Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Intoarcerea “Fiului Risipitor”

Sub brat cu o noua carte, profesorul doctor Alexandru Ciocalteu, se intoarce sambata,17 aprilie 2010 la Filiasi, pentru lansarea volumului « Feeria din privata ».
Inca de la primele pagini scriitorul « se risipeste » si izbuteste « sa ne sorba intr-un vartej de sentimente invrajbite, aruncandu-ne, ca printr-un soi de gaura neagra a istoriei, pe o planeta bizara ».
Iatu cum prezinta romanul criticul si istoricul Eugen Negrici in articolul prefata « Despre El ,cu obida si artac”:
“Nu este vorba de un taram cu totul necunoscut,produs al imaginatiei SF, ci de un colt al Romaniei socialiste (si poate al Romaniei eterne), un targ uitat din Oltenia, cu halta, dispensarul, spitalul, scoala si carciuma din dotare.
Acolo ii este dat tanarului absolvent de medicina (nu altul decat autorul) sa-si inceapa apostolatul, intr-o seara friguroasa de toamna tarzie.
Si ca un semn al destinului, i se face o favoare : va primi foarte repede locuinta…o camera la spitalul de bolnavi psihic incurabili din marginea localitatii .I se va repartiza asadar o cabina pe « Corabia nebunilor », spatiu simbolic nu numai pentru umanitatea locului, ci si pentru umanitate, in general. Caci cei de dincolo de poarta ospiciului nu sunt cu totul diferiti de cei dinauntru, fie si pentru ca ii uneste suferinta ,adevar pe care un medic il descopera mai repede decat orcine altcineva.
De altfel, in cea mai mare parte a cartii, prozatorul de astazi reconstituie universul de dincolo de sarma ghimpata a ospiciului, vazut insa prin ocii tanarulio medic de odinioara, frustrat poate in asteptari, uimit de tinutul in care a descins si de fauna lui. El rememoreaza intamplari zguduitoare, descrie scene atroce, portretizeaza spectaculos, zugravind in tuse aspre o lume groteasca, hilara,tragica si comica, sublima si precara, in care misuna, ca in Hieronymus Bosch, intr-un amestec inextricabil, intruchipari hidoase, caricaturi umane, creaturi ridicole, absurde si pure in aceeasi masura, cohorte de monstri angelici si ingeri depravati.
Dar cititorul isi va da repede seama ca aceasta carte nu e doar un simplu carnet de schite de companie de pe care autorul a descarcat picanterii, intamplari amuzante ori situatii dramatice si ca autorul insusi nu e numai scriitor .Din paginile ei razbate, intrerupt din loc in loc de explozii de furie, un geamat prelung si nelinistitor. Zi de zi in preajma semenilor sai bolnavi si singuri, adanciti in disperare, sciitorul a invatat « regulile nefericirii fara profesor » si a cunoscut cosmarul suferintei umane .A inteles repede ca de oricata ticalosie si de oricata candoare ar fi in stare fiintele acelea, toate sunt constranse sa-si joace rolul in teatrul de marionete al mortii, care e viata noastra. O piesa, aceasta, la al carui deznodamant Dumnezeu asista impasibil ori numai neputincios, imprejurare ce nu-i starneste autorului ganduri intelepte si comentarii stoice. Dimpotriva.
Cuprins, rand peu rand, cand de obida, cand de exasperare farda lac, cand de amaraciune, cand de indignare inca iubitoare, cand pur si simpla de omanie devastatoare cu accente de apostazie violenta, el isi transforma pe incetul cartea intr-un camp de batalie, intr-o infruntare inversunata cu Cel de Sus, intretinuta de cateva pasaje memorabile de poezie neagra, srise cu incrancenare celineana si distribuite in rascrucile textului.
Suntem, in fond, in fata unui text dedicat suferintei umane si din paginile ei terifeante si burlesti, totodata ,razbat nu numai grohaitul respingator al unei umanitati declasate, ci si plansul ei deznadajduit.. »
« Frumosii nebuni »ai « intamplarilor culturale »astepta cu nerabdare intalnirea cu « Fiul Risipitor » si gandurile sale « risipite in paginile nouli volum,intalnire ce va avea loc la Biblioteca « Anton Pann »din Filiasi, sambata, 17 aprilie 2010, ora 10.
Hristos a inviat !






Mihail Filisanu    4/10/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian