Călător in Nord America : San Francisco Bay Area
Umblu, de o vreme, prin spatiul absolut unic al împrejurimilor golfului San Francisco, de fapt o imensă conurbatie, înconjurată de lanturi deluroase, unele apartinând unor falii tectonice precum San Andreas. Din avionul care efectuează o largă buclă, înainte de a se aseza pe SFO, venind dinspre interiorul golfului, privelistea este incredibilă, cu locatiile ei răspândite pe o suprafată enormă, cu cele mai variate forme de relief. Pacificul pătrunde prin poarta naturală, străjuită de faimosul Golden Gate Bridge.
Peste golf îsi mai aruncă impresionantele siluete si alte minuni ale tehnicii, podurile Dumbarton, San Mateo, Bay Bridge etc. Pe sub golf trece linia metropolitanului, îndrăzneată lucrare a infrastructurii americane. City, cum e alintată metropola, intră în topul celor mai frumoase si originale orase din lume. Impresionantul său DownTown este alcătuit dintr-o mare varietate de zgârie nori, între care iese în relief piramida Transamerica. Fiecare clădire îsi are stilul propriu, nici o stereotipie nu umbreste acest temperament dezlăntuit al arhitecturii. Cu exceptia unor edificii cotate ca mărturii ale stilului victorian, sau unele vestigii hispanice, a străzilor ce duc cu gândul la vechile orase ale Westului, nu se prea regăsesc asemănări cu localitătile europene. În plin centru, întoarce pe un disc, ca în vremuri mai vechi, celebrul tramvai pe cablu. Multime de turisti fac poze si se înghesuie în vagoanele pitoresti.
Peste tot cântăretii ambulanti fac rock, jazz, umblă mascati în personaje de film, stă tolănit câte un homless. Multime surâzătoare în această zi clară. Pictorii îsi expun pânzele în aer liber. Tramvaiul urcă destul de abrupt, sunt multe străzi abrupte pe care casele se mentin ca un miracol si masinile fac eforturi, efectiv. Din vârful dealului, un adevărat VistaPoint, străzile cug simetric. Se vede, în gol, parcă plutind, ca un cargobot, insula Alcatraz, celebra fostă puscărie, azi un centru de atractie turistică. Lombard Street coboară în zig-zag, printre superbe ronduri florale.
Avem sansa să vedem trecând trei automobile ale Google, cu dispozitive de filmare si cartografiere a orasului. Aplaudăm, cu tot grupul de turisti străini, pe simpaticii si excentricii oameni ai tehnicii de vârf. Filmăm vechiul far, debarcaderul Embarcadero, turnurile imensul Bay Bridge, intrând în plin oras, după ce a traversat golful si tunelul insulei Yerba Buena. Dinspre ocean trec vapoare imense. Urcăm grabnic în masini pentru a pleca spre sud, prin zona Silicon Valley, cunoscută metropolă a informaticii cu toate ramurile sale, cu cea mai densă cantitate de inteligentă tehnico-stiintifică de pe glob. O mare de clădiri industriale, firme celebre si universităti precum Stanford. Păienjenisul autostrăzilor, adesea suspendate, întretăiate si fluxul incredibil al masinilor ne întâmpină cu lumea lor diferită de tot ceea ce am văzut până acum.
|
Lucian Bureriu 8/19/2010 |
Contact: |
|
|