Pe teme de emigratie : As putea sã sponsorez sora mea care suferã de sindromul Downs?
I. Sora mea are 40 de ani si trãieste în România. Ea suferã de la nastere de sindromul Downs. Pânã de curând, mama noastrã avea grijã de ea, dar acum mama a avut un accident vascular si a fãcut o parezã. Ea însãsi are nevoie de ajutor si probabil va trebui sã angajez pe cineva sã aibã grijã de ea, acum fiind sub îngrijirea unor rude mai îndepãrtate. Mã întreb dacã as putea sã-mi sponsorez sora care suferã de sindromul Downs, sã pot sã o am sub supraveghere permanentã în Canada. Acum rudele îndepãrtate au grijã atât de ea cât si de mama, dar aceastã situatie nu poate continua la infinit. In afarã de mine, încã un frate locuieste în Canada si ne gândeam cã împreunã am putea face cumva sã avem grijã de sora noastrã. As aprecia sã-mi spuneti ce sanse avem.
R. Intrebarea nu este unicã si, din nefericire, este pusã de multe ori, fie pentru un pãrinte bolnav, fie pentru o rudã apropiatã si dragã, dar care suferã de o boalã sau alta. Legea de imigratie canadianã prevede la un anumit capitol posibilitatea ca un cetãtean Canadian sau rezident permanent, care este absolut singur si nu are rude de nici un fel în Canada, sã sponsoreze o rudã din strãinãtate. Insã legea nu prevede si invers, în cazul în care o rudã este absolut singurã în strãinãtate sã poatã fi sponsoratã de ruda / rudele din Canada. In primul rând trebuie sã stiti cã fratii si surorile nu pot sponsora alti frati sau surori. Inteleg cã sora nu este deocamdatã singurã si mama încã trãieste, dar chiar dacã ar fi singurã, posibilitatea unei sponsorãri are mici sanse de reusitã. In plus, boala de care suferã sora, sindromul Downs, face (mai mult ca sigur) ca sora sã fie inadmisibilã în Canada pe motive medicale. In principiu, atunci când se evalueazã un caz cu probleme medicale, de cele mai multe ori se încearcã sã se facã o proiectie în viitor a cheltuielilor pe care boala le-ar implica (medicamente, doctori, spitalizare, servicii sociale, etc.) si în general aplicatia este refuzatã deoarece se considerã cã aplicantul va fi o “povarã” pentru serviciile de sãnãtate canadiene. Bineînteles cã se pot face referiri la motive umanitare si compasionale, dar acestea vor trebui sã fie bine dezvoltate si prezentate, cu un accent pe consecintele asupra familiei care este implicatã în procesare.
Fiecare aplicatie este consideratã luând în vedere faptele reale ale cazului si, de cele mai multe ori, ofiterul de imigratie preferã sã refuze un astfel de caz, având in vedere costurile ridicate pentru canadieni. Dupã pãrerea mea, nu aveti prea multe optiuni si o astfel de aplicatie are mari sanse sã fie refuzatã.
I. Am o întrebare care ar pãrea ciudatã la prima vedere si înainte de a mi se întâmpla mie nici nu credeam cã este posibil sã fii într-o astfel de situatie. De curând am întâlnit un bãrbat de care m-am îndrãgostit si cu care intentionez sã mã cãsãtoresc. Recent însã am descoperit cã viitorul sot, care a venit în Canada cu pãrintii, fiind mic copil, nu posedã nici un act care sã dovedeascã faptul cã este rezident permanent, ca sã nu mai vorbim de cetãtean. Cum putem face sã rectificãm aceastã situatie?
R. O sã vi se parã curios, dar am întâlnit si alte cazuri ca ale dvs. De obicei pãrintii, când vin în Canada, sunt atât de ocupati sã-si croiascã un drum în noua lor tarã încât pierd din vedere faptul cã trebuie sã-si mentinã statutul de rezident si, când vine timpul, sã aplice pentru cetãtenie.
In cazul în care viitorul sot a venit cu pãrintii în Canada, are posibilitatea sã cearã si sã obtinã de la Citizenship and Immigration Canada (CIC) o copie dupã documentul cu care familia lui a venit aici. El ar figura ca “dependent” al pãrintilor sãi pe acea hârtie. Inainte însã de a face aceastã cerere, ar trebui sã întrebe pãrintii dacã mai au o copie dupa actele cu care au emigrat în Canada. Aceasta ar simplifica lucrurile. In cazul în care pãrintii nu mai au documentele doveditoare, singura solutie este sã facã o cerere la CIC în Ottawa pentru o copie dupa actul respectiv. Existã o anumitã sumã care se plãteste pentru obtinerea unui duplicat. Dupã obtinerea duplicatului, viitorul sot va trebui sã facã o cerere pentru obtinerea cetãteniei. S-ar putea sã fie chemat la un interviu sau, pur si simplu, sã obtinã cetãtenia fãrã alte probleme. Fiecare caz este diferit si este evaluat pe meritele proprii. Vã doresc mult success.
Mihaela Boeriu este consultant de emigratie certificat de cãtre Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC) si practicã în domeniul emigratiei în GTA din 1993. Puteti trimite întrebãrile dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com
Rãspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine sã consultati un specialist în emigratie canadianã.
|
Mihaela Boeriu - mihaela@cgsconsultants.com 9/29/2009 |
Contact: |
|
|