Tudor Murgoci ( 1923 - 2010 )
La data de 18 Ianuarie 2010 a plecat dintre noi, cel care a fost si va ramane un exemplu de demnitate, spirit si caracter romanesc, Tudor Murgoci. S-a nascut la data de 5 Decembrie 1923, in localitatea Tecuci jud. Galati, intr-o familie numeroasa, fiind educat de mic sa iubeasca tara si neamul romanesc, sa cinsteasca istoria si cultura romaneasca. Inrolat in armata, a luptat pe frontul antisovietic in cel deal doilea razboi mondial, iar la sfirsitul razboiului, cand comunistii au ajuns la putere in Romania, find un om integru si intransigent, a ales calea aspra a emigrarii , pribegind prin Europa in final ajungand din Anglia in Canada. Atit in Anglia cit si in Canada s-a afirmat ca un luptator pentru cauza romanismului si libertatii poporului roman. A fost cunoscut ca un om echilibrat si modest, dar ferm si principial, care fara emfaza si fara sa braveze, nu a facut nici un compromis, pastrandu-si inalta linie morala pe care si-a impus-o, idealul pentru care a luptat si a suferit o viata: romanismul.
A participat ca membru fondator in cadrul numeroaselor organizatii romanesti constituite in diaspora. A fost membru fondator al Asociatiei Culturale Romane-Hamilton de la Campul Romanesc, membru fondator al Bisericii Sfintul Gheorghe din Toronto si un membru activ al Bisericii Sfintul Ioan Botezatorul din Kitchener. A fost membru fondator al ziarului Cuvintul Romanesc din Hamilton, si a participat activ la Cenaclul Muntele Maslinilor din Kitchener unde ii placea sa asculte si sa recite poezii romanesti.
A iubit cultura si istoria romaneasca toata viata. Amintirea sa va ramine vie in memoria iubitorilor de literatura, istorie si politica pe care i-a ajutat sa gaseasca adevarul in carti care cu greu se puteau procura. Un iubitor si un colectionar al cartii, cu o impresionanta biblioteca, a donat numeroase carti , care se regasesc sub emblema “Fondul de carte Tudor Murgoci” donate atit la Cimpul Romanesc cit si bisericii Sfintul Ioan Botezatorul din Kitchener. Stia intotdeauna la ce autor sau carte puteai gasi informatia pe care o cautai. In profida varstei si a slabiciunii fizice, te dezarma prin vioiciunea spiritilui sau, prin gandirea clara si dragostea de cunoastere. Tudor Murgoci a crezut ca atata timp cat omul are un ideal, un nou obstacol de depasit, spiritual lui va fi mereu viu. Privind in urma si reamintindu-ne recentele conversatii cu el, putem spune ca spiritual lui a fost viu pana in ultima clipa. In viata privata, Tudor Murgoci a avut o familie minutata, cu o sotie devotata, care desi nu era Romanca, l-a incurajat si sustinut in idealul patriotic romanesc.
De o demnitate si puritate sufleteasca iesite din comun, a trecut de “ cealata parte” cu aceeasi discretie cu care a trecut si prin viata. A plecat lasind in urma indurerati pe fiica Elena si pe fiul Mihai carora s-a straduit sa le asigure o educatie aleasa si sa le transmita spiritul romanesc, trimitindu-i in vacantele de vara sa studieze la Vatra Romanerasca din Detroit.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
|
Dumitru Rachitan 1/20/2010 |
Contact: |
|
|