Rolul asigurărilor de viată
Cred că majoritatea dintre noi întelege că viata este plină de risc. Nimeni nu stie ce se va întâmpla cu viata sa în anul următor, luna viitoare, săptămâna viitoare, mâine, sau chiar în câteva secunde, incluzând bineînteles riscul de deces. Adeseori se spune că viata este ca un joc, însă pentru mine, viata înseamna iubire. Ne iubim pe noi însine, dar ar trebui să-i iubim si pe ceilalti din jurul nostru si mai ales trebuie să ne iubim familia. Fiecare dintre noi, luati individual, facem parte din echilibrul financiar mai mult sau mai putin fragil a ceea ce se cheamă celula de bază a societ~tii si anume familia. Trăind într-o lume materialistă în care toată viata trebuie să alergăm după ceva, de multe ori uităm că acest echilibru se poate distruge iremediabil prin decesul persoanei iubite.
De câte ori ne-am pus întrebarea că, dacă într-o zi vom trece în nefiintă, în timp ce cei dragi depind de noi, ce se va întâmpla cu golul financiar lăsat în urmă, cine va plăti aceste datorii? Răspunsul viabil la această întrebare este asigurarea de viată. Asigurarea nu este o formă de protectie asemănătoare actiunilor de natură speculativă,cum ar fi pariurile sau loteria,acestea vizează strict riscurile speculative, putând aduce câstiguri, rezultate nule, dar si pierderi. Asigurarea, în formele sale diverse, a apărut din necesitatea protejării vietii si a proprietătii împotriva unor expuneri din ce în ce mai variate si mai complexe care nu puteau fi sustinute financiar direct de cei care suferă pierderi financiare. Poate că o parte dintre dumneavoastră au economii în bancă pentru viitor, nimic gresit as spune, dar, dacă depuneti o sumă de bani într-o bancă, după câtiva ani veti primi aceeasi sumă plus dobânda, însă dacă veti investi o sumă minimă de bani pentru achizitionarea unei polite de asigurare de viată, veti obtine beneficii chiar a doua zi după cumpărare, pentru că veti fi protejat tot timpul.
Dincolo de ocean am trăit într-o mentalitate în care la necaz, oamenii cereau sau se împrumutau, desi ar fi putut avea banii necesari în schimbul unei prime de asigurare modice. Deseori auzeam expresia ”Să mă îngroape copiii, că si eu am făcut destule pentru ei”. Lucrurile stau cu totul diferit în societatea canadiană si nici n-as paria pe ajutorul copiilor.
Un prieten îmi spunea că românilor nu le place să le vorbesti despre moarte. E normal să-ti fie greu să-ti imaginezi că ti se va întâmpla tocmai tie, în viitorul apropiat. Si este normal să fim optimisti si să ne gândim că ceva rau nu ni se poate întâmpla chiar nouă. De aceea poate nu luăm în considerare o asigurare de viată. Însă nu te asiguri doar pentru eventualitatea că se va întampla ceva tragic, ci pentru efectul pe care îl va avea acest eveniment asupra familiei tale sau celor dragi tie, protejându-i astfel financiar si după ce tu nu le vei mai fi alături. Majoritatea dintre noi descoperim nevoia asigurării de viată, însă ca actiune o punem printre ultimele pe lista de priorităti. Amânarea deciziei de a achizitiona o asigurare de viată poate avea două urmări semnificative: poti deveni neasigurabil, sau este posibil să fie nevoie de un efort financiar mai mare pentru a beneficia de aceleasi avantaje ale politei. Conditiile în care poti încheia o asigurare de viată se pot schimba odată cu trecerea timpului, pentru că starea sănătătii, stilul de viată, etc. pot suferi modificări, de aceea, pentru a evita situatiile neplăcute si pentru a găsi cele mai bune solutii din multitudinea ofertelor de pe piată este recomandată consultarea unui agent licentiat.
Emil Popescu Insurance advisor, RBC Insurance Toronto - Tel: 416 289 8779, cell: 647 377 0410 emil.popescu@rbc.com
|
Emil Popescu 5/3/2010 |
Contact: |
|
|