Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Cătălin Domniteanu din Montreal : fizica cuantică și sculpturile alegorice în sticlă: întrebări și regăsiri

Cãtălin Domnițeanu, ASA, M. Eng., P. Eng. este sculptor și vitralist, „sculptor în sticl㔠– cum el singur a găsit termenul pentru a defini mai bine arta lui. Este și inginer mecanic cu o lungã experiențã în diferite industrii, și curiozitatea lui în mecanică s-a extins la... fizica cuantică, așa cum vom vedea din câteva din ultimele sale opere de artă create în primii săi ani de când locuiește la Montreal, care explorează și exemplifică noțiuni foarte complexe de fizică cuantică care vorbesc despre fenomene care nu sunt încă pe deplin explicate nici de știință. Cătălin Domnițeanu, gălățean de origine, care a „migrat” pentru a doua oară în viață, venind din Alberta în Quebec mai ales pentru că auzise că în Quebec arta este un domeniu mult mai apreciat decât la Calgary și că scena artistică întrece cu mult în efervescentă cultura preeriilor canadiene, nu a dat greș! Căci, iată, talentul și originalitatea sculpturilor lui în sticlă încep să fie cunoscute și apreciate de importante grupări în arte vizuale aici, în Quebec, dar și la Ontario, la frații și vecinii noștri naturali.

Lăsând la o parte pandemia, anul acesta a fost unul fructuos în expoziții și evenimente artistice pentru dl. Domnițeanu: în luna mai, a participat la o expoziție organizată de 44 Art Events pe Marele Chei al Portului Montreal cu o colecție de cinci piese pe subiecte de fizică fundamentală, iar în luna august a expus lucrarea sa intitulat㠄Finally Tuned” la Papermill Gallery din Toronto, într-o expoziție organizatã de Society of Canadian Artists. Participarea a fost deschisã internațional și a fost jurizatã, iar lucrarea sa Finally Tuned a primit Premiul II de Excelențã.
La expoziția din mai din Old Montreal, cele cinci lucrări expuse fac un exercițiu extensiv de examinare a arhitecturii elementare a universului. Iată ce spune artistul:
„Întîi vã invit sã remarcați cã marile teme ale vieții, cum sunt curgerea timpului, sau chestiunea conștiinței, ori chestiunea nimicului și a existenței, ne-rezolvate fiind, ne lasã libertatea sã ticluim interpretãri despre lume. Așa se nasc fantezia și miturile, așa se nasc școlile de gândire și așa începe toatã dinamica cunoașterii. Arta are un rol special în asta. Dincolo de aspectul decorativ și emoțional, în viziunea mea artistul face una dintre cele mai profunde investigații ale naturii umane.” Cătălin Domnițeanu dă și un alt exemplu din Istoria Artei, (acolo unde știința a investigat arta) și anume, (continuând ideea sa precedentă):
„Dincolo de aspectul decorativ și emoțional, în viziunea mea artistul face una dintre cele mai profunde investigații ale naturii umane. Participarea lui/ei la formularea ideilor despre lume fiind scurtãturi cãtre cunoaștere, îmi place sã cred, deși mai curând arta pare cã urmeazã învãțãturile științei (și le returneazã societãții) iar mai puțin cã le avanseazã. Încã mai cercetez chestiunea, dar am întâlnit istorici ai artei care spun cã pointilismul lui Vincent van Gogh, de exemplu, a avut cunoaștere despre diviziunea luminii albe în spectre de culoare, idei avansate cu 200 de ani înainte de Isaac Newton, ca sã poatã deconstrui-reconstrui imagini. Cã suprarealismul lui Salvador Dali și Max Ernst sau expresionismul abstract al lui Pollock au avut și ele cunoaștere de dezvoltarea psihanalizei lui Sigmund Freud și a lui Carl Yung ca sã portretizeze lumi sustrase rigorii lor fizice, ori ca sã îmbrãțișeze lucrãri gestuale, pre-conștiente. Iar cubismul, la rândul lui, a avut cunoaștere despre radiația-X a lui Wilhelm Röntgen și despre principiul relativitãții lui Albert Einstein ca sã poatã înfãțișa simultan elemente ascunse ori în ipostaze succesive. În contextul acesta, remarcabilã este pictura lui marcel Duchamp, din 1912, Nud coborând scara, care incorporeaza și ideea de succesiune temporalã, și pe cea de de superpoziție, precedând ambele teorii din fizicã (în 1915, Teoria Relativitãții Generalizate, a lui A Einstein; în 1926, ecuația undei de probabilitate, a lui E Schrödinger). Duchamp nu și-a elaborat teoria lucrãrii în termeni științifici, nu-i putem atribui merit științific și probabil nici n-a influențat cercetarea științificã, dar genul acesta de paralelism mã intereseazã.”

Revenind la sculpturile sale în sticlă, Cătălin Domnițeanu este un adevărat exponent al Artei Contemporane și Conceptuale, este un explorator și un inovator în mediul în care lucrează, sticla, dar și în ideile pe care le vehiculează și pe care le exprimă în opera sa, deschizând o poartă și publicului pe care îl invită să chestioneze, să-și pună întrebări, obiectul de artă depășind caracteristicile decorative și de obiect provenit din domeniul beaux-arts, creat după anumite norme estetice.
Expoziția din luna mai a avut un public numeros și din comunitatea română, la care artistul a constatat un interes aproape școlãresc din partea adulților de diferite profesii, dar și de la adolescenți de vârsta colegiului.
Expoziția a mai avut ceva particular, anume cã la ea au participat încă trei artiști români extraordinari: Mona Mariana Ciciovan, Rodica Vinca, și Vasile Trif, fiecare cu lucrãri spectaculoase dar cu stiluri diferite.

Expoziția din luna august de la Papermill Gallery din Toronto, organizatã de Society of Canadian Artists a fost o expoziție internațională jurizată iar lucrarea dlui Cătălin Domnițeanu, Finally Tuned a primit Premiul II de Excelențã. Artistul s-a simțit onorat și pentru că marea majoritate a lucrărilor din expoziție erau figurative, și doar câteva abstracte, iar lucrarea lui era singura lucrare conceptuală din expoziție. Cunoscând faptul că juriul Societății Artiștilor Canadieni are, în general, o preferință pentru arta modernă și mai puțin pentru arta contemporană, acest premiu valoarează și mai mult în ochii artistului.
„Eu însumi am dilema mesajului artei conceptuale, dar probabil ca estetica lucrãrii mele, execuția, și mai ales suportul ei narativ o plaseaazã între cele douã stiluri. Confirmarea aceasta mã umple de satisfacție.”
Descriind această lucrare, Cătălin Domnițeanu spune: „Gândiți-vă la modelul atomic al lui Bohr, cu câteva orbite în jurul unui nucleu. Dați-i volum – extrudeți straturile și veți obține ceva care seamănă cu un amfiteatru roman. (...) Tribunele sunt ridicate la înălțimi diferite, la fel cum orbitele pe care gravitează electronii au nivele diferite de energie. Și fiecare tribună are subdivizii de valori diferite, așa cum am sugerat în lucrarea mea.”

(Pentru mai multe detalii în legătură cu sculpturile alegorice ale dlui Cătălin Domnițeanu, modul la care au fost concepute și întrebările pe care și le pune artistul, stimulând și publicul la o vizonare activă, vizitați website-ul lui la: catalindomniteanuarts_rn_en)

La vernisajul acestei expoziții; Cătălin Domnițeanu a avut și surpiza întâlnirii cu alți artiști români din Toronto: „M-am bucurat sã descopãr cã mai aveam o colegã de expoziție româncã, o artistã foarte sensibilã și profundã din Toronto, Alexandra Ștefan-, care a expus o sculpturã superbã. Tot cu ocazia vernisajului am mai întâlnit-o în persoanã pe Dana Meseșan, o prietenã artist tot din Toronto, care face tablouri tridimensionale utilizând componente industriale. Avem amândoi cam același parcurs artistic venit dinspre inginerie, și gãsesc lucrãrile ei fascinante.”

În ce privește viitoarele proiecte, urmeazã în luna noiembrie o expoziție de grup organizatã Rodica Vinca și de Uniunea Artiștilor Plastici și Muzicieni Români din Canada, la Casa Românã din Montreal. Cătălin Domnițeanu are în atelier alte douã proiecte cu subiect științific, pe care le va adãuga colecției. Între timp, la sfârșitul lunii octombrie va susține o prezentare a lucrãrilor sale colectivului de cercetãtori de la Dominion Astrophysical Observatory din Victoria și Pentincton, BC. De asemenea, artistul ne dezvăluie că este în conversație cu muzeul Cosmodome din Laval pentru organizarea unei expoziții educative. Veți putea afla mai multe detalii pe paginile sale sociale când va veni vremea. Cătălin Domnițeanu afirmă că se va bucura mult dacã membrii comunitãții românești, vizitând muzeul, își vor scrie impresiile.



Eva Halus. Montreal





Eva Halus    10/19/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian