Rostirile lui George Anca la Melbourne
Intrebat de Kate McDonald, pentru faimoasa emisiune 'The Late Night Show', a lui Philip Adams, de la ABC, Sydney, ce l-a adus in Australia, scriitorul si profesorul George Anca a raspuns ca in 1978, in India, se gandise sa ceara azil politic in Australia, poate pe urmele rudelor Ion Alexe si Maria Gheorma, cu fiul ei Florin. Pregatindu-se sa vada continentul austral, pelerinul a compus un lung poem intitulat 'La plecarea in Australia', ambitionand sa revina in patrie cu o scriere in replica 'La intoarcere din Australia', poate confirmand de la fata locului cvasi-sinonimia spirituala intre Miorita si Waltzing Matilda. Aflat, intr-un tarziu, intre 29 mai si 13 iunie 2010 in Melbourne, la invitatia comunitatii romanesti si a grupului de radio 3 zzz, prin Ben Todica, George Anca a tinut prelegeri in biserici, la Melbourne University sau la Scoala romaneasca, a recitat poeme, inclusiv in engleza, la Australian Poetry Centre, a dat interviuri la posturile romanesti de radio SBS, 3 zzz si Vocea Evanghelica, a vizitat 12 Apostles, carismaticii stalpi din Pacific.
In Duminica tuturor Sfintilor (30 mai), in Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel, George Anca a evocat sfintii romani, martirii puscariilor comuniste, pe Sfantul Voievod Constantin Brancoveanu, pe Sfanta Filofteia, pe Mihai Eminescu. Duminica urmatoare, dimineata, in biserica din Endevour Hills, pe marginea evangheliei lui Luca despre cei zece leprosi samariteni, a facut referinta la compasiunea Maicii Tereza propovaduita la un congres, impreuna cu Indira Gandhi, la leprozerii din India, la un congres medical, discriminate casteist, dar si la cea din Tichilesti, Romania, cercetata si de un masterand al vorbitorului. Seara, in biserica Harul, a sustinut un veritabil recital - Rugaciune de Mihai Eminescu, In gradina Ghetsemani de Vasile Voiculescu, Oh maica lor de Stefan Vladoianu, Isus in celula de Radu Gyr, Unde sunt cei ce nu mai sunt de Nichifor Crainic, Colind de Stefan Tumurug - la care s-a adaugat recunoasterea, impreuna cu auditoriul, a poetului Gheorghe Lupascu si a actorului calugar Dragos Paslaru. Vorbitorul a teoretizat recunoastera-abhijnana-anagnoresis, de la Kalidasa la Paul Ricoeur si Mircea Eliade. Conferentiarul a fost abordat de participanti, ca parte din atmosfera suferintelor emigrarii fortate. Rostirile eminescologice ale lui George Anca in Melbourne nu vor fi uitate. Sustinerile sale asupra poeziei religioase, dacismului zalmoxian, indoeminescologiei, ca si a contestarii cultului lui Eminescu, incepand cu revista Dilema, au avut ecou. La Wheeler Centre, George Anca a inaugurat, ca international performer, festivalul poetic Poems from Home, cu versiunea romaneasca a baladei emblematice pentru Australia, Waltzing Matilda, comparabila cu Miorita, recitand apoi poeme ale sale - special wintwer, what isn't permited, rarely single, theme Australia, closed motherlands, how I will sleep, swagman, angel, light of the day, in love, sonnets for the Alkyons (the xvith), Maiastra, the Eliade's ashes. Au recitat, in continuare din creatiile lor, poeti australieni provenind din diferite tari: Dmitris Troadis (Grecia), Melike Ulgezer (Turcia), Aidan Coleman (Irlanda), Mimo Mangione (Italia), Clary Riven (Venezuela).
In vizita la Victoria State Library, profesorul Anca a donat din cartile sale si ale lui Pusi Dinulescu, a transmis, din partea doamnei director Elena Tarziman, disponibilitatea Bibliotecii Nationale a Romaniei de a-si extinde schimburile cu Australia. In ultimele doua zile ale vizitei sale, accentuat eminescologice - cu trimiteri la eminescologia australiana, de la Lucian Boz la Ioan Miclau -, la Scoala romaneasca si, din nou, la Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel, sfarsind unde incepuse, va conduce un workshop de creative writing si, respectiv, va conferentia despre Eminescu, la 121 de ani de la moartea (asasinarea) sa. In calitate de presedinte, dupa moartea acad. Romulus Vulcanescu, al Societatii de Etnologie din Romania, George Anca, pornind de la profunzimea si intelegerea din sanul etniei romanesti din Melbourne, cu fructificari spirituale la scara nationala si internationala, a vazut potrivita reformularea: "Societatea de Etnologie din Romania si Diaspora". In timpul vizitei, el s-a intalnit cu Episcopul Australiei si Noii Zeelande PS Mihail Filimon, presedintele Asociatiei Romanilor din Statul Victoria, Constantin Burhala, vicepresedintele John Corin Izvernariu, reprezentanti ai Asociatiei de Ajutor, Sanatate si Servicii - Augustin Luchian, presedinte, Melania Mardale, Titi si Ana Dinu, Petre Stan, Stana Bica -, ziaristii Ben Todica, Sergiu Selian, Carol Calauz, Dan Rabinovici, Ileana si Nicu Stan, Cristina Marsala, Camelia Florescu, Mariana Craciun si Cornel Tuclei, preotul Dumitru Coman, epitropii Corina si Emil Munteaanu si Cornel Moise, Ionela Buzatu, pastorii Belciu Busuioc, Stefan Manzat, Dorel Brandas, profesorii Ioan Oanca, Loredana Voicu, Maria Luminita Tudor, omul de afaceri Zaharia Codila s.a.
Epilogul acestui periplu nu este cunoscut inca si il asteptam plini de curiozitate si incredere in experientele spirituale si literare printre romanii de la antipozi.
|