Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Despre exil - Nicholas Dima, profesor, scriitor, publicist din USA

- Sunt plecat din țară de peste 50 de ani și la întoarcere, prima oară în 1990 după 22 de ani de înstrăinare, nu mi-am mai găsit nici familia, nici prietenii, nici locul și nici neamul.
Oamenii cu frică de Dumnezeu și cu sufletul curat au fost nimiciți ori marginalizați și dacă mai trăiesc ei se zbat între viață și moarte.
Și dacă mor nu mor de bătrânețe. Sunt omorâți sufletește. Târâturile au ajuns în frunte și netrebnicii s-au văzut împărați. Și împreună ei se grăbesc și jefuiesc țară pentru că simt că nu mai au mult și li se apropie sorocul. În orice moment poate să revină stăpânul casei, Marele stăpân.
Acum însă parveniții se întrec în a-și etala spoiala în timp ce fac sluj în față noilor stăpâni, niște ciocoi pribegi aduși de vânt. Și cu cât se umflă mai mult în pene și se etalează pe dinafară, cu atât mai goi sunt noii epigoni pe dinăuntru. S-au gândit ei vreo clipă că nu vor viermui la nesfârșit pe acest pământ? Cu ce vor se vor prezenta aceste târâturi în fața marei judecați?

- SUPRAVIEȚUIRE

- Strămoșii noștri au fugit din calea barbarilor și au supraviețuit, dar au rămas să trăiască pe fugă. Mulți dintre ei și-au aplecat capul și multă vreme au rămas cu capul aplecat în pământ.
Au venit slavii și s-au pretins prieteni cu noi. Cu timpul au devenit ortodocși ca și noi și am învățat de la ei să spunem bogdaproste. O spuneam pentru că ne dădeau de pomană din ceace furaseră tot de la noi.
Au venit turcii și ne-au cerut bir, și un timp am rămas biruiți. De la ei am învățat să dăm și să pretindem bacșiș.
Au urmat grecii fanarioți care ne salutau cu ticalos, adica ceva frumos; un fel de ce mai faci pre limba lor, dar purtrea lor era cu totul alta. Și ca să supraviețuiască, unii dintre noi s-au luat dupa fanarioti si s-au ticăloșit.
S-au ridicat eroi că Horia, Mihai și Tudor, dar nu le-a plăcut lichelelor de sus. I-au tras mișelește pe roata, i-au înjunghiat lași pe la spate, i-au ucis. Au supraviețuit în fruntea țării tâlharii și fățarnicii.
Au venit comuniștii și le-au luat pământul țăranilor. Ca să supraviețuiască țăranii și-au trimis copiii să fure de pe propriile lor ogoare. Și unii din copii s-au deprins cu furtul. Cei colectivizați s-au prefăcut că muncesc și mulți au rămas prefăcuți. Intelectualii mai deștepți s-au orientat și au intrat în partid ca să-l schimbe pe dinăuntru și au rămas ei preschimbați pe dinafară. Dar, Doamne ferește, ei nu erau comuniști!
După 89 foștii comuniști s-au declarat revoluționari cu dreptul legitim de a jefui țara. Și am rămas jefuiți. Și tot ei ne conduc și ne jefuiesc și azi. Poporul a supraviețuit, dar supraviețuirea e doar un somn veșnic! Treziți-vă frați români!

- Confesiune

- În cursul multor ani de cercetare și autoanaliza am căutat răspunsuri la frământările mele, dar mult timp fără nici un rezultat.
Am suferit sub comuniști în România, dar nu mi-am găsit liniștea sufletească nici în America.
M-am ales cu alte vise răvășite, cu incertitudini și cu noi înfrângeri.

- Un timp, nu am vrut să-mi accept destinul, să mă împac cu soarta și să accept voința marei forțe divine care ne guvernează.
Cum te poți împăca însă cu o forță pe care nu o înțelegi? Putem cunoaște oare această forță prin căutări raționale or o descoperim prin revelații?
Am vrut să-l găsesc pe Dumnezeu prin acumulare de cunoștințe și am ajuns chiar la concluzia că a dobandi cunoștințe nu e doar un drept, ci o datorie.

- Cunoștințele sunt fără limite și stau la dispoziția tuturor celor care le caută.
Acumularea lor nu îți aduce însă liniștea dorită, ba chiar îți adâncește frământările.
De fapt, noi nu înțelegem nici măcar realitatea fizică pe care o percepem prin simțurile noastre: Urechea te minte și ochiul te-nșeală.
Cunoștințele trebuie filtrate prin credință pentru a ajunge la înțelegere, la înțelepciune, la pace sufletească. Și în căutările mele m-am oprit în fața unei mari dileme:
Care e sensul vieții?

- Desigur, la început, în prima tinerețe și în perioada de formare, căutările sunt lumești și sensul vieții îl găsești în bunuri materiale, în familie, în prietenii, și în natură din jurul nostru.
Pe la mijlocul vieții, în perioada de afirmare, sensul vieții îl găsești în glia strămoșească, în țara în care te-ai născut și în care te-ai format, în cultura națională care te-a definit.
Spre apusul vieții, sensul devine spiritual. Te cheamă divinitatea care te-a zămislit și care ți-a hărăzit un destin. Te atrage ca un magnet nemurirea care te primește în infinitatea ei.
Acolo te poți pierde în neantul spiritual al tuturor celor care au ajuns în sferele cerești. Acolo devii tu însuți, cel adevărat și etern…

- Se spune că viața de dincolo de materie, existența în spirit, energie și conștiință, seamănă în esența ei cu cea de aici. Și totuși, trăirea spirituală este infinit mai intensă și mai profundă decât cea de pe Terra. Acolo, fiecare familie de spirite egal evoluate își are așezământul ei paradisiac.
Înainte de a ajunge acolo, trebuie să rătăcim însă prin aceasta jungle terestră, să depășim numeroase obstacole, să ne lepădăm de cele lumești, să lăsăm zgura pe pământ, să ne dobândim dreptul la înălțare…
Și încă îmi amintesc fragmente din poeziile marelui poet și martir al închisorilor Radu Gyr:
Ești Doamne bun, eu pământean și rău/
În dragoste nu-ți seamăn, nici în milă/
Dar după răni, sunt chip din chipul Tău/
De păr dospit din cer, nu din argilă…
Atât de dulce știu să cad/
Și-atât de greu mă-înalț în sfere/
Că rădăcina mea în cer e/
Iar fructul ei se coace-n iad...

-------------------------------

Prof. Dr. Nicholas DIMA
USA, 27 decembrie 2022

Nota Observator ;

Nicolae Dima s-a nascut lin 1936, in comuna Curcani, Jud. Ilfov. Absolva liceul „Mihai Viteazul” din Bucuresti (1954). Dupa doi ani, ca student la Institutul Politehnic, este exmaticulat pe considerente politice (1956). In acelasi an este arestat si condamnat la doi ani inchisoare – Timisoara, Jilava, Aiud, Gherla – pentru tentativa de a parasi tara.
       Obtine licenta la Facultatea de Geografie-Geologie a Universitatii din capitala (1967). Lucreaza ca metereolog la Aeroportul Baneasa (1967-1968)
       In 1969 paraseste tara stabilindu-se in Statele Unite. Aici obtine diploma Master of Arts, iar in 1975 isi ia doctoratul la Columbia University din New York cu teza „Consecintele etnice ale politicii demografice a Uniunii Sovietice.
       Ocupa pe rand functiile: Profesor la William Patterson College din New Jersey, la John F. Kennedy Special Warfare Center and School de la Fort Bragg, Noth Carolina, Scoala de Comando a Armatei Americane; redactor la Postul de radio „Vocea Americii” (1975-1985 si 1989-1999); Visiting Professor, Jerome E. Levy Chair, Naval War College, Newport, RI (2001); Adjunct Professor and Research Associate, William R. Nelson Institute, James Madison University, Harrisonburg, VA (2002-2004); Professor of Pedagogy and Teaching Methodology and offering lectures and block of instruction on Cross-Cultural Communication as well as Globalization issues la St. Mary’s University College, Addis Ababa, Ethiopia (2005-2007).
       Opera si activitatea. A scris lucrari si studii social politice de cultura internationala, care au fost folosite ca materiale de predare si documentare la: James Madison University, Boston College, University of Nebraska, US Army’s John F. Kennedy Special Warfare Center and School, Naval War College, Newport, RI, si in alte institutii.
       A colaborat la majoritatea publicatiilor din exil






Observatorul    12/27/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian