Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Pace sau război ?

Începe marele, adevăratul război ? Între cine și cine ? Prin sabotajul încă anonim (dar nu și pentru ruși !) la cele două conducte majoritar rusești, Nord Stream 1 și Nord Stream 2, frontul pare să se mute din Ucraina într-un teatru mult mai mare. Mare cât toată planeta ?

Ne regăsim într-un curs universitar ținut de Halford John Mackinder, britanicul fondator al geopoliticii și al geostrategiei, cu a sa celebră lucrare „The Geopolitical Pivot of History” (1904). Asistăm la confruntarea care a început deja între puterile de apă și puterile de uscat (heartland), între SUA și Marea Britanie, pe de-o parte, și Rusia și China, pe de altă parte, la care se vor adăuga Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Canada la primele, plus Polonia, țările baltice etc., Belarus, Iranul, „stanele” din Asia Centrală, Kazahstan, Kîrghistan, Tadjikistan, Uzbekistan, la cele din urmă, la Rusia și China, puteri de uscat (heartland).

Deocamdată, bătălia se dă pentru viitoarea aliniere a două mari puteri încă indecise : Germania și Turcia. De partea cui se vor pune cele două ? Parlamentul german a votat masiv să nu trimită arme în Ucraina. Opinia publică din Germania e consternată de distrugerea Nord Stream 2, parțial proprietate germană. Turcia dă târcoale Organizației de Cooperare de la Shanghai și vizează o integrare în BRICS. India, nealiniată, își va păstra, cel puțin pentru o vreme, rolul de arbitru, de posibil negociator.

Dar ce i-o fi apucat ? De ce nu mai pot trăi împreună pe același Pământ ? Explicația e foarte simplă dar foarte bine disimulată, foarte bine ascunsă. Puterile de apă (Marea Britanie, SUA, Japonia etc.) s-au financiarizat și îndatorat, trăiesc majoritar doar din servicii, în primul rând financiare (Wall Street, City-ul londonez), și sunt supuse total consumului. Într-o asemenea măsură încât, fără noi cuceriri coloniale, imperiale, le așteaptă crahurile bancare și bursiere, falimentul.

De cealaltă parte, Rusia, China, Iranul etc. dețin materiile prime, energia în primul rând (petrol, gaz, cărbune), și producția de bunuri (China – uzina lumii !) care au nevoie de cumpărători solvabili (nu doar lichizi – adică bani tipăriți fără limită și fără control !). Unii fără alții nu pot exista, atâta doar că, din cauza datoriilor faraonice, „financiarizații” (în bani de hârtie, fără acoperire în aur, ca altădată) au mare nevoie să pună mâna pe măcar o parte din activele tangibile, reale ale lumii B pentru a redeveni solvabili.

Referendumurile din cele patru regiuni ucrainene (Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie), decretele de integrare în Rusia semnate de președintele Vladimir Putin compun celălalt eveniment de-o magnitudine comparabilă cu atacurile de la Nord Stream 1 și Nord Stream 2. Anexarea regiunilor ucrainene la Rusia a fost declarată inacceptabilă de Occident, dar deocamdată nu e mai puțin reală. Au fost sabotate conductele din Marea Baltică pentru a contrabalansa referendumurile și anexarea a 20 % din Ucraina de către Rusia ? Evident că lumea s-a rupt în două și orice speranță de pace, de negocieri și de restabilire a vechii ordini mondiale este fără suport. Deși Vladimir Putin, în cuvântarea sa festivă de la Kremlin, a chemat din nou Ucraina la negocieri.

Dimpotrivă, în plin război cu Rusia, Volodimir Zelenski a cerut admiterea de îndată, „subit㔠a Ucrainei în NATO, lucru pe care e puțin probabil să-l fi făcut de capul său și care, deci, ar putea chiar să se întâmple în lunile următoare. Dacă Ucraina va fi primit㠄instant” în NATO, războiul dintre Rusia și NATO va fi început deja. Prin cererea sa de acceptare imediată a Ucrainei în NATO, Zelenski vrea să grăbească declanșarea celui de-al treilea război mondial, a remarcat Dmitri Medvedev, fost președintre și fost prim-ministru al Rusiei, actualmente vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.
Lumea A, lumea din care și noi, românii, facem parte (am dorit atât de mult să fim în NATO și în UE și suntem încă atât de mândri !), pare să ajungă la capătul cursei, la sfârșitul unui mare ciclu istoric. În plus, Occidentul, așa-zisul Imperiu American, deși mult mai dezvoltat decât restul lumii, nu numără decât cca 1 miliard-1 miliard și jumătate de oameni. Doar China, India, Rusia și Iranul depășesc binișor 3 miliarde, au împreună o armată mult mai puternică decât SUA și NATO și, mai ales, deși vechi civilizații, par mult mai tinere, vitale și mai optimiste.

Dar cine poate convinge azi Marea Britanie și SUA, partenerii noștri, că negocierile de pace pot fi încă mai avantajoase mai ales pentru Occident ? Mai e oare posibil un dialog ? Dacă va intra și China în horă (Taiwanul), putem uita orice speranță. Și dacă va fi mare război, va câștiga lumea A sau lumea B, căreia i se va alătura Germania. Și Turcia. Azi, atât Germania, cât și Turcia sunt în NATO. Dar pentru cât timp?




Petru Romoșan    10/2/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian