„Stropi de gând” de Antonia Iliescu
Prin recenta aparitie editorială „Stropi de gând”, editura bucuresteană Pegasus Press adaugă un subtitlu onorant numelui Antoniei Iliescu, poetă, eseistă, cantautoare, stabilită în Belgia. „Un semn de deschidere” spre „autocunoasterea stratificată”, volumul pune la dispozitia cititorului o arie de contact cu suficiente căi de întelegere si de cunoastere prin literatură; oferă o panoramare plină de chei interesante, de la aforisme si poezie la eseuri, tablete epice si dezbateri emotionale asupra unor probleme complexe si sondări profunde ale constiintei, toate avînd rolul de instrument de cunoastere pe care Antonia Iliescu îl atribuie literaturii. Darwinism, creationism, stiintă, religie, adevăr, învătămînt, profesie, Univers, limbă, statistică, autocunoastere, constiintă, individuatie, filozofie, iubire, artă, pictură, politică, Eminescu, Zoe Dumitrescu-Busulenga, „omul, ca monadă si totodată parte din Monadă”, temele abordate deschid perspective în mai multe directii neasteptate, reclamă incursiuni în cele mai interesante domenii. Constiinta Antoniei îsi are orizonturile, accentele, atitudinile, înclinările formative proprii, care pot fi cu totul altele decît cele ale constiintei cititorului, dar care au însusirea de a răzbate personant în mintea lui.
Antonia trebuie felicitată pentru naturaletea cu care descoperă punctele vulnerabile ale unor conceptii vehiculate ca etichete ale existentei, dar si pentru modul în care transpune de pe un plan metafizic pe planul filosofiei culturii, teoria leibniziană despre monade. Să amintim că, în conceptia leibniziană, monadele ar reprezenta unităti de suflet absolute, care nu au deschidere, adică nu interferează deloc cu ceea ce se întîmplă în afara lor. Totusi, interdependentele dintre trăirile sufletesti ale autoarei, dar si înrîuririle cu lumea din afară nu pot fi anulate de dragul spiritului de consecventă al unei teorii. Cartea este un mic si cochet castel, mobilat cu piese din filosofii pretioase, ale cărui odăi sînt locuite de gîndurile înmugurite ale Antoniei. Datorită plas¬ticitătii si flexibilitătii intelectuale, fiecare piesă devine o ploaie dinamică si curgă¬toare de unire între aspectele diferentiate ale registrului. Rădăcina, tulpina, petalele, corola de gînduri ale Antoniei, precum arată lectura cărtii, au adesea o vagă asemănare cu stropii invocati si, uneori, mici asemănări exterioare. Ceea ce la Kant însemna constiinta în genere, la Hegel ideea, lăsînd un pic deoparte „stropii de rouă” si „mugurii de constiintă”, la Antonia Iliescu ideile-gînduri sînt organe complexe ale unor importante subiecte culturale si stilistice. Pe cît de sugestivă, pe atît de viguroasă, cartea are amprenta unui „su¬flet cultural”, posedă o existentă de putere elevată, care, ontologic vorbind, nu este o scriere modelată după nevoile de timp ale autoarei. Cultura în sine, ca subiect suveran, se realizează cu o necesitate organică în pagini scrise temeinic. În marginea teoriei despre gîndurile culturale ale Antoniei Iliescu nu se ivesc alte nedumeriri. Fiecare bucată literară implică separat cîte o idee/gînd, în înteles de entitate metafizică ce duce de-a dreptul la ideea suverană că multiplele gînduri cultu¬rale, precum si mugurii de constiintă ai Antoniei îsi sînt iremediabil aproape, că există înte¬legere de la gînd la cultură si de la constiintă la gînd.
Cu aceste idei care ar plana asupra constiintei autoarei si s-ar realiza prin ea, ne înmuiem parcă degetele într-o apă curată, care ne obligă apoi să facem ordine în cîmpul propriului nostru spirit. Îi recunosc acestui volum o îndreptătire nu mai mică decît a altor cărti ale literaturi pozitive, literalmente cam tot atît de legitimată, cum ar fi de exemplu factorul energie în stiinta fizicii, însă cel mai bun colaborator al acestei cărti a Antoniei Iliescu va fi însusi timpul viitor. Deocamdată timpul prezent al Antoniei Iliescu lămureste modul cum specificitatea stilului său contine factori de valoare si face posibilă apropierea cititorilor.
Maria Diana Popescu, Agero
|
Maria Diana Popescu 2/25/2010 |
Contact: |
|
|