Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului
Sărbătoarea are loc în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înțeleptul (886-911), când Maica Domnului s-a arătat Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos (pomenit în calendarul creștin ortodox la 2 octombrie), ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor, arată agerpres.
În lumea aceasta suntem puși ca un semn în fața arcului și zboară spre noi săgețile din toate părțile: "unele din arcul vrăjmașilor celor văzuți, care își încordează arcul asupra noastră și se laudă întru mândria lor, iar altele din arcul vrăjmașilor nevăzuți, încât noi ne jelim așa:
'Nu putem să suferim săgetăturile diavolești'. Altele vin de la firea cea care se luptă asupra duhului, iar altele de la arcul mâniei și îngrozirii celei drepte a lui Dumnezeu" ("Viețile Sfinților").
Cu toate aceste săgeți, Acoperământul Preacuratei și Prea-binecuvântatei Fecioare, ca o pavăză, ne ferește să nu fim răniți de moarte.
Tot astăzi este pomenit Sfântul Apostol Anania, unul din cei șaptezeci de ucenici ai Mântuitorului.
Superstiții și tradiții din popor
Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Pocroave, arată alba24. Este momentul în care se fac pregătiri pentru sezonul rece al ogoarelor. Se zice că de acum, dimineața, pământul va fi acoperit cu brumă.
Tradiția din popor mai spune că fetele se roagă Sfântului Procroavă pentru podoaba capilară deasă și azi nu se tunde părul, care nu trebuie aruncat și nici ars deoarece se pot face farmece cu el.
De 1 octombrie, creștinii țin post deoarece cred că astfel sunt feriți de boli, înec sau supărări.
Se mai spune că fetele și femeile care se gătesc de nuntă azi vor avea o căsnicie lungă și fericită.
Tot azi se servesc rudele și musafirii cu plăcinte de post, umplute cu mere sau cu dovleci.
|
Nelu Popescu 10/1/2022 |
Contact: |
|
|