Arhivelor Nationale ale României- Expozitie despre „Cedarea Basarabiei, a nordului Bucovinei si a tinutului Herta (1940)"
Marti, 21 septembrie 2010, începând cu ora 17.00, la sediul central al Arhivelor Nationale ale României, situat în B-dul Regina Elisabeta 49, va fi vernisată expozitia „Cedarea Basarabiei, a nordului Bucovinei si a tinutului Herta (1940) - între neputintă si iresponsabilitate. O perspectivă românească”.
Organizată de către Arhivele Nationale ale României în colaborare cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc, Arhivele Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe ale României, Serviciul Istoric al Armatei si Arhiva Natională de Filme, expozitia aduce în fata publicului numeroase documente oficiale, mărturii personale, hărti, fotografii, precum si extrase din jurnale sonore si filme documentare ale vremii.
Dincolo de o reflectare cât mai detaliată a contextului, a evenimentelor în sine si a consecintelor acestora, expozitia propune o relectură a importantelor momente aferente, supuse unui proces de denaturare prin discursul istoriografic atât ante-1989, cât si ulterior. Prin varietatea materialului documentar, ea se adresează atât publicului specializat, cât si celui larg.
Expozitia accentuează momentul iunie 1940, dar nu reduce aria de acoperire asupra ultimatumului sovietic, ci tratează evenimentul în contextul celei de-a doua părti a anului 1939 si mai ales a celui din anul 1940. Sunt prezentate relatiile României cu Germania, Franta, Marea Britanie si îndeosebi cu URSS, situatia politică internă, propaganda guvernamentală românească, propaganda sovietică în estul României, situatia armatei române, ultimatumurile sovietice din 26 si 27 iunie 1940, cedarea din partea guvernului de la Bucuresti, pătrunderea sovieticilor în estul României, începând cu 28 iunie acelasi an, retragerea armatei si administratiei românesti din teritoriile cedate, retragerea civililor si problema refugiatilor din Basarabia, nordul Bucovinei si tinutul Herta si situatia acestora după iunie 1940 (refugierea lor în teritoriile românesti neocupate), precum si reflectarea în presa vremii a tuturor aspectelor de mai sus.
La vernisaj vor lua cuvântul domnii Dorin Dobrincu, director al Arhivelor Nationale ale României; Stelian Obiziuc, din partea Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe; Ioan Stanomir, din partea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc; comandor Marian Mosneagu, din partea Serviciului Istoric al Armatei, si Marian Tutui din partea Arhivei Nationale de Filme.
Expozitia este deschisă publicului în perioada 22 septembrie-21 decembrie 2010, de luni până vineri, în intervalul orar 8.30-15.30, intrarea fiind liberă.
|
Sabin Popescu 9/21/2010 |
Contact: |
|
|