Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Tudor Gheorghe la 77

S-a născut la 1 august, 1945, în comuna Podari, județul Dolj.

A studiat la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Craiova, astăzi denumit Colegiul Național Carol I, apoi a urmat cursurile Institutului de Teatru din București, absolvind în 1966.

În 1966 s-a angajat la Teatrul Național din Craiova. A debutat pe scenă în rolul paznicului tânăr din „Cocoșul negru”, de Victor Eftimiu. Până la adevărata afirmare, care a urmat peste câțiva ani, a continuat să joace roluri de comedie sau dramă alături de mari actori craioveni ai timpului, în piese ca „Visul unei nopti de iarnă” de Tudor Muşătescu, „D-ale carnavalului” de I. L. Caragiale sau „Doamna nevăzută” de Pedro Calderón de la Barca.

În 1969, dupa trei ani de studiu asiduu, a ieșit la rampă cu primul său recital,„Menestrel la curțile dorului”, cu poezia poeților Lucian Blaga, Tudor Arghezi și Ion Barbu.

După alți doi ani de studii aprofundate, făcute la Institutul de folclor din București a urmat al doilea recital – „Șapte balade”.
Din 1969, anul primului recital și până în 1996, Tudor Gheorghe a realizat nu mai puțin de 22 spectacole de muzică și poezie.

În 1992 Tudor Gheorghe susține primul spectacol după revoluție, numit „Cîntece cu gura închisă”. A revenit pe scenă în 1998, și din 1999 a început seria de spectacole „Anotimpurile poeziei românești” în colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu. Succesul, cariera și evoluția lui Tudor Gheorghe pot părea „venite de la sine”, dar în spatele uriașului succes se găsesc ani de muncă înverșunată şi studiu intens. În perioada comunistă, Tudor Gheorghe a întîmpinat foarte multe opreliști din partea regimului comunist, fiindu-i interzis să concerteze un deceniu, până la revoluție. I-au fost cenzurate, totodată, spectacolele, represiunea culminând în anul 1979, când spectacolul „Pe-un franc poet”, pe versuri de Ion Luca Caragiale, a fost oprit imediat după premieră. După revoluție, maestrul a revenit în forță.

Astăzi Tudor Gheorghe își continuă cariera începută în 1966, susținînd în continuare recitaluri în țară și străinătate și interpretînd roluri pe scena Naționalului craiovean.

„De fiecare dată cînd îl ascult – și asta se întîmplă des – Tudor Gheorghe îmi confirmă bănuiala că poezia românescă – populară și cultă – poate mișca munții.(…) Problema mea, inhalînd prin toți porii melodia ființei sale, este cum să-mi stapînesc o lacrimă de dragoste, admirație și mîndrie că poate exista acest fenomen pe care, vorba lui Grigore Vieru, îmi e mai ușor să-l pup.” Marin Sorescu (1988)

„Tudor Gheorghe are o memorie fenomenală și asta explică cum a putut să îndeplinească raptul fară a trezi bănuieli, pentru că atît cît îi știm, bătrînii lăutari cad la bănuială cînd sunt fotografiați pe hîrtie. Într-o emisiune am putut auzi de la acest menestrel varianta cea mai cutremurătoare a „Mioriței” și niște cîntece haiducești cum nu mai aflasem( …) Scriu cu toată răspunderea că de la Maria Tănase nu am avut o personalitate mai puternică în ce priveste comorile noastre folclorice ca acest tînăr și neîntrecut actor din Craiova.” Eugen Barbu (1971).




Dumitru Constantin     8/1/2022


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian