De vorbă cu Oana-Raluca Gherghe, gerant interimar la Consulatul General al României în Toronto
Oana-Raluca Gherghe conduce, de un an, Consulatul General al României în Toronto, din poziția de gerant interimar. Diplomat de carieră, cu aproape 20 de ani de experiență în Ministerul Afacerilor Externe/MAE, șefa oficiului consular care deservește comunitatea românească din Ontario și Manitoba a pornit ca atașat diplomatic și acum are gradul diplomatic de ministru consilier. Înainte de a veni în Toronto, a fost director al Direcției Monitorizare și Suport Consular, din cadrul Departamentului Consular, direcție care este în spatele sistemelor consulare pe care le cunoaștem cu toții: E-Consulat, Centrul de Contact și Suport, adică Call Center-ul de la București. Oana-Raluca Gherghe este jurist de profesie și, de-a lungul carierei și-a desfășurat activitatea în Departamentul Juridic al MAE, a fost coordonator al secției consulare a Ambasadei României la Ankara, apoi a revenit la București la Cabinetul secretarului general și ulterior la Departamentul Consular, de unde a și plecat la post la Toronto.
- Cu un asemenea background, ce strategie aveați pentru serviciile consulare destinate comunității de români din Ontario?
- Pentru că am condus Direcția Monitorizare și Suport Consular din cadrul Departamentului Consular, am venit într-adevăr pregătită pentru munca de la Consulatul General din Toronto. Știam că se acumulase un volum mare de solicitări care așteptau soluționarea și făcusem un plan în principal legat de folosirea optimă a platformei E-Cons/e-consulat. Aveam deja o privire de ansamblu și a situației legate de efectivul resurselor umane și venisem gata să pun în aplicare planul de rezolvare a cât mai multor probleme consulare, printr-un efort de echipă.
- Ați început activitatea în 2021, un an dificil pentru toată lumea, eram încă în pandemie. Ce anume a fost cel mai greu de luat în calcul și mai ales de pus în practică?
- Cum tocmai am precizat, factorul resurse umane a fost cel mai acut: cu doar un consul, a fost aproape imposibil de ținut pasul cu cererile de servicii consulare ale românilor din Canada. În plus, presiunea adăugată de toate condițiile pre și post Covid-19, incertitudinile legislative legate de izolare, igienă, libera circulație, toate măsurile legate de pandemie au îngreunat procesul necesar muncii consulare. Probabil că reorganizarea, mărirea echipei și organizarea consulatelor itinerante au fost principalele obiective pentru soluționarea cererilor multiple. Nu a fost posibilă realizarea imediată, dar am stabilit fiecare pas în parte și acum, după un an de zile pot spune că obiectivul a fost îndeplinit
- Cu ce ați început efectiv munca în Consulatul General din Toronto?
- Restrângerea până aproape de blocaj a activității consulare din cauze pandemice și subdimensionarea resurselor umane au produs un uriaș volum de cereri acumulate. Practic, era aproape imposibilă asigurarea solicitărilor consulare obișnuite: pașapoarte românești, certificate de stare civilă, procesarea altor cereri mai complicate. În timp, echipa s-a mărit, am primit delegații de sprijin din țară, ne-am aplecat asupra soluționării serviciilor fără să ne uităm la ceas și am reușit ce ne-am propus: să aducem procesările la zi undeva în luna iulie a acestui an. Dacă atunci când am venit se aflau în sistem aplicații care așteptau cu lunile o rezolvare, acum, cererile sunt verificate în E-Consulat în maximum 3 zile lucrătoare, iar programări sunt disponibile în perioade rezonabile de timp. Astfel, pentru cererile uzuale, cetățenii româno-canadieni își pot rezolva o problemă în câteva zile.
- Ca pretutindeni în lume, și românii din Canada solicită mai mult serviciul de pașapoarte în prezent. Care ar fi explicațiile?
- Trendul acesta nu este numai pe continentul nord-american. MAE s-a confruntat cu o creștere continuă a numărului de servicii consulare solicitate de către cetățenii români din străinătate, tocmai pentru că dimensiunile prezenței românești în afara granițelor au înregistrat o permanentă tendință ascendentă. De aceea, sarcina tuturor diplomaților cu atribuții consulare cunoaște o multiplicare și o diversificare fără precedent. Este adevărat că românii din Canada par să se orienteze mai mult către redobândirea actelor românești, în contextul dublei calități (și a celei de cetățean al Uniunii Europene). Pe de altă parte, aș menționa faptul că reînnoirea pașaportului românesc ar trebui să fie o constantă, chiar dacă nu avem nevoie neapărat să călătorim în perioada următoare, pentru că acesta este documentul care ne dovedește cetățenia română, acesta este documentul pe baza căruia putem oricând să mergem acasă în calitate de cetățeni români, de aceea ne propunem să venim în întâmpinarea unui număr cât mai mare de solicitanți, ba chiar să promovăm această idee.
- Faceți parte dintre specialiștii care au lucrat la acest site/această aplicație. Care sunt principalele atuuri, ce poate fi îmbunătățit conform celor observate lucrând direct cu românii care folosesc aplicația?
- Motto-ul E-Consulat.ro este Consulatul mai aproape de tine, cred că acesta este principalul atu. Faptul că solicitanții de servicii au posibilitatea de a trimite documentele înainte spre verificare, într-un sistem securizat, este în avantajul acestora. În plus, aceștia se deplasează la Consulat doar atunci când dispun de toate documentele și când au toate premisele că vor putea depune cererea la data programării, un element esențial în primul rând acolo unde Consulatul acoperă o arie foarte mare iar distanțele sunt mari, cum este în Canada, de exemplu. Un al doilea avantaj al platformei sunt programările. Astfel, după ce le sunt verificate cererile, solicitanții de servicii consulare își pot alege singuri ora și data la care doresc să vină la Consulat. Îi asigur pe această cale că ne străduim să respectăm programările și să soluționăm cererile la ora programată. Un argument final, cu toate că nu le-am epuizat pe toate, este acela că E-Consulat.ro oferă procesarea serviciilor în sistem informatic, ceea ce mărește exponențial numărul de servicii pe care le putem efectua prin faptul că sunt micșorați timpii alocați fiecărei cereri.
- Cum îi informează CG Toronto pe cetățenii români despre serviciile oferite?
- Consulatul General al României în Toronto are o pagină de internet dedicată, integrată cu cea a Ministerului de Afaceri Externe, ca orice alt oficiu consular din lume, iar adresa noastră este: https://toronto.mae.ro/ , avem de asemenea o adresa de e-mail directă: toronto.consul@mae.ro, informăm românii din Canada și prin pagina de facebook: https://www.facebook.com/cgtoronto Pe website pot fi găsite numerele de contact și e-mail-ul alocat Call Center-ului destinat informațiilor consulare, apelabil 24/7, cu tarif local din Canada, dar la care se răspunde de către operatorii din România. În situația în care problemele semnalate sunt specifice apelurile sunt direcționate către CG Toronto și răspundem oricărui solicitant. De asemenea, există și un număr de telefon de urgență, destinat exclusiv cetățenilor români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență (accidente, decese, îmbolnăviri, calamități și alte situații de pericol sau cu caracter extraordinar). Este precizat pe site că la acest număr de telefon nu se furnizează informații consulare și nu se fac programări. Încercăm să comunicăm pe cât posibil cu toate comunitățile românești din provinciile canadiene aflate în circumscripție și să răspundem cerințelor, evenimentelor culturale. E foarte important să putem ajunge la fiecare român din Canada care are nevoie de servicii consulare, dar și să fim alături încercărilor constante de păstrare a tradițiilor, culturii naționale. Există multe asociații românești, biserici, presă în limba română. Canada, o țară cu adevărat multiculturală, încurajează și sprijină comunitățile etnice, iar misiunea consulatului constă și în alinierea cu aceste activități. Pregătim, de exemplu, evenimentele care vor avea loc cu ocazia Zilei Naționale, în multe zone în care există mari comunități românești.
- În mai puțin de un an, aveți deja experiența a 6 consulate itinerante. Câte servicii rezolvate au însemnat, ce ați găsit în teren și cum v-au primit românii din comunitățile aflate la mare distanță de Toronto? S-au mai decongestionat solicitările venite din partea marilor comunități românești din zonele unde deja ați răspuns prin aceste itinerante?
- Consulatele itinerante presupun un efort, dar sunt foarte apreciate de comunitatea din Canada. Echipa de funcționari consulari se deplasează în zone cu concentrare mare de cetățeni români sau aflate la distanță apreciabilă de consulat, pentru a le oferi la fața locului serviciile de care au nevoie, astfel încât scutesc timp, drumuri. Asta înseamnă că deplasăm personalul consular, echipamentele necesare, consumabilele, elementele de securitate. Efortul se extinde atât în perioada pregătirii deplasării, cât și după, când se procesează toată munca din timpul itinerantului. Asta presupune muncă triplată, pentru că și ghișeul din Toronto funcționează la zi. Dar după experiențele reușite și reacțiile românilor, nu ne îndoim că merită efortul, venim noi către cetățeni, care nu mai pierd timp cu drumul la oficiul consular din Toronto. La Kitchener, de exemplu, am fost de trei ori, pentru că în zona Cambridge Kitchener - Waterloo e o comunitate foarte mare de români. Și la Windsor ne-am deplasat de două ori, la Winnipeg am fost o dată și revenim în decembrie.
- Acum știți câte servicii se pot face într-un an pentru comunitate. Există o sinteză a nevoilor românilor de aici în materie de servicii consulare?
- Până la mijlocul lunii noiembrie am procesat peste 11.000 de servicii consulare. Un record, cu siguranță, în contextul în care în ultimii șase ani nu s-au procesat mai mult de 6.000 pe an. Concluzia mea în acest an este că cererea este mult mai mare, însă lumea este reticentă în a veni la Consulat și în a obține acte românești. Există un număr foarte mare de cetățeni români care nu mai dețin acte românești de când au venit în Canada. Îi sfătuiesc ca, încet, încet să vină la Consulat să obțină certificatele de stare civilă, să obțină pașaport românesc, să transcrie nașterea copiilor din Canada. Și ei sunt cetățeni români și au dreptul la acte românești. Toate aceste formalități trebuie făcute din timp, fără presiunea necesității. De obicei, când nevoia dictează, nu avem timp, iar aceste proceduri durează.
- Există cazuri speciale pe care le-ați sprijinit la CG Toronto? Sunt români cărora nu le pot fi rezolvate solicitările din motive obiective? Ce vă impresionează în interacționarea cu oamenii veniți la ghișeu?
- Cred că ne putem ajuta unii pe alții, iar Consulatul are exact această misiune, de a le sta la dispoziție cetățenilor români. CG Toronto este format din români, oameni dornici să rezolve în timp util problemele de natură consulară din comunitate. Sunt de exemplu foarte mulți copii și nepoți de români care poate nu mai vorbesc limba, dar își doresc să recupereze documentele care să le ateste cetățenia. Vor pașapoarte românești, europene. Sau e generația de seniori, care aplică pentru pensia din țară. Pot ajunge la consulat cazuri și situații delicate, pentru care e nevoie de o muncă specială. Dar fiecare conațional care are nevoie de documente, rezolvări legale, asistență, beneficiază de aceeași dedicație din partea echipei consulare. Mesajul meu adresat cetățenilor români este să se gândească la reînnoirea și menținerea la zi a documentelor, atât pentru ei, cât mai ales pentru cei mici, copii și nepoți. Îi rog să nu ezite să se adreseze consulatului pentru sprijin și îi asigur că vom face tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta.
- Multumim stimată doamnă, vă dorim succes in importanta dumneavoastră misiune pe care o aveti aici, in Canada
|
Observatorul 11/24/2022 |
Contact: |
|
|