Pr. Dr. Remus Grama -“The Romanian Ethnic Art Museum in Cleveland”, Cleveland, 2022
Parohul Catedralei “Sf. Maria” din Cleveland slujește de peste 33 de ani parohia sa, numărându-se între preoții cunoscuți ai Episcopiei Ortodoxe Române din America și Canada, din ultimii 41 de ani. Pe lângă munca sa pastorală, Sfinția Sa este cunoscut prin studiile sale de istorie a românilor-americani. Între acestea, menționăm: “Istoria Bisericii Sf. Maria din Cleveland” (colaborare, 2004), albumul iconografic “Shine, Shine, O, New Jerusalem”(2004); volumul “Episcopul Policarp Morușca Captiv în Propria lui Țară” (publicat în limbile română (2004) și engleză, în 2005); Românii-Americani si Marea Unire din 1918” (2018), precum și alte studii și articole.
Părintele ne surprinde iarăși cu un nou volum, publicat în editură proprie, în limba engleză, intitulat “Muzeul Etnic și de Artă Românească din Cleveland”. Prefațată de Întaltpreasfințitul Arhiepiscop Nathaniel (Popp), care elogiază preocupările culturale ale autorului, lucrarea poate fi privită ca o inedită istorie a acestui centru unic de cultură și spiritualitate. În același timp, este și un tur ghidat al acestui locaș de închinare și de elevare culturală. El conține numeroase ilustrări ale unor lucrări de artă românească, dintre care unele sunt bine cunoscute la nivel național, care se păstrează la această veche parohie ortodoxă română din SUA., înființată încă din anul 1904.
Lucrarea este, desigur, un act de cultură și de referință pentru cei ce doresc să aprofundeze cunoașterea istoriei, artei și culturii Românești, în special pentru tinerii care sunt chemați să-și cunoască și să fie mândri de identitatea lor națională. Poetul Marin Mihalache califica apariția lucrării ca pe “un eveniment cultural de exceptie care va dainui si va capata o si mai mare valoare odata cu trecerea timpului.” Sub aspect istoric, autorul nu prezintă doar o cronică a evenimentelor legate de această instituție unică pe continental nord-american, ci lămurește unele momente complexe din istoria Românilo-Americani. Totodată, el prezintă vizual multe din colecțiile de la muzeul din Cleveland, precum și cea de la Sala Românească de la Universitatea din Pittsburgh, care vor fi mereu deosebit de representative pentru cultura noastră națională.
Tipărirea acestei cărți a fost facilitată de generoasa donație a D-nei Maria Peicu, căreia atutorul îi rămâne îndatorat. Volumul este menit să deștepte conștiința Românilor-Americani asupra nevoii de conservare și promovare a artei și culturii românești din afara patriei. Părintele Remus Grama lansează un apel pentru donații pentru construirea unei clădiri adecvate pentru muzeul pe care îl conduce. Autorul invită pe românii care au fost binecuvântați cu o stare materială mai bună, să nu rămână nepăsători, ci să se alăture acestei cauze. “Muzeul etnic și de artă românească” este încorporat ca 501 (c) 3 și orice donație este deductibilă de la taxe.
Tipărite în color, într-o ținută grafică elegantă, cele 232 de pagini ale acestei noi apariții editorial sunt educative și se cer citite de toți iubitorii de istorie și cultură românească.
Autorul își dedică munca sa și orice venit obținut de la această carte muzeului. Puteți obține exemplarul Dvs., pentru o donație de numai $25 (Plus, costul expedierii, pentru SUA se adaugă $10 pentru expediere). Cecul se va scrie pentru “REAM” și se va expedia pe adresa: St. Mary Romanian Orthodox Cathedral, 3256 Warren Road, Cleveland, Ohio 44111, USA.
|
St. Mary Romanian Orthodox Cathedral 9/26/2022 |
Contact: |
|
|