MAGIA CULORILOR (2) - Casa noastra plina de culoare ( sfaturi in preajma sarbatorilor de iarna )
Daca acum in preajma sarbatorilor de iarna, doriti sa va decorati locuinta, trebuie sa stiti cateva lucruri despre modul de asortare a culorilor, pentru ca ele au o mare putere de comunicare, reprezinta mai mult decat o combinatie intamplatoare si au capacitatea de a determina diferite reactii fizice.
Galben / Este culoarea cea mai des folosita in decorarea locuintelor. Galbenul este ca o raza de soare, este plin de caldura, si sugereaza optimism, bucurie si pofta de viata. Cu ajutorul acestei culori, poti inviora nuantele reci de albastru sau gri, iar in combinatie cu portocaliul aduc in camere un aer de vara cu multa sanatate.
Auriu/ Este o ruda apropiata culorii galben, si in tonuri de bej sau maro auriu, este culoarea bogatiei, da senzatia de prosperitate si grandoare. Un brad impodobit cu cu globuri aurii este deosebit de frumos si rafinat.
Rosu/ Este o culoare calda, fierbinte, puternica, stimulenta, sugereaza pasiune, dinamism si incredere. Are efecte fizice, accelereaza respiratia si mareste tensiunea. Daca vrei sa atragi atentia, mizeaza pe rosu in decorarea casei. Rosul este si culoarea Sarbatorilor de iarna, motiv pentru care cele mai multe podoabe ale bradului de Craciun sunt co-lorate in rosu si verde, obtinandu-se o combinatie vesela. Rosul este si un simbol al puterii; priviti cravatele presedintilor sau covorul rosu al celebritatilor. Inconjurati-va cu rosu si veti simti fiecare bataie a inimii, va face sa va simtiti mai romantici, mai sexy, mai puternici. Rosu este prima culoare care sare in ochii oamenilor, fiind cea mai tare din intreg spectru de culori.
Roz/ Este mai putin violent decat rosu, si sugereaza romantism. O incapere decorata in roz, este vesela si delicata. Rozul este asociat intotdeauna cu feminitatea si exprima si un puternic spirit de intuitie. Calmeaza cele mai salbatice bestii. Inconjurati-va de roz si va veti simti foarte relaxati. Este o culoare agreata de artizanii seductiei.
Portocaliu/ Este o culoare calda si stimuleaza sentimentele si apetitul, inspira energie si caldura. Cea mai placuta nuanta este cea a piersicii, plina de caldura si nestridenta. Portocaliul este asociat cu toamna, cu schimbarea, pentru ca aminteste de culoarea frunzelor uscate, de bostani, de recolta.
Albastru/ Este culoarea cerului, inspira calm si relaxare si este culoarea ideala pentru un dormitor, asigurand un somn linistit. Nuantele azurii inspira bogatie si superioritate, iar cele inchise si sobre inspira incredere si putere. Albastrul profound sugereaza inteligenta si stabilitate. Tonurile pastelate, combinate cu roz sau galben deschis, "aduc" in camera primavara. Combinand nuantele deschise si inchise de albastru, se inspira incredere. Albastrul se combina excelent cu bejul. Daca simtiti ca va sufocati, vopsti peretii camerei Dv. in albastru !
Violet/ Sugereaza rafinament, fiind culoarea unora dintre cele mai parfumate flori : liliacul, orhideia, levantica, violetele. Este preferata doamnelor din inalta societate.
Grena/ Este culoarea regalitatii, sugereaza bogatia, este plina de mister si deseori este asociata cu aristrocatia si spiritualitatea. Nuantele mai deschise sunt delicate si romantice si prin asociere cu tonuri neutre de bej se obtine o combinatie deosebit de placuta.
Maro/ Este o culoare naturala, si prin nuantele lui, poate fi neutru sau cald. Nuantele inchise sau deschise, sterse sau aurii sunt elegante si distinse si sunt cel maI des folosite in decorarea incaperilor.
Bej/ Este o culoare neutra, fiind folosita pentru punerea in valoare a tonurilor mai puternice
Verde/ Inseamna viata, vitalitate, sanatate si innoire. Inspira liniste, echilibru si stabilitate. Se combina excelent cu bejul, pentru ca este aproape de natura. Este culoarea primaverii, iar asociat cu rosu este culoarea Craciunului. Verdele este plin de viata, iar daca este culoarea Dv. favorita, asa sunteti si Dv. Pentru decorarea incaperilor Dv., exista foarte multe nuante de verde care oscileaza de la olive si turcoaz, de la culoarea padurii primavara, la cea de pe penajul ratelor salbatice.
Alb/Este in primul rand un simbol cultural; in cultura europeana si nord-americana este un simbol nuptial, iar in culturile rasaritene este asociat ceremoniilor funerare. Pentru noi este totusi un simbol al puritatii si al inocentei. Poate fi alaturat oricarei culori, si creeaza contraste reusite cu nuantele inchise de rosu, albastru sau verde. Prea mult alb sau tonurile stralucitoare pot fi obositoare pentru ochi.
Negru/ Se asorteaza cu toate culorile. Este misterios si creeaza uneori conflicte daca este in cantitate prea mare.
Gri/ Nuantele mai inchise preiau o parte din forta negrului, iar cele deschise sunt mai sterse. Se combina excelent cu albastrul
SFATURI
Sa ne coloram casa asa cum ne place; culorile aduc veselie in locuinta. Combinatiile cele mai dinamice sunt intre culorile complementare : rosu si verde, galben si violet, albastru si portocaliu. La alegerea culorilor trebuie sa tinem seama de detaliile aritecturale ale interiorului. Profilele diverselor stiluri de arhitectura e bine sa fie albe sau in culori deschise fata de restul peretilor. Este bine sa avem o culoare predominanta a casei, care e bine sa aiba nuante diferite, in camere diferite. Daca alegem doua culori pentru o camera, este bine ca pentru obtinerea unui efect, una din culori sa fie in cantitate mai mare; culorile se schimba la muchii intrande si nu la muchii ascutite. Un din culori, cea in cantitate mai mica, e bine sa fie pe peretele pe care il vezi prima data la intrare in camera. Albul si nuantele deschise de albastru, violet sau verde, inspira calm, liniste si relaxare, si de aceea sunt recomandate pentru baie sau dormitor. Tavanele mai inchise la culoare, creeaza impresia unui spatiu mai larg. Culorile calde (excitante), rosu, galben, portocaliu, sunt recomandate pentru incaperile de zi. Culorile reci (calmante), albastru, verde, sunt recomadate pentru bai si incaperile de odihna. Culorile neutre sunt maro, bej, gri, argintiu.
arh. Ion Constantinescu hello_romania@sympatico.ca
|
arh. Ion Constantinescu / Toronto 11/27/2005 |
Contact: |
|
|