Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Lumea Culorilor - Ordinea corectă a culorilor Tricolorului

La 1 Decembrie este Ziua Națională a României, când noi românii, indiferent unde ne aflăm, anul acesta sărbătorim cu toții 104 ani de la Marea Unire din 1918. După Mica Unire din 1859 când Țara Moldovei s-a unit cu Țara Românească, în 1918 pe fondul renașterii naționale a românilor, odată cu unirea Transilvaniei și a Banatului, a rezultat Statul Național ROMÂNIA. Această sărbătoare a mai fost legiferată în timpurile trecute la 10 mai și la 23 august, dar ziua de 1 decembrie a fost stabilită prin Legea nr. 10 din 1990.
Mergând înapoi pe firul istoriei despre tricolor, documentele militare rămase au menționat la 175 dupa Hristos, ca stindardul de luptă al dacilor purta culorile roșu, galben și albastru dispuse pe orizontală, iar în Novella XI din anul 535 se menționa că acestea formau culorile Daciei pe vremea împăratului Justinian cu prilejul fixării teritoriilor supuse acestuia. Intr-o carte a unui istoric german publicată la Brașov în 1851 se face mențiunea că cele trei culori ale drapelului românesc sunt o moștenire de pe timpul Daciei Traiane.
Roșu, Galben, Albastru sunt 3 culori dragi nouă, ele făcând parte din tricolorul nostru. Dealungul istoriei, culorile au rămas aceleași, schimbându-se numai poziția sau proporțiile lor. Se știe că încă din vechime aceste trei culori au fost utilizate de români ca simbol al lor și pentru desemnarea lor. Urmaș al vechilor steaguri de luptă din Moldova și Țara Românească, tricolorul a apărut în secolul al XIX-lea și a devenit simbolul identității și unității naționale .Cele trei culori ale drapelului s-au regăsit pe steaguri sau stindarde încă din vremea lui Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul. In diplomele emise de Mihai Viteazul aceste culori se regăsesc pe scuturi și lambrechinii stemelor. Alegerea celor trei culori care compun drapelul României - roșu, galben și albastru - a fost decisă la 1848 de Guvernul revoluționar constituit la Islaz. Decizia a fost luată în 14 iunie la Craiova, moment în care data de 26 iunie a fost stabilită pentru a marca Ziua Drapelului Național.
Drapelul României are formă dreptunghiulară. Lățimea drapelului este egelă cu 2/3 din lungimea acestuia iar lățimea fiecărei fâșii de culoare este 1/3 din aceeași lungime. Dispunerea culorilor se face începând de la hampă (lance), în următoarea ordine: albastru-cobalt, galben- crom, și roșu-vermion. Ordinea culorilor se citește de la stânga la dreapta. În cazul, în care, culorile sunt aranjate în succesiune verticală, albastrul se poziționează sus, urmat, evident, de galben și roșu.
Cele trei culori alese au fost orientate în sus, pentru a simboliza verticalitatea poporului român. Doar drapelele a trei țări europene mai au trei culori orientate vertical: Italia, Franța și Belgia.
Roșul semnifică sângele vărsat de înaintașii noștri pe câmpurile de luptă, pentru împlinirea idealurilor de libertate. Galbenul are menirea de a exprima măreția acestei țări, prestigiul ei și virtutea locuitorilor săi. Albastrul a fost ales pentru a exprima seninul cerului, credința și gândirea limpede a poporului român.
Drapelul național a fost arborat cu cinste pentru prima dată la o întrecere sportivă de renume în 1924, cu prilejul Olimpiadei de vară de la Paris, când echipa națională de rugby a României a obținut medalia de bronz. Drapelul României a fluturat în 1984 de 53 de ori la ediția a XXIII-a a Jocurilor Olimpice de la Los Angeles, când România a obținut atunci 20 de medalii de aur, 16 de argint și 17 de bronz. In anul 1995 Drapelul național a fost arborat pentru prima dată pe Everest, cel mai înalt vârf al lumii.

Tricolorul ne însoțește peste tot, mai ales de 1 decembrie când sărbătorim Ziua Națională, si când ne ajută să ne amintim cine suntem. Tricolorul este ca o veritabilă icoană a neamului românesc. Si nu uitați, steagul românesc este ALBASTRU-GALBEN-ROȘU ! Când este așezat orizontal, culoarea albastru este în STÂNGA, iar în poziție verticală, ALBASTRUL ESTE SUS !


arh. Ion Constantinescu, Toronto





arh. Ion Constantinescu    11/25/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian