VIZITA IN SUA A DOMNULUI MIRCEA GEOANA, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE
Domnul Mircea Geoana, ministrul afacerilor externe, a efectuat in perioada 3-7 februarie a.c. o vizita in SUA, cu doua componente principale.
Dimensiunea bilaterala a fost consacrata stabilirii coordonatelor intrarii intr-o noua etapa a relatiei strategice bilaterale romano-americane, dupa invitarea Romaniei la NATO si vizita presedintelui George W. Bush la Bucuresti, in sensul consolidarii cooperarii politico-strategice si stimularii relatiilor economice si comerciale.
Componenta multilaterala a vizitei a fost dedicata problematicii Irakului si altor aspecte privind securitatea regionala si internationala.
In cadrul vizitei, ministrul roman de externe s-a intalnit, la nivelul Administratiei SUA, cu secretarul de stat Colin Powell, a avut intrevederi cu secretarul comertului Donald Evans, adjunctul secretarului de stat al SUA, Richard Armitage, adjunctul secretarului apararii, Paul Wolfowitz, subsecretarul de stat pentru afaceri globale Paula Dobrianski, adjunctul consilierului de securitate nationala al presedintelui SUA Steven Hadley, precum si cu Dan Fried, asistent special al presedintelui SUA pentru Europa si Eurasia.
La nivelul Congresului SUA, ministrul roman de externe a avut intalniri cu liderul majoritatii republicane din Senatul SUA, senatorul Bill Frist, cu senatorii republicani John McCain, membru al Comitetului de Servicii Armate, Chuck Hagel, membru al Comitetului de Relatii Externe, senatoarea democrata Mary Landrieu, membra a Comitetului pentru Alocari Bugetare, precum si cu congresman-ul republican Doug Bereuter, presedintele Adunarii Parlamentare a NATO.
Dialogul politic bilateral s-a axat pe aspecte legate de stimularea in continuare a relatiei economice cu SUA, convenindu-se realizarea unei misiuni economice in tara noastra in cursul acestui an conduse de secretarul comertului SUA, Don Evans, precum si cooperarea in proiecte de colaborare economica pe terte piete. De asemenea, au fost abordate aspecte legate de continuarea dialogului politic la nivel inalt, cooperarea bilaterala in plan strategic si militar si contributia Romaniei la lupta impotriva terorismului. O componenta importanta a consultarilor bilaterale a reprezentat-o evolutia relatiei transatlantice si aspectele legate de criza irakiana.
Discutiile la nivelul Senatului SUA s-au axat pe problematica ratificarii protocolului de aderare a Romaniei la NATO, senatorii americani exprimandu-si sprijinul pentru derularea rapida a acestui proces.
Domnul ministru Mircea Geoana a sustinut la Washington conferinta cu tema "Transformarea Relatiei Trans-atlantice: Contributiile noilor aliati la contracararea noilor amenintari de securitate", organizata de Centrul pentru Relatii Transatlantice, afiliat Scolii pentru Studii Internationale Avansate (SAIS) din cadrul Universitatii John Hopkins.
De asemenea, ministrul roman al afacerilor externe a lansat proiectul "Jewish Heritage" in Romania, finantat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala si de organizatia evreiasca B'nai B'rith International.
In cadrul componentei multilaterale a vizitei, ministrul roman de externe a avut consultari la New York, privind criza irakiana, cu Kofi Annan, secretarul general al Natiunilor Unite, George Papandreu, ministrul de externe al Greciei, actuala detinatoare a presedintiei UE, ambasadorul german Gunter Pleuger, presedintele in exercitiu, pe luna februarie, al Consiliului de Securitate, Jan Kavan, presedintele celei de-a 57-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU, John Negroponte, ambasadorul SUA la ONU, Hans Blix, seful echipei de inspectori UNMOVIC. Cu acest prilej, seful diplomatiei romanesti a prezentat aspecte privind asocierea Romaniei la declaratia presedintiei UE si, respectiv, la declaratia comuna a ministrilor de externe ai tarilor Grupului Vilnius referitoare la Irak. Etapa New York a vizitei a mai cuprins intalniri cu Richard Holbrooke, fostul ambasador al SUA la Natiunile Unite, si Stanley Fischer, vice-presedintele companiei Citicorp, dedicate problematicii internationale si sud-est europene, precum si evolutiilor economice din tara noastra.
In cadrul vizitei, ministrul roman de externe a avut aparitii in cadrul emisiunilor de stiri de la postul national de radio NPR si postul de televiziune Fox News si intalniri cu ziaristi de la cotidianele americane "The Washington Post" si "The New York Times" si publicatiile "Newsweek" si "Foreign Affairs".
Totodata, la invitatia Congresului SUA, ministrul afacerilor externe a participat pe 6 februarie la cea de-a 51-a editie a "Micului Dejun de Rugaciune", manifestare spirituala organizata anual de legislativul SUA, si care, in acest an, s-a bucurat de participarea presedintelui american George W. Bush si a consilierului pentru securitate nationala, Condoleezza Rice.
|
Geta Juverdeanu - atasat de presa 2/18/2003 |
Contact: |
|
|