Manifestări cultural-religioase de Sfântul Dumitru, la Craiova
În fiecare an, apropierea praznicului Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir pirlejuiește manifestări de cinstire a memoriei sale, în toate comunitățile creștin ortodoxe, dar mai ales în acelea care îl au pe Sfântul Dimitrie ca ocrotitor. Tradiția este una veche și s-a manifestat în diferite forme, mai ales în aceea a sărbătoririi „hramului” bisericii din comunitatea respectivă, fiind foarte multe satele românești unde bisericile au acest hram. Și acum, în vremurile moderne, când este hramului satului (mai ales de Sfântul Ioan, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfinții Împărați Constantin și Elena, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Sfântul Prooroc Ilie, Sfânta Maria Mare și Sfânta Maria Mică, Sfântul Mucenic Dimitrie, Sfântul Ierarh Nicolae) oamenii se adună cu neamurile și prietenii, la câte unul acasă și, după slujba de la biserică, urmează o petrecere. În unele locuri se mai face, după-amiaza (am constatat chiar în această toamnă, pe 8 septembrie, la Socu-Bărbătești, în Gorj) hora satului. Desigur, orașele au preluat altfel această tradiție și un exemplu este Craiova, unde, chiar în aceste zile, mai multe activități cultural-religioase au fost înscrise într-un program destul de amplu, cu implicarea și a unor instituții de cultură.
Duminica premergătoare sărbătorii, a fost ziua vernisării unei expoziții cu totul aparte, purtând genericul „Reprezentări ale Sfântului Dimitrie la Muntele Athos”. Expoziția a fost organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, în parteneriat cu Muzeul Olteniei din Craiova, secția de etnografie și cu Fundația „Muntele Athos” din Salonic, Grecia. Ambele orașe sunt ocrotite de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale cărui sfinte moaște se găsesc în Catedrala Sfântul Dimitrie din Salonic, dar câteva părticele se află și la Catedrala Mitropolitană din Craiova, care poartă același hram. Piesele acestei expoziții itinerante constituie reprezentări ale Sfântului Dumitru după fresce, icoane portabile, opere de artă minoră, broderii din aur, sculpturi în marmură și altele, care care acoperă în timp perioada secolelor XII-XX.
Deschiderea expoziției a fost făcută de către domnul Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, după care au vorbit, despre expoziție și despre semnificația sărbătorii: Anastasios Ntouros, directorul Mount Athos Center; Apostolos Patelakis, de la Institutul pentru Studii Balcanice din Salonic; arhimandritul Vladimir Dărângă - Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”; Irinel Cănureci, șeful secției etnografie a Muzeului Olteniei. După cum au declarat, în alocuțiunile lor, domnii Lucian Dindirică și Apostolos Patelakis, prezenta expoziție face parte dintr-un șir de activități care au rezultat din colaborarea dintre Biblioteca „Aman” și instituții culturale din Salonic. Profesorul dr. Apostolos Patelakis nu uită faptul că s-a născut în Craiova, că și-a făcut aici toate studiile de bază, de la cele primare până la cele universitare și că orașul l-a primit și îl primește mereu cu toată dragostea. Expoziția, care poate fi vizitată la „Casa Băniei” din Craiova până pe data de 27 noiembrie, a fost prezentată în mai multe orașe europene, iar recent a revenit dintr-un itinerar american.
Programul manifestărilor de Sfîntul Dumitru cuprinde, la Craiova, și alte momente de remarcat, între care traditionala procesiune, pe străzile centrale ale orasului, cu raclele în care se află părticele din moaștele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale Sfintei Mucenițe Sabina, prăznuită în data de 27 octombrie, și cu racla în care se află moaștele Sfântului Ierarh Nifon, ale Sfintei Mucenițe Tatiana diaconița și ale Sfinților Mucenici Serghie și Vah. În ajunul și în ziua de 26 octombrie slujbele la catedrală sunt special dedicate Sfântului Dumitru.
Rodica Păvălan
|
Rodica Păvălan 10/24/2022 |
Contact: |
|
|