Lansarea cartii "Nihil sine Deo" a preotului Cezar Vasiliu din Montreal
Duminica 30 martie a.c. la sala sociala a bisericii "Sf. Nicolae" din Montréal a avut loc lansarea cartii "Nihil sine Deo" a preotului Cezar Vasiliu. Este vorba de editia a doua a cartii, revizuita si adaugita, aparuta la editura "Antim Ivireanul" din Râmnicu Vâlcea. Editia întâi a fost publicata în 1990 la San Diego, California. Evenimentul, care a succedat Slujbei Duminicale, a adunat în sala sociala a bisericii un numar mare de participanti, sala fiind arhiplina. Dl. Profesor Vania Atudorei a facut o emotionanta prezentare cartii si personalitatii autorului. A început prin a face o documentata prezentare a curriculumului profesional (impresionant) al parintelui Cezar Vasiliu pe care a continuat-o cu o miscatoare si adevarata caracterizare a omului : discret, uman, erudit, razbatator, fin psiholog, perseverent, muncitor, delicat, diplomat, conciliant, constiincios, constant. Caracterizari pe deplin meritate de parintele Cezar Vasiliu si pe care nu le-as fi ctitat daca nu le-as fi impartasit. Dl Vania Atudorei a continuat cu prezentarea cartii "Nihil sine Deo" - o culegere de 21 de eseuri teologice si 7 eseuri istorice "menite sa ofere un voiaj spiritual de aleasa desfatare crestineasca si româneasca". Cartea, prefatata la a doua sa editie de P.S. Gherasim, Episcop al Râmnicului si la prima sa editie de parintele Gheorghe Calciu, abordeaza în prima sa parte intitulata Eseuri teologice atât subiecte de interes general cum ar fi Nasterea Domnului, crestinismul la români, colindele românesti, aspectele crestine din lirica eminesciana, data Pastelor, vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, cât si subiecte de interes strict teologic cum ar fi eseul dedicat Sfintei Treimi ori cele dedicate prezentarii vietii unor mari sfinti si marturisitori ca Sf. Chiril al Ierusalimului, Sf. Grigorie de Nazianz etc. În partea a doua, Eseuri istorice, sunt evocate atât figurile unor mari mari voievozi ca Mircea cel Batrân, Alexandru cel Bun si Matei Basarab, cât si a continuatorilor lor regii Carol I, Ferdinand si regina Maria. Este de asemenea evidentiata într-un eseu figura lui Gheorghe Asachi, initiatorul culturii românesti în Moldova, dupa expresia autorului. În încheierea alocutiunii sale dl Vania Atudorei a spus : "Rataciti în întunericul si cautarile noastre printre straini, slovele parintelui carturar Cezar Vasiliu ne sunt balsam, lumina, mângâiere si aflare de raspuns la întrebarile : De unde venim ? Cine suntem ? Încotro mergem ? Îti multumim parinte Cezar" Cuvinte la care cei prezenti au subscris prin aplauzele lor.
Evenimentul a fost onorat de prezenta d-lui Consul al României la Montreal, Aurelian Cretu. D-sa a tinut o scurta alocutiune în care a elogiat activitatea de carturar si pastor de suflete a preotului Cezar Vasiliu. De asemenea a folosit prilejul pentru a prezenta o expozitie itineranta de imagini intitulata "Documente si fotografii înfatisând evenimente si figuri istorice reprezentative". Initiativa acestei expozitii apartine Departamentului pentru românii de pretutindeni din cadrul Ministerului Informatiilor Publice din România.
În încheiere parintele Cezar Vasiliu, emotionat, a multumit vorbitorilor pentru pre zentatarea cartii si pentru cuvintele lor de apreciere si a oferit participantilor un vin d'honeur. Vin care, fara îndoiala, a fost si el foarte "apreciat" de cei prezenti. Cumparatorilor cartii autorul le-a oferit autografe.
Costul unei carti este de $20.00 ( transportul este inclus ) Ea poate fi procurata cu Check sau MO la Pr. Cezar Vasiliu, 555 Guy ap 2 Montreal - H3J2 V5 . Incasarile vor servi la Fondul de constructie al BOR Sf. Nicolae din Montreal,
|
Christian Pavaluca 4/7/2003 |
Contact: |
|
|