Wednesday, Jul 16, 2025
Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestinã
Note de carierã
Condeie din diasporã
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouã
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrã
Traditii
Limba noastrã
Lumea în care trãim
Pagini despre stiintã si tehnicã
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Mos Niculaie - Traditia din mosi strãmosi




Azi, când apele se tulburã si mai mult în Ardeal si Basarabia, parcã strãmosii, ascunsi în inima fiecãrui copac, ca în "Cãlin (file din poveste)" sau "Musatin si codru" de Mihai Eminescu, asteaptã sã ne ajute. Asa se face cã fiecare strop de rouã spiritualã adunatã în cupa timpului ne poate ajuta sã reclãdim lumea strãmosilor nostri dintr-un trecut atât de îndepãrtat, încât nu avem cuvinte pentru a-l rosti. Antropologia si geologia au creat ipoteza unor catastrofe planetare care acum saizeci de milioane de ani au dus la disparitia dinozaurilor, apoi au fost erele glaciare urmate de topirea calotelor glaciare - si astfel o succesiune de potopuri. Ecoul acestor evenimente se regãseste în mitologia arianã (hindusã si persanã) cât si în cea chinezã, prin ziua când soarele a rãsãrit de la apus. Mitologia noastrã consemneazã, prin imaginea lui Mos Nicolae, acele vremuri de început ale lumii noastre, si fãrã modestie o spun, înaintea altor civilizatii pe care le considerãm repere. Astfel Nicolae este primul copil nãscut la începutul lumii, început care n-a fost al ignoratei, cãci exista scrisul, el învãtând repede sã citeascã si astfel a devenit un învãtãtor de oameni.
Asa cum spunea J. D. Michaelis în 1759 "Limbajul este un fel de arhivã unde descoperirile sînt la adãpost de cele mai supãrãtoare accidente; arhivã pe care flãcãrile n-ar putea s-o mistuie si care nu ar putea sã piarã decît o datã cu nãruirea totalã a natiunii." Astfel în lucrarea "Sãrbãtori la români", publicatã în perioada 1910-1914, Tudor Pamfile, mentioneazã: "Iatã ce scrie George Cosbuc sprijinindu-se pe credintele poporului nostru: Dumnezeu... a pus strãjer la miazãnoapte pe Sân-Nicoarã si la miazãzi pe Sân-Toader, ca sã tie calea soarelui". Si comenteazã: "De bunã seamã cã este o gresealã. Nu Sf. Neculai atine calea soarelui pe la miazãnoapte ci Sf. Toader. Sf. Neculai stã la miazãzi, deoarece pe la 6 decemvrie soarele rãsare de cãtre amiazã, iar de la aceastã zi, dupã credinta poporului, soarele începe sã rãsarã tot mai spre miazãnoapte." Eu cred cã nu este nici o gresealã; în memoria colectivã a rãmas imaginea acelor vremuri dinaintea unui mare cataclism, care a schimbat pozitia axei Pãmântului si chiar data solstitiului de iarnã - cãci dupã cum stim soarele de abia pe 22 decembrie "schimbã" directia spre nord. De asemenea specialisti au demonstrat cã la intervale mari de timp polul magnetic nordic se schimbã cu cel sudic. Pentru a rãmâne în acele ere a catastrofelor în care au apãrut si glaciatiile urmate de topiri devastatoare voi cita pe Ion Talos, profesor din 1986 la Universitatea din Köln: "Prin unele din însusirile lui (Sf. Nicolae), el continuã activitatea lui Poseidon, a lui Neptun si Hermes... Domeniul lui cel mai important este apa. El a pus capãt potopului". Din toate acestea se poate întelege vechimea sa si rolul jucat în istoria înaintasilor de la începutul lumii pânã azi. Alãturi de Mos Nicolae în data de 6 dec. se sãrbãtoreste arhiepiscopul cetãtii Mira, Sfântul Ierarh Nicolae, care a trãit în sec. IV dHr.
În 1574 un cãlugãr din Spania descifra pe Columna lui Traian imaginea palatului lui Decebal strãjuit de trei tineri Lar(i)s. Explicatia cãlugãrului era cã acestia sunt zeii protectori ai casei la daci; pentru a întãri aceastã informatie amintesc cã în dictionarul Larousse, referindu-se la civilizatia romanã, Jean-Claude Fredouille precizeazã cã Laris au o etimologie necunoscutã si în timp au devenit spirite protectoare ale cetãtii, casei si familiei. Mos Nicolae este protectorul copiilor, cãrora le aduce daruri (inclusiv spirituale), fiind el însusi primul copil din lume - foarte silitor si inteligent. Mos Niculae este protectorul familiei, ajutând fetele sã se mãrite. A cinsti imaginea Mosului înseamnã a ne cinsti neamul si trecutul, chiar dacã anumite lucruri par de neînteles sau de basm. Ele sunt încã vii, asa cum vie este si limba noastrã - atât cât natia noastrã va exista si va pãstra traditia din mosi strãmosi.








Camelia Tripon    12/5/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian