor noastre.
Suntem la o saptamana de Colinda ce aminteste "Vestea" cea sfanta si buna, Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos. E timpul sa ne intrebam: ce am dori mai cu foc pentru OBSERVATORUL in anul care curand va incepe ?. Credem ca in anul 2004 sa reusim sa ne transformam intr-un club, dar nu ne gandim doar la o schimbare de nume din "cenaclu" in "club", ci la un Club OBSERVATORUL activ si viabil. De pilda, cativa din prietenii nostri au deja carti in lucru. Am dori sa deschidem o librarie romaneasca in care sa putem avea expuse cartile care se vor tipari, unde autorii sa poata da autografe. Ne dorim sa dezvoltam mai intens colaborarile cu asociatii sisocietati din Canada, SUA, Germania, Franta, Spania, Romania, Basarabia. Ne dorim sa avem un cenaclu literar si artistic pentru copii si tineret care sa functioneze alaturi de Clubul nostru, in cadrul caruia sa promovam talentele si aptitudinile celor mici si mai tineri. Ne dorim sa avem oaspetii din Romania; scriitori, poeti, artisti, istorici, oameni de businss. Ne propunem sa avem invitati care sa prezinte lucrari pe teme de religie, filozofie, business, medicina etc.
In luna Ianuarie, cenaclul nostru va sarbatorii din nou pe marele nostru poet national Mihai Eminescu. Vom prezenta albumul de arta Nicapetre, tiparit recent in Romania, vom lansa cartea "A Lumii Mireasa" a colaboratorului nostru Mircea Tamas, publicata nu de mult in Romania; vom avea o expozitie de desen si caricatura, un concert de pian, si vom stabili premiile oferite de cenaclu. Se vor prezenta carti, reviste, ziare. Clubul nostru este deschis oricarei colaborari, toti cei care doresc sa participe la intalnirile noastre sunt bineveniti. Incercam sa oferim prietenilor nostri care vin la intalnirile cenaclului sau care ne citesc in aceasta revista , un supliment de caldura sufleteasca in vartejul cotidian ce ne inconjoara.
Sa ne vedem sanatosi, la anul si la multi ani!
|
Observator 12/19/2003 |
Contact: |
|
|