100 de ani de aviatie românească
În cartea istoriei aeronauticii, multi români au înscris contributii remarcabile la realizarea visului milenar al omenirii – zborul. În această strălucită galerie de inventatori si constructori amintim pe Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă. Aurel Vlaicu a realizat primele planoare si avioane, de constructie românească, ce au uimit lumea prin solutiile adoptate si originalitatea lor. La 4/17 iunie 1910, Aurel Vlaicu (1882 – 1913) pe aerodromul de la Cotroceni a reusit primul zbor românesc cu un avion de conceptie românească. Reusita, printre primele din lume, a trecut neobservată în societatea românească, cea care ar fi trebuit să omagieze 100 de ani de la măretul eveniment. Românul născut la Bintinti (azi Aurel Vlaicu, în judetul Hunedoara) a dorit să unească Transilvania natală cu România iubită dar zborul istoric s-a frânt la Bănesti (Câmpina) la 31 august/13 septembrie 1913, atunci când pilotul a făcut infarct în timp ce conducea avionul Vlaicu II. La Brănesti s-a ridicat un monument comemorativ iar în satul natal se află o casă memorială.
Pionier al aviatiei mondiale, Coandă a construit si testat în 1910 primul avion cu reactie din lume si tot în acel an descoperise efectul care-i poartă numele, cu multiple aplicatii în numeroase domenii de activitate. Acum 100 de ani, a absolvit Scoala superioară de aeronautică si constructii, nou înfiintată la Paris, fiind primul sef de promotie de ingineri aeronautici ai aceste scoli. Cu sprijinul inginerului Gustave Eiffel, Henry Coandă a construit primul avion cu propulsie reactivă, de fapt un avion cu reactie, fără elice, numit conventional Coandă 1910, pe care l-a prezentat la al doilea Salon international aeronautic de la Paris 1910, aparat testat pe aeroportul de lângă Paris în decembrie 1910. Henri Marie Coandă (1886 – 1972) a fost academician si inginer român, pionier al aviatiei, fizician, inventator, inventator al motorului cu reactie si descoperitor al efectului care îi poartă numele. La Perisor (Dolj) se află o casă memorială Henri Coandă. La moment aniversar, un cald omagiu tuturor românilor aviatori, purtători în văzduh a sperantei românesti.
http://www.google.ro/images?hl=ro&q=banesti%20vlaicu&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1015&bih=570 http://www.google.ro/images?um=1&hl=ro&biw=1024&bih=578&tbs=isch%3A1&sa=1&q=CASA+MEMORIALAAUREL+VLAICU&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai= http://www.google.ro/images?um=1&hl=ro&biw=1024&bih=578&tbs=isch%3A1&sa=1&q=CASA+MEMORIALA+COANDA+PERISOR&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=
|
Stoica Ion 9/19/2010 |
Contact: |
|
|