A mai căzut o stea, Elizabeth the Great
În tradiția populară românească se spune că atunci când moare un om cade și o stea, se stinge și lumânarea acestuia din ceruri. Astăzi a căzut o stea mare, poate cea mai mare a timpurilor noastre, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, și regina a cincisprezece state suverane, membre ale Commonwealth, printre care și țara noastră de adopție, Canada.
Născută Elizabeth Alexandra Mary Windsor la 21 aprilie 1926 în Londra, ea a fost primul copil al Ducelui și Ducesei de York, care au devenit în 1936 Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta, odată cu abdicarea Regelui Edward al VIII-lea. Ea a fost căsătorită, timp de 73 de ani (1947- 2021), cu Philip - Duce de Edinburgh, fost prinț al Greciei și Danemarcei, cu care a avut patru copii: Charles - Prinț de Wales, Anne - Prințesă Regală, Andrew - Duce de York și Edward - Conte de Wessex.
Din 1952, Regina Elisabeta a II-a, monarh la numai 25 de ani, a condus destinele Marii Britanii și a întregului Commonwealth, astăzi înglobând 56 de state suverane, cu o dăruire fără margini și o umilință care a impresionat atât omul de rând cât și capetele încoronate. A fost văzută, încă de la începutul domniei sale, ca o „regină de basm”, ajungând să aibă, în timpul Jubileului de Diamant din 1912, o rată de aprobare de 90% pe teritoriul Marii Britanii.
„Lilibet”, cum o alinta familia, a fost educată acasă, sub supravegherea mamei si a guvernantei Marion Crawford, în domeniile istoriei, literaturii, muzicii și limbilor străine. După mărturia guvernantei, în cartea acesteia „Micile prințese”, Winston Churchill ar fi descris-o pe Elizabeth, când avea doi ani, ca fiind „un personaj care are un aer de autoritate și reflectivitate uimitor la un copil”.
Iată ce spunea Regina Maria a României despre micuța Elizabeth după vizita făcută în 1934 la Balmoral: „Un copil perfect, prietenos, politicos, ingenuu, amiabil, inteligent și cât se poate de drăguț. Elizabeth este dulce dincolo de cuvinte”
Prințesa Elizabeth a făcut și cursuri private de istorie constituțională cu Henry Marten, vice-rector al Colegiului Eton. Dedicația acesteia pentru o viață în serviciul comunității se vede din declarația făcută când împlinea 21 de ani, însoțindu-și părinții într-o vizită în Africa: „Declar în fața voastră că toată viața mea, fie ea lungă sau scurtă, va fi dedicată serviciului vostru și serviciului măreței noastre familii imperiale, căreia îi aparținem cu toții”.
Regina Elisabeta a II-a a fost suveranul cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, 70 de ani, 7 luni și două zile. Ea a colaborat cu cincisprezece prim-miniștri, de la Winston Churchill în 1952 până la Liz Truss în septembrie 2022. Pe bună dreptate aceasta poate fi numită Elizabeth the Great (Elisabeta cea Mare). Astăzi se încheie „Noua Eră Elisabetană” cum a mai fost numită perioada Reginei Elisabeta a II-a încă din anii 50 ai secolului trecut, o perioadă de pace și prosperitate, cel puțin din punctul de vedere al lumii occidentale.
Regina Elisabeta a II-a a fost subiectul piesei „Her Majesty” de pe albumul Abbey Road din 1969 al formației Beatles. Paul McCartney a cântat piesa la concertul „Party at the Palace” în timpul Jubileului de Aur din 2002. Un milion de oameni au participat în fiecare zi în cele trei zile de sărbătoare a jubileului, iar entuziasmul arătat de public pentru regină a fost mai mare decât se așteptaseră mulți observatori. Pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, Regina Elisabeta a II-a a jucat într-un scurtmetraj ca parte a ceremoniei de deschidere, alături de Daniel Craig în rolul lui James Bond. Domnia Reginei Elisabeta a II-a a fost ecranizată în serialul de televiziune „The Crown” (2016), și în lungmetrajul „The Queen” (2006), create în principal de Peter Morgan.
Reprezentativ pentru Canada este portretul Reginei Elisabeta a II-a, operă a pictorului Canadian Henry Ward, pictat cu prilejul comemorării a 60 de ani de domnie. Portretul, dezvelit la castelul Windsor în octombrie 2016, a fost descris de către pictor ca reprezentând „o regină puternică, o regină a căldurii dar și a rezervei”.
Sunt profund îndurerat de plecarea Reginei Elisabeta a II-a la ceruri, poate și pentru că pe mama o cheamă tot Elisabeta și a fost numită de bunicul, după numele Prințesei Elisabeta a Marii Britanii. Așa am ajuns să văd în persoana Reginei Elisabeta a II-a o garanție a libertății mele ca individ, și am ales la un moment dat Canada ca patrie de adopție. Numai timpul va decide dacă alegerea a fost într-adevăr bună.
Plecarea Reginei Elisabeta a II-a dintre noi este un alt semn al încheierii unei epoci, poate a unui sistem de valori și tradiții, care deși considerat de unii ca depășit, a pus întotdeauna înainte de toate omul, ca reflectare a voinței lui Dumnezeu pe pământ și a fost o garanție a democrației, a drepturilor și libertăților individuale, a libertății de expresie și a respectării legii.
God save the King! (Dumnezeu să-l salveze pe Rege!).
Ioan Cojocariu Septembrie 2022, Toronto, Ontario, Canada
|
Ioan Cojocariu 9/9/2022 |
Contact: |
|
|