Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Eu - Tu ( Identitatea, diferenta în a fi si etc-ul )

Mă învârt încoace, încolo, în timp si spatiu, si, cu sau fără voia mea, câtă vreme, cu toată stiinta modernitătii, întrebările kantiene sunt la fel de actuale, ca acum, aproape 250 de ani, pe vremea gânditorului german, mă tot întreb, asemenea lui, „ce este omul?” Mă tot întreb si mă frământ si pentru faptul că expresia de pe templul de la Delphi, de peste 2500 de ani, („Cunoaste-te pe tine însuti!”), este mai actuală ca oricând! Fireste, contextual, mai ales când, pusi sus, pe un piedestal, (de cele mai multe ori de partidul din care facem parte!), credem că tot ce a gândit omenirea ne stă în buricul degetului arătător si afirmăm transant, în văzul lumii: „lumea sunt eu!” – că tot tine de propagandă, în termenii actuali, de comunicarea politică.
În altă situatie, când neuronul îsi face treaba (admit că întelepciunea e greu de atins!), ne consolăm cu maxima poetului intrată, deja, în folclor: „lumea este, asa cum este, si ca lumea suntem noi.” Iar de aici si până a privi în cel de lângă tine (evident, empatic, nu ca vitelul la poarta nouă!), nu e decât un pas. Si vedem sau întelegem ce? Răspunsul: un EU-TU, luat în sensul comun al expresiei, adică, la prima vedere, un EU multiplicat în miliardele de suflete, pe două picioare. Idee cum nu se poate mai periculoasă, de altfel experimentată de regimul (comunist!!!!) care, tocmai a călcat în picioare (mai ales în partea asta, a noastră de lume!), tot ce i-a stat în cale, fără a tine cont de faptul că, doar la nastere (si poate nici atunci!), avem, doar, sanse egale.
În realitate, un EU-TU, căruia i-am ratat specificitatea, (adică i-am dat la o parte ceea ce are el, celălalt, singular si nerepetabil). Iar ceea ce tine de neasemănător, fie ti-e dat (doar când vrea Dumnezeu!), fie ai câstigat cu sudoare, îndurând si arsita si gheturile vietii etc. E, astea toate, inclusiv etc-ul, adăugat de mine, nu doar ca să mă aflu în treabă, ci din constiinta complexitătii, ce tine de universal si necuprindere cu mintea umană, cuoagulează si structurează, repet, contextual, spre facere si desfacere, adică spre cunoasterea noastră, omul: EU-TU - frumosul, fericirea, adevărul, libertatea si iar, un etc. Toate bune si la locul lor! – am zice, simplificând lucrurile, după principiul lui Brâncusi, idee aparentă si ea, că altfel Maestrul nu ar fi înăltat stâlpul din pridvorul casei oltenesti spre cer, ca să reazeme infinitul, zicându-i „Coloana fără de finit”. La îndemână i-ar fi stat să spună: „Coloana lui Brîncusi”, că doar nu-l oprea nimeni! Numai că Maestrul nu fusese împins de nu stiu cine, pe nu stiu ce... iar, în plus, El era, deja, însusi EL, sprijin cerului românesc, era Maestrul căruia etc-ul îi dispăruse precum coada fructului copt si parfumat, spre înmiresmarea noastră, a tuturor. Brâncusi era, asemenea lui Eminescu, si încă vreo alti câtiva, geniul românesc. Iar el, geniul, asemenea sfântului, îsi are locul său. Cu prisosintă! Si în cer si pe pământ! Si acum, si-n toate timpurile! Cine e însă baba Floarea, care încă mai pune degetul pe cuponul de pensie (ce-i aduce 10 000 lei vechi, adică un leu), lună de lună, la venirea postasului, si îngenunchează, cu smerenie, în fata altarului, avându-si în minte si neamul si pe Dumnezeu? Cine este cel aflat în nu stiu care colt al lumii frânt de dorul locului în care s-a născut? Cine e copilul care abia a văzut lumina zilei si, cine a fost sufletul ce, o clipă, mai înainte, si-a luat rămas bun?
Sau, cine e, de pildă, Roxana Ionescu? Prezentatoare de stiri de la postul de televizune Acces TV, postul asezat pe aceeeasi axă a lui Brâncusi, pusă, parcă, acolo, să amintească de „Cina cea de taină” la „Masa tăcerii” si de faptul că, fără dragoste, fără iubire, sărutul la „Poarta sufletului” rămâne simplu gest si nu imanentă pe pajistea din jurul Coloanei, spre înăltare la cer? Cine, când, în aparentă, pare a fi încă o pustoaică, în realitate, un om matur, profund, frământată, până mai ieri, de cuprinderea gândului în vers si a versului în gând, iar astăzi, de faptul că lumea nu e poezie si că pământul nu merge chiar pe un perfect rotund? Cine? Cine e ea, cine sunt eu si cine esti tu? Ce este omul? Omul , acest EU – TU, cu, sau fără etc-ul, pomenit ceva mai sus?






Nicolae Bălasa    1/19/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian