Miami, orasul insorit tot anul
De cand ma stiu iubesc calatoriile. Am avut acest “microb” al plecarii in vacante, de pe vremea cand mergeam cu parintii fie la mare fie la munte in tara noastra. Mereu ma apuca nerabdarea, acea “febra” a facutului bagajelor si de multe ori nici nu dormeam in noaptea dinaintea plecarii. Imi imaginam tot felul de scenarii despre cum va fi vacanta, ce voi vedea, ce voi face si mai ales cu ce amintiri ma voi intoarce de acolo. In aceasta privinta nici acum nu m-am schimbat: am ramas acelasi copil, mai imbatranit, ce-i drept dar cu acelasi mare dor de duca…in calatorii!!
Recunosc ca vine o vreme cand iti este tot mai greu sa te incumeti sa pleci intr-o calatorie, intr-un loc nou, in care trebuie sã te descurci singur sa ajungi din punctul A în punctul B, sa decizi ce vrei sa vezi si ce sa faci în fiecare zi, sa iesi din rutina ta zilnica, din confortul casei. Dar o dorinta mai veche a noastra (a mea si a sotului), ne-a indemnat sa pornim intr-o calatorie destul de lunga. Am traversat America de Nord de la vest la est, cu doua escale, timp de 12 ore, pana am ajuns la Miami, orasul insorit tot anul.
De altfel, calatoriile facute la varste mai inaintate ne invata lucruri nu doar despre lume si locuri dar si despre noi insine. Trebuie sa fii mai precaut, mai rabdator, sa nu te grabesti, sa fii mai organizat, pana si obiectivele de vizitat se incadreaza in alte tipare. Asadar, primul pas - sosirea la aeroport cu 3 ore inainte de decolare.
Aeroporturile nu mai sunt locurile care, cu ani in urma, te faceau sa pleci la drum cu bucurie, cu ganduri frumoase, cu vise plutind deasupra norilor. Acum este mult haos, multe ore de asteptare, multe formalitati, multa lume grabita si trebuie sa fii pregatit pentru eventualele intarzieri sau anulari de zboruri. Randul de controlul de Securitate este mai lung decat ar trebui si totusi, majoritatea oamenilor ce stau la coada par multumiti. Banuiesc ca toti care merg la Miami se gandesc exact la acelasi lucruri. Nisip, plaje, lumina limpede, soare, relaxare, distractie.
Dupa o calatorie de 12 ore am ajuns in orasul mult visat. Ti se pare ciudat ca esti in America si ca auzi in jurul tau doar spaniola. Orasul este foarte latinizat, sa spun asa. Sunt aici cubanezi, mexicani, columbieni, venezueleni, cam toate natiile din America Latina, și, credeti-ma, nu sunt deloc puțini. La un moment dat, in South Beach, aveam impresia ca suntem undeva in Mexic, nicidecum in Statele Unite. Ba chiar exista si un cartier, Little Havana, unde s-au așezat, cu mai mult de 50 de ani in urmã, cubanezi ce fugeau din calea regimului impus de Castro. Pe scurt am sa scriu despre locurile pe care am avut ocazia sa le vad, locuri ce mi-au ramas in minte si in suflet si stiu ca le voi pastra aici intreaga mea viata.
Ce pot spune despre plaja din Miami Beach? pot spune ca sunt putine plaje in lume care pot concura cu plajele late, cu nisip fin ca acolo. Palmierii și albastrul azuriu al oceanului intregesc imaginea idilica. Intrarea pe plaja se face pe mici alei printre dune, iar salvamarii, ca-n filme, sunt cocotati in casutele colorate de pe plaja, la datorie, cu ochii pe turistii neascultatori ce se avanta in valurile oceanului. Intr-una din zile am fost in parcul national Everglades, unul dintre cele mai mari si mai cunoscute din intreaga lume. Zona in care am fost eu seamana destul de mult cu Delta Dunarii si, fiind aproape 30 de grade Celsius aici nuferii stau sa infloreasca si totul este verde. Everglades este un râu, ce se deplaseaza foarte, foarte incet, viteza fiind de o mila pe zi. Este totodata singurul loc din lume unde crocodilii si aligatori locuiesc impreuna, iar aici ii poti vedea in mediul lor natural. Everglades a intrat in patrimoniul UNESCO si a fost declarat Rezervatie a Biosferei in 1976. Pret de cateva ore am uitat ca buletinul meu este al unui adult si am fost din nou copilul care se bucura de show-ul cu crocodili, prezentat de un curajos dresor, daca pot sa-l numesc asa.
Conform programului stabilit in ziua urmatoare am vizitat - Muzeul si Gradinele VIZCAYA care sunt considerate a fi ”comorile” orasului. Intregul complex, gradinile, arhitectura si modul cum sunt amenajate imprejurimile te fac sa uiti ca esti in SUA. Domeniul a apartinut lui James Deering, un bogat om de afaceri american. A fost construit in 1916 si are 34 de camere situate in jurul curtii interioare. Stilul specific Italiei Renascentiste este completat cu interioare dotate cu mobila si arta decorativa din secolele 15-19. Gradina interioara are fantani si bazine cu sculpuri in stil italian. Numele ”vizcaya” este un cuvant de origine basca si inseamna ”loc inalt”. Ghidul ne-a spus ca la proiect au lucrat 1100 muncitori, multi fiind adusi din Italia.
Vizita la Vizcaya ma ajutat sa-mi fac o idee despre stilul de viata luxos, chiar extravagant al bogatasilor americani de la inceputul secolului al XX-lea, care traiau in palate elegante, inspirate de arhitectura europeanã veche. Cine știe cate petreceri fabuloase au vazut si au ascultat zidurile vilei? Cine stie daca nu a trecut chiar și Jay Gatsby pe aici, candva? De acasa am achizitionat prin intermediul platformei - getyourguide - bilete pentru o plimbare prin Miami. Acestea includeau o plimbare de jumãtate de zi cu Big Bus-ul prin Miami, apoi o plimbare cu un vas pe mare pentru a admira casele vedetelor. Dupa vreo jumatate de ora de navigatie am ajuns intr-un golf de unde rand pe rand am vazut vilele producatorului Tommy Motola, ale lui Silvester Stalone, ale lui Will Smith, David Beckham, Jennifer Lopez, Julio Iglesias, Shakira si multi, multi altii. Tot aici au avut case celebrul interlop Al Capone, dar si nabadaioasa actrita Liz Taylor. Orice vedeta care se respecta are o casa in Miami cu iesire directa la ocean si cu un vaporas ce stationeaza in docul propriu. Asta-i America daca nu au o istorie prea bogatã se lauda foarte tare cu vedetele.
Locul care mi-a adus cea mai mare satisfactie, uimire, mirare, bucurie, emotie a fost Casa Versace, acum cunoscuta sub denumirea de Casa Casuarina. "Aceasta este o casa reprezentativa pentru cei bogati si faimosi care locuiesc in mijlocul South Beach. Este o proprietate unica, creata de un geniu; este o opera de arta, o bucata de istorie", a spus Loftin. Am vizitat casa, am servit lunch-ul la restaurant si aveam senzatia ca traiesc intr-o alta epoca, sau am trait acolo intr-o alta viata. Stiti cum se bucura un copil? Asa m-am bucurat eu cand am pasit pe scarile Casei Versace. Cum sa nu te bucuri cand vezi maretia vilei, decorata cu bun gust, desavarsit, ce are 10 dormitoare, 11 bai, vedere la ocean, piscina cu mozaic de 16 metri patrati, placata cu aur de 24 de carate.
Apoi, in jurul piscinei se vede mozaicul din curte sub forma de cercuri, patrate si triunghiuri, tavanele si peretii pictati manual. Aici totul “vorbeste » despre bogatie. Chiar si capacul de la toaleta este suflat cu aur. Viata lui Versace este o poveste care impresioneaza prin ceva fara asemanare. El nu si-a limitat activitatea doar la piese vestimentare ci a ajuns sa creeze accesorii, mobile si chiar broderii. Aceste produse de lux infrumuseteaza si astazi casele celor mai cunoscute vedete internationale. Cu toate acestea, luxul nu i-a adus o viata linistita lui Gianni Versace. El a fost impuscat mortal chiar pe treptele din fata casei, in anul 1997. Ei bine, acum, dupa deja o luna de cand am revenit acasa, in Vancouver, pot spune ca tot ce am trait acolo mi se pare ca a fost un vis care face parte din mine. Am vazut locuri care iti taie rasuflarea, locuri care mi-au oferit liniste interioara, bucurie, entuziasm.
Am amintiri frumoase care vor ramane ca o lumina tot mai slaba, ce straluceste la capatul unui drum nu prea lung, o lumina de care ma departez pasind lent spre umbra iernii, odata cu scurgerea aniilor. Asadar, Miami este o metropola infloritoare iar ceea ce gasesti aici este atat de diversificat incat poate satisface toate gusturile si experientele dorite. Ce am descris mai sus sunt doar o parte din experientele traite in acest oras magic, oricand putand sa descoperi si altceva.
Va invit sa o faceti pentru ca : “Viata nu este ce ai trait, ci ce iti amintesti ca ai trait si cum ti-o amintesti pentru a o povesti “– Gabriel Jose Garcia Marquez”
Dorina Cornelia Aldea- Vancouver
|
Dorina Cornelia Aldea- 11/10/2022 |
Contact: |
|
|