De vorba cu profesorul de istorie Vasile Lupasc , campion mondial la carate
Annemaria Duncan: Sa incepem cu prima intrebare adresata tuturor imigrantilor: De ce ai parasit Romania?
Vasile Lupașc: Romania nu am parasit-o si nu am de gand s-o parasesc niciodata! Am plecat insa pentru o perioada pentru ca simteam ca nu ma pot dezvolta la potential maxim. Dupa parerea mea, Romania trece acum prin cea mai neagra perioada a istoriei sale. Spun asta pentru ca nu am decazut doar economic ci mai ales moral. Iar aceasta prabusire morala s-a intins ca un virus caruia toata lumea ii stie leacul dar nimeni nu-l foloseste. Si doctori care sa ni-l bage pe gat cu forta , sa ne vindece, nu prea mai sunt. Am avut grija sa-i etichetam drept nostalgici, expirati , securisti , nationalisti sau mai stiu eu cum si sa-i indepartam.
A.D: Deci planuiesti sa te intorci in Romania?
V.L. Sigur ca da! Si daca nu as planui cred ca tot m-as intoarce. M-ar apuca asa odata un ”abur de streche” cum superb zice Dl. Mircea Albulescu intr-unul din poemele sale, si-a pleca acasa! Dar vreau sa ma intorc atuncicand voi avea destula forta sa schimb cu adevarat ceva. Sti ce mi se pare foarte trist? Faptul ca majoritatea numelor de impact planetar pe care le-a dat Romania in orice domeniu de la filosofie, literatura, inginerie si toate celelalte, s-au afirmat in strainatate. Ceea ce mi se pare sublim este ca cei mai multi dintre acesti titani ai gandirii universale si-au afirmat romanitatea pana in ultima clipa a vietii.
A.D Ce iti place cel mai mult la Romania? Ce nu-ti place la Romania intr-atat incat te-a facut sa pleci?
V.L Ce imi place? Nu ai tu timp sa asculti si domnul Popescu nu are spatiu in ziar pt cate imi plac mie la Romania! Diminetile de vara cand ies in papuci la magazinul din colt sa cumpar lapte si stau la taclale cu doamnele vanzatoare si cu musterii pe care nu i-am vazut niciodata, Turnul Chindiei care se vede din balconul meu, bunatatea din ochii mamelor care-si invata pruncii sa mearga in parc, martisoarele date si primite, placinta cu branza aurita cu ou pe deasupra, geniul Nadiei si al lui Hagi, harul Dumnezeiesc al Domnului Mircea Albulescu si al generatiei dansului. Toate astea imi plac si multe, tare multe altele.
A.D Si ce nu-ti place? Vad ca eviti intrebarea...
V.L Nu o evit dar prefer sa vorbesc doar despre ce este bun. In felul asta poate ne vom umple de ce este pozitiv si vom sti sa ne ingrijim mai cu bagare de seama comorile. Imi vin in minte acum versurile lui Arghezi: ” De ce-ai plecat? De ce-ai mai fi rãmas? ”
A.D De ce Canada?
V.L Pentru frumusetea ei si mai ales pentru sistemul politic social, cultural si sportiv. Simt ca aici nu exista frâne artificiale in dezvoltarea si progresul unui individ. Daca ai intr-adevar ceva de realizat in viata cred ca aici se poate. Din fericire traim astazi era internetului si Romania pare atat de aproape. Zilnic lucrez si palavragesc cu prietenii mei buni de acasa.
A.D Ce nu-ti place la Canada?
V.L Ma tem ca sub povara valului de emigranti sa nu-si piarda identitatea, sa nu dispara. Nu sunt rasist si nu am nimic cu nimeni. Din contra, iubesc sa intalnesc oameni din alte culturi si rase. Dar cred cu tarie ca Italia este superba pentru ca este ITALIA si nu Maroc sau Romania. La fel cred ca Marocul sau Romania sunt superbe pentru ca sunt unice. In momentul in care lumea va deveni o ciorba fara sare si piper cred ca va fi prea tarziu sa ne mai dam seama ce am pierdut. Eu am venit aici sa fiu roman in casa mea si canadian in momentul in care am iesit pe usa. Vreau sa pastrez si sa promovez valorile si simbolurile Canadiene aici. Nu sa ii transform pe ei in romani.
A.D. Ti se pare greu sa te integrezi aici?
V.L. Nu. Sunt sportiv si de la 5 ani sunt mai mult plecat de-acasa. M-am tot integrat pana era sa ma dezintegrez! Aici cred ca oricine daca e cu capul pe umeri se simte binevenit. Daca iti vezi de treaba, muncesti si ai ceva de oferit esti apreciat imediat. Ca exemplu am fost numit deja presedinte pentru Canada in Shorin Ryu Karate pentru federatia WTKA si sunt cooptat in comitetul tehnic care alcatuieste echipa nationala.
A.D Care este cea mai mare diferenta intre Romania si Canada
V.L Asta vede oricine inca din primele zile de cand ajunge aici. Sistemul de promovare si apreciere a valorilor. Este foarte clar: elitele in orice domeniu inseamna progres si trebuie sprijinte! Sa-ti dau un exemplu concret. In Romania cel mai de succes antrenor din toate sporturile al tuturor timpurilor, Octavian Belu are probleme si este inlaturat iar aici cand am vizitat un centru sportiv am vazut o galerie Hall of Fame in care o sportiva avea dedicat un perete intreg de poze, comentarii, etc. Am deschis o revista a centrului sa vad cine este exact sportiva respectiva si am vazut cu stupoare ca reprezentase Canada la Olimpiada de la Los Angeles unde ocupase ...locul 7!!! La aceiasi olimpiada noi am luat 53 de medalii dintre care 20 de aur. Ce mai stim despre eroii de atunci? Mai nimic!
A.D. Si o ultima intrebare. Ti-e dor de-acasa?
V.L Raspunsul cred ca il ghiceste toata lumea! Cand ”problema” devine cronica imi fac o mamaliga, ascult Tudor Gheorghe sau Phoenix si mai scriu cate ceva despre eroii nostri trecuti, temuti si celebrati din Anatolia pana in Viena si Madrid. Dar sti ceva? Nu prea merge...
N.N. Absolvent al facultatii de istorie, Prof. Vasile Lupasc este de asemenea de sase ori campion mondial la karate si Mare Maestru International in arte martiale traditionale. In scrierile sale reuseste in mod fericit sa imbine studiile din cele doua domenii, conturand o lume a vechilor razboinici clara, convingatoare si mai ales palpitanta. Dupa epuizarea a trei editii ale carti sale , Rastignit Intre Cruci , in mai putin de un an, a fost realizat un spectacol de teatru in aer liber, chiar pe ruinele Curtii Domnesti din Targoviste. Acum este in lucru editia a patra a cartii iar Radio Romania produce o piesa de teatru radiofonic. Scenariul unui film cu acelasi subiect a fost inmanat producatorului si s-a inceput preproductia. Cartea “ Rastignit Intre Cruci sau viata si dupaviata lui Vlad Voda , caruia noorodul i-au zis Tepes “ si secvente din spectacolul realizat la Tragoviste dupa aceasta carte , au fost prezentate la intalnirea din Toronto a grupului Observatorul din 24 ianuarie a.c..
|
Annemaria Duncan 2/13/2010 |
Contact: |
|
|